Čemerno i Troglav, novembar 2005.

- drugi deo -


   


Purpurno nebo
U konaku posle pešačenja

27.12.2005. Ovog jutra nas bude manastirska zvona. Neki  su  otišli  na jutrenje, a  neki pakuju stvari. Veći deo grupe, umoran od jučerašnjeg uspona, odlučuje da ne ide na Troglav nego da ostane u manastiru do kraja liturgije, nakon toga  obidje stari grad Maglić u dolini jorgovana, a popodne dodje u Bogutovačku banju.Dubočica
Kraljevo


Maglić i Stolovi
Na Troglavu


A mi, koji jedva čekamo da se popnemo na Troglav, odlazimo u 8.00 h kombijem do grada Maglića na ibarskoj magistrali.  Polazimo sa magistrale (255 m) oko 8.40 h, markiranom stazom,  istočnim obodom sela Maglić. Posle prevoja silazimo putem do rijeke i lijepog, ali napuštenog sela Dubočice (575 m). Markacija dalje vodi ka Čemernu, a mi skrećemo lijevo uz rečicu Toplicu, pa uz Martenjski potok i uz sniježnu, šumovitu padinu izlazimo na greben Ravnog brda (850 m). Odatle šumskim putem lako stižemo do prevoja ispod vrha, po vetru što donosi kapi kiše iz velikog oblaka koji se ceo dan zalepio za Čemerno i ne mrda. Sunce greje, vetar bije u lice, na sjeveru duga od Kraljeva do Čačka, a mi blizu vrha.

Duga
Ovce se čude


Sunce greje, vetar bije u lice, na sjeveru duga od Kraljeva do Čačka, a mi blizu vrha. Gore, na najvišu kotu (1185 m,  po podacima stare top.karte) koja je najužnija glava od tri, stižemo oko 12.20 h. Na srednjoj glavi ili Komu (1177 m) nalazi se zastava, ali  se većini ne ide tamo jer bi za silazak morali ponovo da se vraćamo nazad, a dan je kratak. Sa vrha se vidi Kraljevo kao na dlanu i zapadnomoravska dolina sve do Čačka. Iza Kraljeva dugački greben Kotlenika i zasnežene Gledićke planine. Ali od svega, najljepši je pogled na obližnje gole i strme grebene Stolova sa snežnim kapama na Čikeru i Usovici. Silazimo zaraslim delom do puta koji nas vodi, pored Ćave (812 m) i V. Klika, do Bogutovačke banje. Tamo stižemo skoro u isto vrijeme kao druga grupa, oko 14.30 h. U hotelu ’’Mineral’’ ostajemo do 16.00 h. Za nešto više od tri sata vožnje stižemo u Beograd. 

Po Troglavu smo prešli oko 15 km. Uspon, oko 1000 m. Na vrh se popelo 12 planinara.

   
Beograd, 29. novembar 2005.                                     tekst: Veroljub Kovačević
fotografije
: Veroljub Kovačević i Fadil Šarki

| Početna strana |