RSS vesti


Web prijatelji:

 Početna strana
Strana se učitava


Sedmi svetosavski pohod na Juhor
25. januar 2014.

ИЗВЕШТАЈ СА РЕПУБЛИЧКЕ АКЦИЈЕ
„СЕДМИ СВЕТОСАВСКИ ПОХОД НА ЈУХОР“
25.01.2014.године


Пошли смо из Скерлићеве улице ујутро нешто мало времена после 6 часова. Одмах смо имали проблема са грејањем које је возач покварио па смо морали да правимо паузу у Врчину да би пробали да одклонимо квар. Некако је успео да поправи грејање за задњи део минибуса а предњи је био потпуно хладан. Ипак смо преко Јагодине на време стигли до села Главинци где је заказан скуп учесника акције.Било је већ око тристотинак планинара, тачан број нисам сазнао. После пријаве и отварање акције око 9 сати са спортског терена села /нв. 130 м/ кренули смо на стазу. Преко ноћи пао је снег који нас је спасио од гажења блатњавих шумских стаза и путева на појединим деоницама.

Стаза прво прелази реку Лугомир и уз Радосављевића косу излази на гребенски пут, код шумарске куће 351м/нв. Гребенским путем смо прошли десно поред врха Два гроба /400мнв/ , и стигли се на раскрсницу /600м/нв.у подножје врха Ђула. Овде је била пауза да би се груписали сви учесници и кренули на завршни успона на врх Оџинац /679мнв/. Како је ко стизао на врх кратко се задржавао и враћао назад до превоја са кога стаза води низ Оџиначку косу у село Коларе. Од Колара смо десном страном реке Лугомир стигли у центар села Главинци, односно у дом културе где је била припремљена краћа приредба са културноуметничким програмом.
Након тога је за све учеснике домаћин ПК“Јухор“ припремио ручак а у међувремену су уручене дипломе за друштва која су учествовала на овом походу а сваки појединац је добио малу књижицу са печатом Оџинца. Организатор је одлично припремио, организовао и спровео ову акцију па им се у име групе захваљујем и чекамо следећи поход.
Око 17сати смо кренули назад. Возач је у међувремену поправио грејање али да се на би све добро завршило овог дана „заборавио“ је да сипа гориво па смо код смедеревске петље остали без горива, смразавајући се у хладном комбију више од сата времене све док није дошао други комби којим смо око 20 сати стигли у Београд.
-Стаза је била кружна дужине око 19 км, са висинском разликом од око 500м.
Фотографије:В.Ковачевић, Д.Малетић и А.Макарова

Верољуб Ковачевић, тел. 065/9391195


Фотографије погледајте ----->ОВДЕ