RSS vesti


Web prijatelji:

 Početna strana
Strana se učitava


Niske i Visoke Tatre
03 - 12. januar 2014.Niske i Visoke Tatre
Panorama Zapadnih i Visokih Tatri                          Popratsko pleso

Niske i Visoke Tatre su deo planinskog masiva Karpata, koji se proteže od Češke preko Poljske, Slovačke, Ukrajine, Mađarske i Rumunije do Dunava. Upravo se u ovom masivu nalaze i najviši vrhovi nabrojanih zemalja. Niske Tatre se protežu sa istoka ka zapadu i najvećim delom su prekrivene četinarskom šumom. Mnogobrojne doline, kanjoni, vodopadi čine ovaj deo Tatra prelepim za mnogobrojne posetioce, ljubitelje prirode. Sa pravom se i nazivaju Slovenskim Rajem. Najviši vrhovi u Niskim Tatrama su Dzumbijer (2042m.) i Čopok (2024m.) koji su sastavni deo nacionalnog park i najvećeg skijaškog centra Slovačke (Jasna-1111m. Planinski masiv Visokih Tatra se proteže duž severne granice Slovačke , odnosno južne granice Poljske.


Djumbijer (2542m)                         Pešačka grupa

U ovom masivu se nalazi preko 25 vrhova iznad 2500m. a najviši je Gerlahovski Štit(2655m.). Na samoj granici sa Poljskom se nalazi i najviši vrh Poljske Risi(2499m). Planina je ukrašena sa 85 planinskih jezera. Najveće je Hincovo jezero koga mnogi nazivaju Hincovo more. Mnogobrojne doline, potoci, vodopadi i jezera čine planinu izvanredno lepom. Prirodna katastrofa izazvana orkanskim vetrom 2007godine, je uništila preko tri miliona stabala četinarske šume. Preko 350km planinarskih staza povezuju najlepše delove i vrhove Tatra.


Uspon na Slavkovski štit                         Hotel Larion

I ove godine planinari Pobede su boravili vise dana u masivu Niskih i Visokih Tatri. Za razliku od ranijih godina najmanje je bilo skijaša, verovatno je razlog oskudna zima sa snegom. Manja grupa skijaša je skijala na stazama Jasne i Štrpskog plesa. Visokogorci su se popeli na Chopok, Džumbijerž i Slavkovski Štit ispunivši u potpunosti plan. Na Chopok (2024m) smo se popeli po veoma gostoj magli. Uspon smo započeli od hotela Grand (1111m) preko međustanice i Lukove (1650m). Na Džumbijer smo se popeli od planinarskog doma Lučki(850m) preko Široke doline i Koprovskog sedla, savladavši 1192m u usponu i isto toliko u silasku za 8h. Vreme sunčano sa snegom pogodnim za uspon. Sa vrha se video ceo greben sa vrhovima Visokih Tatri na severu a na jugu magleno more sa pokojim vrhom koji strči kao ostrvo.


Chopok (2024m)                         Badnje veče u Slovačkoj

Na Slavkovski Štit smo se popeli po lošem vremenu pri usponu. Tokom uspona vreme se prolepšalo a na samom vrhu je duvao vetar oko 80km/h. Tek na završnom delu uspona smo koristili dereze. Silazak je bijo teži od uspona zbog zaleđene i kamene staze. Uspon na Slavkovski Štit je iznenada bijo pojačan sa planinarima iz Tuzle koji su nas prijatno iznenadili.

Sa većom grupom planinara smo prepešačili od Štrpskog plesa do Popratskog plesa. U povratku smo obišli Simbolički Citori spomen obeležje nastaradalim planinarima u Visokoim Tatrama. Jedna grupa planinara je šetala u Visokim Tatrama od Hrebjonka (1285m) do Zamkovske čate i nazad do Starog Smokovca.


Dom na Propratskom plesu          Simbolički citorin-spomen obeležje nastradalim planinarima

Još jedno pešačenje je bilo masovno. Krenuli smo od hotela Grand do Tri vode gde napravismo piknik. Nastavili smo do kraja gondole i vratili se planinarskom stazom do polazne tačke. Ove godine neobiđosmo pećinu pa smo pesačili od pećine do hotela Grand i Tri vode. Druga grupa je krenula dolinom ka Mikulaškoj čati ali je završila na polaznoj tačci pešačenja. Za vreme našeg sedmodnevnog boravka treba napomenuti da smo uživali u akva parku Tatralandija. Po planu smo se vratili u Beograd.


Uspon na Đumbijer                               Magleno moreLomnički štit                              Slavkovski štit (2454m)
Izvedene pešačke ture(maršruta, dužina, savladana visinska razlika, vreme trajanja, broj učesnika)

A. Jasna - Lukova - Chopok - Jasna____________________________ 8km. 913m. 5h. 7
B. Lučki - Široka dolina – Džumbijer - Lučki______________________20km. 1192m 8h 6
C. Demanovska pećina - Mikulaška Čata______________________8km. 350m 3h. 21
D. Jasna - Tri vode - Jasna__________________________________8km. 255m 4h 22
E Hrebjonak - Slavkovski Štit - Hrebjonak______________________11km 1160m 8h 6
F. Štrpsko pleso – Popratsko pleso – Zupčasta železnica____________11km 165m 5h 23

Osvojeni značajni vrhovi (naziv, kota, broj učesnika, datum)

A Chopok_________________________ 2024m. 7 05.01.2014
B Džumbijer_______________________ 2043m. 6 08.01.2014
C Slavkovski Štit 2454m._____________6 10.01.2014


Matković Vladislav