RSS vesti


Web prijatelji:

 Početna strana
Strana se učitava


Španija-Pirineji (Monte Perdido, 3355m), Sijera Nevada (Mulasen, 3482m), Kastilja, Andaluzija,..
00. 0000.
ŠPANIJA -Pirineji (Monte Perdido, 3355 m), Sijera Nevada (Mulasen, 3482 m), Kastilja, Andaluzija, Katalonija
28.jun-17.jul 2017.Monte Perdido, što na španskom znači "Izgubljena planina", je treća po veličini planina (vrh) na Pirinejima.
1997. godine, MontePerdido je upisan na Uneskov popis mesta svetske baštine u Evropi, kao "jedinstven
krajolik sela, farmi, polja, visinskih pašnjaka i planinskih puteva“. Nalazi se u Nacionalnom parku Ordesa-Monte Perdido.


Mulasen (Mulhacén, na španskom) je naviši vrh planine Sijera Nevada i Pirinejskog poluostrva. Nalazi se u južnom delu
Španije, u Andaluziji. Dobio je ime po jednom muslimanskom kralju Granade, sahranjenom u podnožju planine.ORIJENTACIONI PLAN AKCIJE

Sreda, 28.06.2017.
1.dan
Polazak iz Beograda. Sastanak učesnika putovanja u 16.30 u Skerlićevoj ulici, kod Hrama Svetog Save. Polazak autobusa u 17.00. Vožnja autoputem prema Zagrebu i Ljubljani, do Verone. Usputne kraće pauze radi odmora. Prelazak hrvatske i slovenačke granice. Noćna vožnja kroz Sloveniju i severnu Italiju.
Četvrtak,29.06.
2. dan


VERONA. Dolazak u Veronu oko 7.00 ujutru, gde pravimo pauzu za razgledanje grada do 16.00.
Verona je predivan italijanski grad, sa najslavnijom ljubavnom pričom. Ovo je grad u kome se rodila ljubav između Romea i Julije. U njemu se nalazi više od 50 sačuvanih crkava romanskog, gotskog i renesansnog stila, brojne grandiozne palate, čarobni mostovi i raskošni vrtovi. Verona je dragulj srednjovekovne arhitekture i umetnosti, koji svojom magičnom lepotom privuče više od tri miliona turista godišnje. Nastavak puta ka Nici, gde stižemo oko 22.30. Smeštaj u hostelu (hotelu), gde spavamo jednu noć. Noćenje.
Petak,30.06.
3. dan


NICA, NARBON. Do13.00 provodimo vreme u Nici, obilazimo grad, a ko želi, može i da se okupa na velikoj gradskoj plaži. Nica je drugi grad po popularnosti i posećenosti u Francuskoj, posle Pariza. Takođe je drugi po veličini francuski grad na mediteranskoj obali, sa bezbroj gradskih atrakcija i znamenitosti, obojen umetničkim šarmom, u kome su živeli Šagal, Matiz i drugi poznati francuski umetnici. Ovo je centar Francuske rivijere, poznat po Šetalištu Engleza, prelepoj obali i blagotvornom suncu. U 13.00 krećemo za Narbon, gde stižemo oko 19.30. Smeštaj u hostelu (hotelu), gde spavamo jednu noć. Noćenje.
Subota, 01.07.
4. dan


NARBON, KARKASON, PIRINEJSKO SELO. Do 12.00 provodimo vreme u Narbonu (razgledanje grada, kupanje). Narbon je grad u južnoj Francuskoj, koji se nalazi u departmanu Od (Aude), na kanalu Robin, koji ga povezuje sa Mediteranskim morem. Poznat je po industriji likera, konjaka, kao i po turizmu. Nastavljamo put preko Karkasona, do nekog od manjih gradova ili sela u Pirinejima, gde stižemo oko 19.00ili 21.30 (u zavisnosti od smeštaja). Smeštaj u hostelu (hotelu), gde oni koji ne planinare spavaju tri noći, a planinari dve. Noćenje.
Nedelja,02.07.
5. dan


USPON NA MONTE PERDIDO (USPON DO PLANINARSKOG DOMA - Refugio de Góriz).
GRUPA A – planinari,
u 7.00polaze autobusom domesta Torla, a odatle lokalnim prevozom do La Pradera (1330 m), mesta na ulasku u kanjon Ordesa. Kroz konjon, pored nekoliko lepih vodopada i kaskada, vodi planinarska staza do planinarskog doma Refugo di Goriz (2200 m). Noćenje u domu, koji ima jastuke i pokrivku, ali su potrebne vreće.
Dužina staze je oko 11 km, sa visinskom razlikom od oko 950 metara.
GRUPA B – oni koje ne planinare, ostaju u Nacionalnom parku i provode slobodno vreme u prirodi, šetnji, obilascima jednog od 10 najlepših Nacionalnih parkova Evrope, koji je pod zaštitom Uneska. Noćenje.
Ponedeljak,03.07.
6. dan


ZAVRŠNI USPON NA MONTE PERDIDO. Polazak u ranim jutarnjim satima iz doma, ka vrhu Monte Perdido-3355 m. U samom završnom delu uspona postoji jedan vrlo strm snežnik koji se ni leti ne topi, pa je za prelaz preko njega potrebno imati dereze i cepin. Dužina uspona je oko 5 km, a visina koju treba savladati je 1200 m. Po završetku uspona, spuštanje do planinarskog doma Goriz, a zatim nastavak spuštanja do La Pradere, odnosno ulaska u kanjon Ordese. Očekivano vreme završetka spusta je oko 17.00 – 18.00. Dužina spuštanja je oko 16 km, a visina u spuštanju oko 2100 m. Prevoz lokalnim autobusom (kombijem), a zatim našim autobusom odlazak do Hake (ili nekog drugog mesta- gradića u Pirinejima), gde je već smeštena grupa B. Noćenje.
Utorak,04.07.
7. Dan

MADRID. Napuštamo Pirineje i putujemo ka Madridu (oko 450 km), gde stižemo oko 14.00. Smeštaj u hotelu (hostelu), gde spavamo tri noći. Razgledanje grada po sopstvenom nahođenju. Noćenje.
Sreda, 05.07.
8. dan

MADRID. Slobodan dan za obilazak Madrida. Madrid se nalazi u srcu Španije, na 665 m nadmorske visine (glavni grad sa najvećom nadmorskom visinom u Evropi). Smešten je na obali male reke Manzanares i pripada istorijskom predelu Kastilje. Madrid je poznat po velikom broju znamenitosti, a posebno po velikom broju muzeja, među kojima se najviše ističu muzeji umetnosti. U ulici PaseodelPrado nalaze se tri ovakva muzeja od svetskog značaja, zbog čega je ovaj kraj poznat i kao zlatni trougao umetnosti. To su Muzej Prado, Nacionalni muzej i umetnički centar Kraljica Sofija i Muzej umetnosti Tisen-Bornemisa. Noćenje.
Četvrtak,06.07.
9. dan


SEGOVIA. ESKORIJAL. Ovaj dan je predviđen za obilazak dvorca Segovia i kraljevske palate El Eskorijal. Alcázar de Segovia je bajkoviti srednjovekovni dvorac koji se nalazi u starom španskom gradu Segovia, nastalom još u 2. veku pre nove ere. Alcázar je, poput mnogih dvoraca u Španiji, prvobitno izgrađen kao arapska utvrda, a podignut je na ostacima rimskih utvrda. Dvorac je kasnije služio kao kraljevska palata, državni zatvor, Kraljevski Artiljerijski Koledž i Vojna akademija, a takođe je bio i inspiracija za Pepeljugin dvorac. U srcu planinskog venca Gvadarama, na 50km od Madrida, nalazi se grad San Lorenzo de El Escorial, koji je nikao pošto je u borovim šumama planine Abantos, kralj Filip II podigao u XVI veku kraljevski manastir/palatu El Escorial, koja se smatra simbolom španskog Zlatnog doba. Ovaj biser renesansne arhitekture pod zaštitom Uneska, kao deo svetske kulturne baštine, izgrađen je kako bi se sačuvalo sećanje na bitku kod San Kventina (1557.). Sam manastirski kompleks/kraljevska palata sa oko 4000 prostorija, impresionira svojom veličinom, brojnim dvorištima, fontanama (ukupno 88), kulama (9), bazilikom (sa čak 45 oltara), bibliotekom (sa oko 45 hiljada manuskripta). Povratak u Madrid. Noćenje.
Petak,07.07.
10. dan

TOLEDO. Ujutru napuštamo Madrid i krećemo ka Toledu, gde provodimo vreme od 8.40 do 13.40. Ovaj grad je takođe pod zaštitom Uneska. Prestonica Kastilje, Toledo, srednjovekovni grad sa dugom i burnom istorijom, sveti grad, carski grad, grad tri kulture i tri vere (hrišćanstvo, islam i judaizam), grad mačeva, grad marcipana, samo su neke od prestižnih "titula" koje Toledo sa pravom nosi. Svoje bogato kulturno i umetničko nasleđe grad duguje izuzetno povoljnom strateškom položaju. Smešten na uzvišenju (529 m) oko koga vijuga reka Taho, Toledo liči na ostrvo.

Nastavljamo put ka Andaluziji i Kordobi, gde stižemo oko 19.30. Smeštaj u hotelu (hostelu), gde spavamo dve noći. Noćenje.
Subota, 08.07.
11. dan

KORDOBA. Slobodan dan za razgledanje Kordobe. Smatra se jednim od najlepših gradova-muzeja na svetu, zahvaljujući elegantnoj i egzotičnoj arhitekturi. Grad su osnovali Kartaginjani, zatim je bio glavno rimsko naselje, pa prestonica mavarskog španskog kalifata, potom sedište ozloglašene inkvizicije, da bi dugi niz godina, kako kaže Lorka, ostala „daleka i sama“. U vreme Rimljana, ceo grad je bio opasan bedemima, kulama i kapijama, na čijim su ruševinama kasnije Mavari i Španci podigli zidine sa impresivnim kulama i gradskim kapijama. U okvirima tih bedema i zidina, nastao je u srednjem veku danas najlepši deo grada – otmena, stara, urbana Kordoba, čije je vijugave i tesne gradske ulice, skrivene trgove i fontane Unesko stavio pod zaštitu, kao deo svetske kulturne baštine. Noćenje.
Nedelja09.07.
12. dan

SEVILJA. U Kordobi ostajemo do 12.00, a onda nastavljamo put ka Sevilji (144 km), gde stižemo oko 15.00. Smeštaj u hotelu (hostelu), gde spavamo dve noći. Slobodno popodne za upoznavanje sa Seviljom. Noćenje.
Ponedeljak, 10.07.
13. dan

SEVILJA. Slobodan dan za razgledanje Sevilje. Po legendi, Sevilju je osnovao Herkul, a proslavili su je likovi poput Karmen, Don Huan (Don Žuan) i Figaro. Sevilja se smatra jednim od najvećih, najzanimljivijih i najživljih španskih gradova, a nosi i titulu najtoplijeg evropskog grada od kako je jednom prilikom izmerena temperatura od 47 stepeni C.
Sevilja je grad od oko 700 000 stanovnika, te je i njen takozvani stari deo na istočnoj strani reke Gvadalkivir prilično veliki.
Noćenje.
Utorak, 11.07.
14.dan


CADIZ, TARIFA, GIBRALTAR, MALAGA, GRANADA. Celodnevno putovanje kroz ova mesta i zaustavljanje za obilazak i kupanje. Oko ponoći stižemo u Granadu. Smeštaj u hotelu (hostelu), gde spavamo dve noći. Noćenje.
Sreda, 12.07.
15. dan

GRANADA. Slobodan dan za razgledanje Granade. Granada je kažu "duša Andaluzije", mesto izuzetne lepote u samom podnožju planinskog venca Sijera Nevada. Došavši iz negostoljubivih predela severne Afrike, Mavarima je raskošna priroda Granade izgledala kao raj na zemlji, pa su poželeli da baš tu izgrade velelepan grad koji će postati prestonica mavarskog kraljevstva od XIII do XV veka. Ovaj mistični grad nastao je u vreme vladavine dinastije Nasrid, koja je izgradila na brdu iznad grada veličanstveno zdanje, tvrđavu i palatu -Alhambra, koja je u vreme španske /katoličke rekonkviste bila njihovo poslednje utočište, poslednji bastion. Noćenje.
Četvrtak, 13.07.
16. dan

SIЈERA NEVADA – KAPILIERA (CAPILIERA) – USPON NA MULHASEN.
GRUPA A - planinari, polazi autobusom iz Granade u 6.00 prema Siјera Nevadi, do planinskog turističkog mesta Kapiliera,1436 m, koje se nalazi južno od vrha. Odatle nastavlja lokalnim terenskim minibusom (cena 10 e) do prevoja i vidikovca Mirador de Trevelez, odnosno raskrsnice makadamskog puta za pl. dom RifugioPoqueira i jezeraCaldera (2710 m).
Od ove tačke polazi planinarska staza grebenom prema vrhu Mulasen - 3482 m, a povratak preko jezera Caldera, do polazne tačke AltodelChorillo, na Mirador de Trevelez.
Dužina staze je oko 16 km, sa visinskom razlikom od oko 900 m. Potrebno vreme oko 7 sati.
Povratak u Kapiliera oko 16.00 -17.00,a zatim nastavljamo našim autobusom prema Granadi, uz usputnu pauzu od 1 sata za ručak.
Grupa B – oni koji ne planinare, ostaje u Granadi ili ide sa grupom A na Siјera Nevadu, da provede vreme u šetnjama po okolini turističkog centra Kapiliera. U Granadi se sastaju obe grupe i polaze ka Barseloni oko 21.00. Noćno putovanje.
Petak, 14.07.
17. dan

BARSELONA. Dolazak u Barselonu oko 8.00 -9.00 i ostavljanje stvari u hotelu (hostelu). Slobodan dan za obilazak, razgledanje grada, kupanje. Glavni grad Katalonije, drugi je najveći grad u Španiji. Najveća je metropola na Mediteranskom moru, osnovana u vreme Rimskog carstva, ali postoji nekoliko verzija o istoriji tog grada. Po jednoj, Barselonu je osnovao Herkules, a po drugoj HamilkarBarsa, general iz Kartagine, koji je grad nazvao Barsino po svojoj porodici. Sadašnje ime grad je dobio po natpisu na starom iberijskom novčiću, a u starim spisima pronalaze se razna imena koje je nosio tokom vekova. Najveći broj turista u Barselonu dolazi da bi videlo neverovatne radove Antonija Gaudija, po kojima je grad i najpoznatiji. Gaudijev stil je karakterističan, a upravo njime odiše ceo grad. Smeštaj u hotelu (hostelu) u večernjim časovima, gde spavamo jednu noć. Noćenje.
Subota, 15.07. 18. dan

BARSELONA. Slobodan dan za obilazak, razgledanje grada, kupanje. Polazak u 17.00 za Figueras, u kome se nalazi Dalijev muzej. Nastavak putovanja. Noćno putovanje.
Nedelja, 16.07.
19. dan

TORINO. U 7.00 dolazak u Torino. Ostavljanje stvari u hotelu (hostelu). Slobodan dan za obilazak i razgledanje grada. Šetnja Torinom znači šetnju ispod arkada dugih 18 kilometara. Jedan poseban doživljaj grada koji vam omogućava da šetate i po kišnom danu, ukrštajući se sa trgovima i aristokratskim zgradama kojima je ovaj grad bogat.Torino je prestonica čokolade i u njemu kraljevsko mesto zauzimaju Bone torta od kakaa i amareta i tradicionalne punjene breskve.Torino je grad sa puno identiteta, nazivaju ga prestonicom ukusa, muzejom na otvorenom, malim Parizom, industrijskim gradom: on je, zapravo, sve to zajedno, ali i grad budućnosti koji za svoje velike i intenzivne promene može da zahvali Olimpijskim igrama koje mu, između ostalog, donose i prvi potpuno automatizovani metro u Italiji, jedan od šest takvih u svetu. Smeštaj u hotelu (hostelu) u večernjim časovima, gde spavamo jednu noć. Noćenje.
Ponedeljak, 17.07.
20. dan
TORINO – BEOGRAD (1154 km). Polazak u 7.00, dolazak u Beograd oko 23.00-24.00.
Put Putuje se autobusom kroz Hrvatsku, Sloveniju, Italiju,Francusku iŠpaniju. Autobus nam je sve vreme na raspolaganju i prevozi nas do raznih destinacija u Španiji, prema programu akcije. Tokom 20 dana puta, očekuje nas vožnja autobusom i putovanje od oko 7500 km.
Vođa puta, u skladu sa vremenskim uslovima i drugim nepredviđenim okolnostima, može da koriguje i prilagodi plan.
Smeštaj
Hrana
S obzirom da je putovanje jako dugačako i da nas vodi kroz vrlo atraktivne i zanimljive predele, smeštaj je planiran u više mestai gradova ili u njihovoj bližoj okolini: Nica i Narbon u Francuskoj, tri noći u Pirinejima, zatim Madrid, Kordoba, Sevilja, Granada i Barselona u Španiji i Torino u Italiji. Spavanje je u čvrstim i uređenim objektima, hotelima (u dvokrevetnim, trokrevetnim i četvorokrevetnim sobama sa svojim kupatilima) i hostelima (u višekrevetnim sobama, sa 4-8 ležaja i zajedničkim etažnim kupatilima). Hrana:U nekim objektima u kojima planiramo da se smestimo, ponuđeno je noćenje sa doručkom. U kojim će to objektima i u kojim danima biti, znaćemo tek kada izvršimo uplatu rezervacija.
Oprema Za učesnike uspona na Monte Perdido potrebni su: dereze, cepin i vreća za spavanje u domu, a za Mulasen i Monte Perdido potrebni su još: ranac za uspon, planinarske cipele, jakna-vetrovka, višeslojna odeća za visine od preko 3000 m, oprema i razna sredstva (za zaštititu od sunca, kiše, hladnoće...), naočare, kapa, kabanica, rukavice,štapovi, baterijska lampa, prva pomoć, termos ili flaša od 2 litre za vodu, malo hrane...
I za sve važi - poneti pribor za ličnu higijenu. U hostelima uglavnom nema peškira, a za plaže poneti kupaći kostim.
Pažnja!!! Ne nositi previše prtljaga, već poneti samo onoliko koliko možete da ponesete sami. Smeštaj može biti udaljen više stotina metara (zbog zabrane saobraćaja autobusima do samog smeštaja) ili može biti na nekom višem spratu, bez lifta. Ostavljanje stvari u autobusu je na vlastitu odgovornost.
Cena Veliki autobus, na bazi 40 uplata: 800 evra.

Cena obuhvata prevoz autobusom, putno osiguranje, noćenje i doručak gde to bude omogućeno, po uplati rezervacije.
Svi ostali troškovi (lokalni prevoz, žičare, terenska vozila, ulaznice...) su individualni i fakultativni.
Uz prijavu, obavezna je uplata akontacije od 200 evra.

Uplata druge rate u iznosu od 200 evra, najkasnije do 28. marta 2017.

Uplata treće rate od 200 evra, najkasnije do 25. aprila 2017. Odustajanje i povraćaj novca moguć je uz odbijanje svih troškova vezanih za rezervaciju smeštaja, uplate akontacije za troškove prevoza i organizacijuakcije.

Uplata ostatka je najkasnije do 30. maja 2017. Posle ovog termina, odustajanje je moguće samo uz pronalazak zamene od strane samog učesnika.
S obzirom da je po programu naš boravak na tim prostorima u „špic“ sezoni, zbog nepoznanice oko broja učesnika, problema oko rezervacija i obaveze oko uplata unapred, cene su orijentacione i moguća su odstupanja od +/- 7-8 %.
Zbog svih navedenih okolnosti, a posebno zbog zahteva hoteli jera za uplate rezervacija za smeštaje unapred, a kako bismo izbegli ozbiljniju promenu programa i cene,
neophodno je da se prijavljivanje obavi što pre, a najkasnije do 22. marta.
Za prijavljene posle ovog termina organizator ne garantuje iste cene.

Sve nove informacije slaćemo na vaše mejlove ili vas obaveštavati na posebnim pripremnim sastancima u našem Klubu.
Prijavljivanje i dokumentaZa prijavu, potrebno je da ispunite i dostavite prijavni list. Prijavni list PREUZMITE ---->OVDE

Obavezno poneti: pasoš (proverite rok važenja pasoša), zdravstvenu knjižicu, planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2017. godinu.
Napomena: Svaki učesnik je dužan da, po Zakonu o sportu, obavi lekarski pregled pre puta. Organizator ne snosi odgovornost ukoliko dođe do pogoršanja zdravstvenog stanja ili povrede učesnika.
Vođa akcije Milan Lončar
tel.: 063.316.882; e-mail: milan.loncar@yahoo.comЗа Победу:
најаву поставила Пауна Обрадовић