RSS vesti


Web prijatelji:

 Početna strana
Strana se učitava


Visoke Tatre
13 - 16. jun 2014.

Visoka Vyhodna

Iz Beograda smo krenuli u petak naveče. Putovali smo celu noć do podnožja Visokih Tatri. U Tatarsku Polanku (1005 m) stižemo rano i nakon polučasovne pripreme, krećemo Velikom dolinom ka Šleskom domu. Za dva i po sata, dolazimo sa kišom u dom (1670 m), gde napravismo kraću pauzu.
Možda bi i odustali od daljeg uspona da nismo bili uporni. Svi ko jedan krenusmo u maglu sa nadom da se vreme promeni na bolje. Upornost se isplatila. Prolazimo predivno jezero i veliki vodopad i na prvoj zaravni se odmaramo. Nastavljamo dalje markiranom stazom ka prevoju. Pojaviše se i predivni jako strmi vrhovi. Za Manje od tri sata izlazimo na Poljski greben(2200m).Na završnom usponu ka grebenu smo prošli eksponirani deo pod snego i stenoviti deo osiguren lancima. Sa sedla se pruža predivan pogled na okolne vrhove. Oni najviši su zamotani maglom.
Nakon kraće pauze, krećemo na Vihodnu Visoku. Staza ide grebenom, veoma je strma i sa delovima pod snegom. Upravo su nam zaostala snežišta bila najveći problem, i u penjanju, i u silasku. Krajnje oprezno, izlazimo na stenovit vrh. Jedva se svi nekako nagurasmo za zajedničko fotografisanje. Istom stazom se vraćamo do prevoja, pa lancima do snežišta. Tek sa tog snežišta smo jedni drugima čestitali današnji, ni malo lak uspon. Nakon jedanaest sati uspona i silaska, prevalismo 22 km i 1424 m visine. Autobusom dođosmo u Kralevu Lehotu, u nama poznat dvorac, na večeru i spavanje.
Kompletan album slika
Ladovy štit

Sutradan smo krenuli, po planu, na Ladovij Štit, ali smo već u startu odustali od samog vrha, zbog zaostalog snega i neadekvatne opreme. Ipak startujemo iz Starog Smokovca (1010 m), ne koristeći zupčastu železnicu do Hrebjonka. Za manje od sat smo na Hrebjonku (1285 m) i nastavljamo dalje, ka Zamkovskoj čati (1475 m), gde napravismo pauzu za čaj i čarobne buhtle. Vreme je bilo promenljivo, čas sunce, čas kiša. Za 4 i po sata, stižemo u Teriho čatu, na 2015 m.
Najuporniji krenuše ka prevoju Sedelko, pa smo, ispod samog prevoja na snežištu, vežbali kretanje u navezama i osiguranje partnera na eksponiranim delovima. Na visinama iznad 2000 m, umesto kiše, imali smo sneg. Istom stazom se vraćamo u Stari Smokovec, pa autobusom do konačišta. Naredni dan je planiran za povratak. Krenuli smo posle doručka i malo dužeg spavanja ka Banjskoj Bistrici, gde smo napravili veću pauzu za kupovinu planinarske opreme. U Beograd stižemo oko 22h.
Kompletan album slika

Vođa puta, izveštaj: Vladisav Matković
Fotografije: Dragica Kocić