RSS vesti


Web prijatelji:

 Početna strana
Strana se učitava


Mokra gora, Pogled (2156m)
15 - 17. novembar 2013.


МОКРА ГОРА-САНЏАК
Водич: Владислав Матковић

Мокра Гора, се налази на југозападу Србије, на административној граници са Косовом и Метохијом између Ибра и Белог Дрима. Највиши врх је Поглед (2156м). На Мокрој Гори се налази планинарски дом кога су саградили планинари Планинарског друштва Санџак из Новог Пазара.


У петак поподне смо кренули минибусом ка Мокрој Гори Ибарском магистралом.Успут сакупљамо планинаре из других планинарских клубова а паузе су само по потреби. По договору, на бензинској пумпи, нас сачекује Баско, председник ПД Санџак. Кратко се задржавамо и настављамо Ибарском магистралом са које скрећемо непосредно пре државне границе Србије и Црне Горе, ка селу Драга. Временски услови су нам дозволили да се приближимо дому на свега 15минута хода. По мраку, са батеријским лампама, смо стигли веома брзо у планинарски дом где нас дочекаше наши стари пријатељи и поштоваоци нашег друштва. Након смештаја наставили смо дружење уз песму до касно у ноћ. Дочекаше нас у скромном и топлом дому планинари широког срца.
Сутрадан смо кренули, заједно са домаћинима, маркираном стазомо ка становима Зогића.Остаци катуна на заравни су наговештавали некадашњу сточарску активност. Могли смо само да замислимо кака је некада овде била граја деце,сточара и мук стоке. Тек изнад Зогића станова(1830м) смо наслућивали иње на четинарима које је све видљивије било са повећањем висине. На изласку из шуме дочека нас први овогодишњи снег. Магла и облаци су се наизменично смењивали. Кад ветар растера маглу и облаке могли смо понешто и да видимо од предивне природе.


Колона ка врху ........................... Игра ветра
Најпре смо изашли на други по висини врх Мокре Горе-Белег(2154м) са кога је требао да буде диван поглед. Нажалост нисмо скоро ништа видели.


Још мало па смо на врху .......................... Белег

Усликали смо се и наставили ка највишем врху. Мале проблеме смо имали ка силаску на превој али и то је део нашег планинарења.


Проблеми при силаску на превој....................................... Поглед, највиши врх Мокре горе

За мање од пола сата смо на највишем врху Мокре Горе-Поглед(2156м). Сам врх је један већи плато обрастао ниским четинарима који и не могу да се уздигну од сурових услова. Мало нам се и време пролепшало па се на врху задржасмо више него што је планирано. Са врха смо поново дошли до превоја па мало измењеном стазом до Зогића станова. У силаску се време у потпуности променило па нисмо знали на коју страну да уперимо фотоапарате.


У силаску се време пролепшало...........................Зимски украси

Баш смо се нашкљоцали ваљда да мало надокнадимо јутарње забушавање. Пауза код Зоговића станова је баш пријала. Дање наставњамо истом стазом ка планинарском дому. У дому нас дочекаше домаћини са предивним пасуљом правим планинарским. Малосмо се одморили поподне више спремајући се за поновно дружење са домаћинима.


Зогића станови .................................Планинарски дом

И поново нас изненадише пријатно са топлим роштињом и музиком.Певало се плесало се играло се до изнемоглости. И пића и ића на претек.


Роштиљијада ............................... ......... Забава

Наредног дана нисмо рано устали. Заслужили смо одмор. Спремамо се за повратак а у повратку обиђосмо, по плану, Манастире Сопоћане и Ђурђеве Ступове. Манастир Сопоћани, дом Свете Тројице, је подигао краљ Стефан Урош први у 13 веку недалеко од извора реке Рашке. Манастир је под заститом УНЕСК-а а налази се 17 км западно од Новог Пазара. Манастир Ђурђеви ступови је подигао Стефан Немања у 12 веку на брду изнад Новог Пазара у старом Расу. Под заштитом је УНЕСК-а и један је од најстаријих српских манастира.


Сопоћани........................ Ђурђеви ступови......................... Нови манастир Светом Сави

Непредвиђено обиђосмо и темеље новог манастира у Дежеви родном селу Светог Саве. Домаћини су нас поново пријатно изненадили бесплатним пазарским ћевапима и печеном кафом. Једва некако кренусмо из Пазара и већ након неколико километара стајасмо скоро два сата на магистрали због саобраћајног удеса. Е ово је већ виша сила. Захваљујући само одличном возачу стигли смо на време у Београд. „Памти па врати“ тако би требао да изгледа крај нашег излета. Новопазарци нас баш дебело задужише.

Изведене пешачке туре (маршрута, дужина, савладана висинска разлика, време трајања, број учесника):
Пл.Дом-Зогића станови-Белег-Поглед Пл.дом 19км 950м 9ч 19+домаћини
Освојени значајни врхови
Белег (2154м) и Поглед (2156м)
Извештај: Владислав Матковић
Фотографије: Владислав Матковић