PLANINARSKA KUĆA „DOBRA VODA“

Planinarska kuća "Dobra voda" - ispod Suvobora na 758m, Otvorena je 1966, godine u obnovljenoj seoskoj kući. Ovaj objekat se može koristiti tokom cele godine. Raspolaže sa 12 kreveta (na sprat), opremljen je kuhinjom sa štednjakom na drva (nema struje). Postoje 2 izvora u neposrednoj blizini.

U vremenu od maja do oktobra postoji mogućnost snabdevanja namirnicama (mleko, sir, kajmak, krompir i sl.) kod lokalnog stanovništva.

Rezervacija smeštaja i bliža obaveštenja se mogu dobiti kod Borisa Soskića (tel. 2153-944, 063-723-46-84) i na recepciji u društvu.

Pristup:

  • od doma na Rajcu 1 čas i 30 min hoda
  • od sela Ba 1 čas i 45 min hoda
  • sa puta Mionica - Ravna gora (od raskrsnice za Suvobor) 30 min hoda

Poziv

Dobra Voda, naša skrovita kuća, ušuškana borovima u šapatu penušavih izvora. Na domak komforu i lagodnosti asfalta i betona, ova planinska kuća, izranja iz senovitih suvoborskih padina, skrivena čarolijom nostalgije za prošlim vremenima...

 

POZIVAMO VAS DA UPOZNATE I DOŽIVITE SUVOBOR I RAJAC U OBNOVLjENOJ SEOSKOJ KUĆI, NAŠOJ PLANINARSKOJ KUĆI DOBRA VODA!

 

Boraviti na Dobroj Vodi, u srcu Suvobora, znači: udahnuti dah prirode, slušati napeve ptica, gledati noću zvezde krupne kao šake, puniti pluća ozonom posle kiše, osetiti toplinu – pucketanje vatre i miris tek ispečenog hleba, piti kristalno čistu i hladnu vodu, ubirati plodove i darove prirode, slušati riku vetrova i tišinu, sa meštanima voditi duge i prijatne razgovore. Ko ovo i više od toga, tamo oseti uvek će se vraćati na izvor ovih lepota.

Planinarska kuća „DOBRA VODA“

 

KUĆNI RED

 

1.     Kućom raspolaže i upravlja PLANINARSKI KLUB „POBEDA“.

2.      Kuću mogu koristiti članovi kluba, kao i drugi izletnici, pod uslovom da se pridržavaju kućnog reda i da unapred plate prenoćište.

3.   Boravak u kući odobrava lice ovlašteno od strane uprave kluba. Ključevi kuće se nalaze u prostorijama kluba u Beogradu (izuzimaju se neposredno pre polaska), kao i u planinarskom domu na Rajcu (dobijaju se- izuzetno od dežurnog doma). Po završenoj poseti obavezno se vraćaju.

4.      Popis inventara u kući istaknut je na vidnom mestu. Inventar se mora pravilno koristiti i čuvati, a svako oštećenje se plaća.

5.      Pušenje u kući zabranjeno je Zakonom (Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu).

6.      Za rasvetu može se upotrebljavati sveće, baterijske lampe, solarna i slična rasveta.

7.    U kući se nalaze planinarski pečati, knjiga boravka - u koju se upisuju lica koja prenoće i knjiga posetilaca u koju se upisuju svi posetioci kuće. 

8.    U toku boravka svaki korisnik sam brine o čistoći, a u slučajevima posete grupe, vođa grupe. U sobe se ne može ulaziti sa obućom, koriste se papuče ili čarape,

9.      Ne pridržavanjem propisanog kućnog reda, grupi ili pojedincu biće uskraćeno ponovno korišćenje kuće.

10.  Planinari i izletnici treba da čuvaju i neguju okolinu kuće, smeće odnose sa sobom.

11.  Oprema i stvari u ostavi-šupi, šporet, peć, kuhinjski pribor i pribor za jelo dostupan je svima i ravnopravno.

12.  Prilikom odlaska, grupa ili pojedinac je dužan da:

·         Ugasi vatru, očisti šporet (peć) i izbaci pepeo, a nakon dugotrajnijeg boravka očisti od čađi čunkove, plotnu i rernu,

·         Počisti sve korišćene prostorije i opere patose,

·         Opere upotrebljeno posuđe, stolove i krpe,

·         Upotrebljenu ćebad istrese i složi na mesto odakle je uzeto,

·         Vrati na odgovarajuće mesto upotrebljene stvari i inventar,

·         Zatvori sve prozore, vrata i otvore, a ključeve ostave-šupe i cisterne za vodu vrati na meto odakle su uzeti.

13.  U kuhinji se mogu naći i neke vrste nekvarljivih namirnica (čajevi, šećer, so, začini,supe u kesicama, ulje, konzerve i sl.) koje se mogu koristiti. Korisnici kuće mogu  prilikom odlaska i sami da ostave u kuhinji neiskorišćene nekvarljive namirnice kao i sredstva za održavanje čistoće posuđa i kuhinjsko-trpezarijskog prostora (deterdžent, krpe i sl.). Prilozi boljoj opremljenosti kuhinje (šerpe, lonci, tanjiri, čaše, šoljice i sl.) ostavljeni u kući učiniće boravak planinara ugodnijim.

                         Sekretar                                                                                                                                                    Predsednik PK

                      Boris Soskić                                                                                                                                              Vladislav Matković