RSS vesti


Web prijatelji:

 Početna strana
Strana se učitava


Hajla (2403 m) i Ahmica (2272m)
15 - 18. februar 2017.

ХАЈЛА (2403 м) и Ахмица (2272 м)
15 - 18. 02. 2017
.


Хајла је као планина смештена између града Рожаја на северу и Руговске клисуре на југу планине, са атрактивним врхом од 2403 м, изазовним посебно у оштрим снежним зимским условима, који овде обично владају. Планинска је лепотица, а планинарски дом под врховима је чини доступном и у зимском периоду, при чему је наш фебруарски поход у најлепшем зимском периоду, јер су се први снегови слегли и погодни су за пењање.

15.02. - 18.02.2017. Превоз и цена: Крећемо 15. фебруара, изнајмљеним превозом (цена 3000 динара, са смештајем возача), са поласком у 8 часова из Скерлићеве, а ако нема довољно пријављених, идемо редовном аутобуском линијом за Рожаје, са поласком у 08,30 часова, превозник "Озлем" (цена повратне карте 2270 динара, са пртљажним 2500 динара), окупљање на станици пола сата пре поласка. Смештај у дому 15 евра за три ноћи. Договор о куваном оброку, један дан, ручак 3 евра. Услуге дома плаћају се на лицу места и понети ситан новац.

Храна: понети храну за све време боравка, бар основну, ту је шпорет на дрва, па је могуће кување супа и чајева, односно нешто томе прикладно. Договор о једном куваном оброку, по наведеној цени.

Потребна опрема: зимска планинарска, обавезно цепин и дерезе (подестити код куће), као и штапови, од гардеробе: јакна отпорна, као win stoper коју не пробија ветар, испод полар џемпер, гојзерице, квалитетне чарапе, камашне, наочаре, најбоље скијашке, капа (па и резервна), добре рукавице, пожељно једне без прстију односно свакако резервне, пожељна маска за лице или бар марама за везивање преко носа и уста, због хладноће. Није потребна врећа за спавање, односно може се понети лагана због удобности, постоје ћебад и није хладно у дому.
Понети и батеријску лампу, јер први дан до доласка у дом захватамо део ноћи. Штапови се носе до дома, као и где се снег пропада, требају за извлачење.

Планинарски дом: Дом у Гропе на 1930 м, власништво ПСД "Хајла" из Рожаја, је удобар, простран, загрејан, ту је шпорет на дрва, мокри чвор и вода унутра, има дневни боравак са кухињом и са нужним посуђем, као и две групне спаваће собе, ради агрегат и искључује се у одређено време.

15. фебруара (први дан): По доласку у Рожаје, око 15 часова, креће пешачење, постоји могућност извоза ранчева долином Ибра, донекле, али и могућност ношења све време, зависно од временских услова и докле је могућ евентуални превоз. Ако има услова, сви се извозимо до Банџова, катуна на 1450 метара. Циљ је овог дана долазак до планинарског дома, смештај и одмор за сутрашњи успон.

16. фебруар (други дан): планирано устајање у 7 часова и покрет у 08. часова, следи акција, са успоном на врх Хајле, висок 2403 метара, са погледом на Руговску клисуру, Проклетије и шири простор, што има посебну зимску димензију. Носе се дерезе и цепин и користе од терена где је то потребно. То се нарочито односи на излазак на гребен и потом гребенско кретење. Прво се излази на Брахим брег (2100 м), потом на гребен Хајле (2300 м), па иде гребеном. По повратку у дом, кувани ручак, навече дружење.

17. фебруар (трећи дан): пењање Ахмице (2272 м), преко Брахим брега, Ћафе Хајле (1884 м), Ујкиног крша (2082 м), повратак у дом, дружење и одмарање. Алтернатива је, ако је снег лако проходан, да се први дан попне Хајла и Ахмица, а овај дан пење Хајла преко Бисер воде и кружно, повратак путем где је претходни дан било пењање.

18. фебруар (четврти дан): силазак са планине, планиран полазак за Београд у 13,20 часова, те долазак у Београд до 20 часова.

Пријава: код водича на састанцима Пк "Победе", на меил или тел. поруком, а навести: име и презиме, планинарски клуб, број планинарске књижице са плаћеном чланарином, годину рођења.
Водич: Томица Делибашић, МБ 468, tel. 064/245-22-37
E-mail: tdelibasic@ptt.rs


За Победу:
најаву поставила Пауна Обрадовић