RSS vesti


Web prijatelji:

 Početna strana
Strana se učitava


Homoljske planine, Ježevac (675mnv), Kozijim ridom – severni greben
08. septembar 2018.

Program08. septembar 2018.

Grebeni Homolja - HOMOLJSKE PLANINE: JEŽEVAC (675mnv), Kozijim ridom – severni greben

Pozivam Vas na uspon na Ježevac (675mnv), usponskom linijom preko Kozijeg rida – severni greben uz spuštanje prema manastiru Gornjak (197mnv) istočnom stranom. Ova akcija je odlična priprema za predstojeće jesenje planinarske aktivnosti.

Program Polazak iz Beograda iz Skerlićeve je u 7:00h.

Prvu pauzu ćemo napraviti u mestu Kamenovo nakon čega ćemo ostaviti deo grupe, koji bude želeo da provede dan u banji Ždrelo.

Uspon ćemo započeti na raskrsnici za Šetonje, na ulasku u Gornjačku klisuru. Planinskim putem, preko Kozijeg rida, popećemo se na Ježevac (675mnv) uz savladavanje visinske razlike od oko 650m grebenskim pravcem koji se ne penje često. Deo grupe, koji bude želeo, spustiće se sa vrha Ježevac do izvora „Patuljak“ koji se nalazi na strani prema Velikom Vrhu i Krilašu koji su poznati paraglajderistima. Nakon toga ćemo se sa ostatkom grupe uputiti stazom prema manastiru Gornjak kroz guste šume Homolja. U povratku ćemo kratko zastati kod napuštenog manastira u steni – Blagoveštenje.

Akcija je polukružna sa visinskom razlikom od oko 650m pri usponu i 500m pri spustu. Staza je duga 11km. Uspon je srednje težak i nije tehnički zahtevan i staza se pređe u 5-6 sati umerenim hodom uz pauze na vrhu i pri usponu. Sa vrha ćemo videti ostale vrhove Homolja – Velikog i Malog Vukana, Štubej, Krilaš i Veliki vrh, Beljanicu i Veliki krš u daljini kao i Gledićke planine.

Ko bude želeo, imaćemo organizovan ručak u restoranu u blizini mesta Ždrelo ili ko želi može poneti hranu iz ranca (sendviče i sl).

Na hodanje poneti jaknu, kapu, kabanicu, kamašne, planinarske štapove. Na uspon poneti i potrebnu zamensku garderobu, baterijsku lampu, sopstveni komplet prve pomoći, energetske čokoladice ili koštunjave plodove. Poneti minimum 1,5-2l vode. Na stazi nema vode!

Preporuka je da se na uspon pođe u dubokim planinarskim cipelama ili dubokim patikama zbog prirode terena.

Cena:Cena prevoza je 1200 dinara autobusom ili 1400 mini busom.

Vođa akcije:Vođa akcije: Srđan Gavrilović tel. 064 28 51 788 ili e-mail: sg.planinarenje@gmail.com
Kotizaciju za izlet uplatiti pre početka uspona vođi planinarske akcije.
Slike:


За Победу:
најаву поставила Пауна Обрадовић