RSS vesti


Web prijatelji:

 Početna strana
Strana se učitava


Pelješac – Ćućin (615m) i Sveti Ilija (961m), Orebić, Korčula, Dubrovnik
12 - 16. april 2012.

Četvrtak, 12.04. 2012. - Polazak u 20 h iz Skerlićeve ulice. Prevoz autobusom (minibusom). Relacija: Beograd – Zlatibor – Višegrad – Foča – Trebinje – Dubrovnik – Orebić.
Petak, 13.04. Veliki petak - Dolazak u Trstenik, jedno od najstarijih mesta na Pelješcu, sa predivnim prirodnim uvalama i plažama, okruženo divnom borovom šumom. Iznad mesta, nalazi se brdo Ćućin, stanište muflona i divljih svinja. Sa vrha se pruža jedan od najlepših pogleda sa poluostrva, s obzirom da se nalazi na sredini, tako da se Pelješac vidi celom dužinom. Takođe se vide okolna ostrva Mljet, Lastovo, Korčula, Hvar, planina Biokovo, kao i planine BiH i Crne Gore.
Uspon na vrh Ćućin (615 m) i povratak traje 4-5 sati. Ko ne želi da planinari, slobodno vreme provodi u Trsteniku. Sa vrha se spuštamo u mesto u Pijavičino, gde nas čeka autobus i odakle polazimo prema Orebiću.
Smeštaj: apartmanskog tipa, u sobama sa 2 i 3 kreveta, u privatnom pansionu u centru Orebića.
Subota, 14.04. – Uspon na vrh Sveti Ilija (961 m), najviši vrh Pelješca. Po jednoj legendi, brdo na kome se vrh nalazi zvalo se Zmijino brdo (italijanski naziv - Monte Vipera), a po drugoj, Perunovo brdo, po starom slovenskom bogu Perunu, gospodaru gromova.
Zbog visine i izdvojenog položaja poluostrva, to je jedan od najširih i najlepših vidikovaca u hrvatskim planinama sa koga se takođe vide mnoga ostrva i planine, a posebno je lep pogled na mesto Duba, na severnoj strani Pelješca. Na samom vrhu nalaze se ostaci crkvice Sv. Ilije, po kojoj je i dobio ime.
Polazak na uspon u 7 h.
Staza: Orebić, Ruskovići, „staza iza Kabla“, Stara kuća (800m), Sveti Ilija (961 m), Donja kućica, Piščet, Gornja Nakovana, Donja Nakovana (250 m),

gde nas čeka autobus koji nas vraća u Orebić. Moguće skraćivanje ture u zavisnosti od okolnosti na terenu. Dužina staze je oko 20 km, visinska razlika oko1000 m, a potrebno je 9-10 sati.
Ko ne želi da planinari, može da prošeta do gotičko-renesansnog franjevačkog samostana i crkve Gospa od anđela (smešten na oko 2 km od Orebića, na 152 m od nivoa mora), pored koga se nalazi kapetansko groblje, poslednje počivalište peljeških kapetana, sa koga se pruža predivan pogled na ostrvo i grad Korčulu. Ispod samostana i crkve, prostire se prelepa šuma čempresa, zaštićena park-šuma.
Nedelja, 15.04. UskrsUskrs - Odlazak trajektom na Korčulu. Slobodan dan za obilazak grada Korčule, posetu kuće Marka Pola, a planirana je i kraća pešačka tura od 3-4 sata po Korčuli ili organizovani izlet do Vele Luke, ukoliko nam okolnosti to omoguće. Ko želi, može samostalno da ide lokalnim pevozom i u druga mesta na ostrvu.
Ponedeljak, 16.04. – Polazak iz Orebića rano ujutru. U zavisnosti od vremena, zadržavanje u Stonu, tj. obilazak Stonskih zidina koje se popularno nazivaju “evropskim Kineskim zidom“.
Dolazak u Dubrovnik, gde ostajemo nekoliko sati i obilazimo najpoznatije građevine i spomenike:
Onofrijeva fontana, franjevački i dominikanski samostan, Rektorova palača, kovnica novca, katedrala, treća najstarija apoteka u Evropi itd. Slobodno vreme do 13 h kada se planira polazak za Beograd.
Cena:Cena: (prevoz, osiguranje i smeštaj): veliki autobus .... 85 e, minibus ........ 98 e
Doplata za tri polupansiona : 27 e. U cenu nisu uračunati trajekt, lokalni prevoz, ulaznice ...
Uz prijavu, obavezna je akontacija od 60%.

Potrebna oprema: planinarska oprema (slojevita), dobre planinarske cipele, štapovi. Poneti obavezno pasoš, planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2012. godinu i overenu zdravstvenu knjižicu.
Vođa puta, u skladu sa vremenskim uslovima i drugim nepredviđenim okolnostima, može da promeni i prilagodi plan.
Vođa puta:Vođa puta: Milan Lončar
telefoni: 063.316.882 ; 065.316.8822