RSS vesti


Web prijatelji:

 Početna strana
Strana se učitava


Evija, Grčka
19 - 29. avgust 2014.

Evija, Grčka (Penjanje na vrh Ksiro Oros 990 m)

19 - 29. avgusta 2014.

   Letovanje na Eviji u mestu Pefki na grčkom moru bilo je obogaćeno penjanjem na vrh Ksiro Oros 990 m. koje je organizovao i vodio Mićko Cvetić.

   Na izlet je pošlo 50 osoba. Podelili smo se u dve grupe.

   Grupa A je brojala 35 osoba koje su  savladale uspon visinske razlike od 350 m. Peli smo se lepom planinskom stazom. Staza je bila obeležena planinarskim  oznakama (na belom kvadratnom limu sa manjim crvenim kvadratom u sredini). Staza je na nekim mestima bila podzidana drvenim oblicama, koje su činile velike stepenice. Sa vrha je bio predivan pogled na centalnu Eviju, istočnu i zapadnu obalu, kao i na ostrva Skijatos i Skopelos.

   Potrebno vreme za pešačku turu je 3 sata.

   Grupa B je brojala 15 osoba koje su pravile manju pešačku turu i obišli su Dramonine vodopade. Po završenoj pešačkoj turi u prelepom ambijentu na 700 m,  u obližnjoj kafani,  su nas čekali da se vratimo sa uspona.

   Na istom izletu obišli smo manastir Svetog Davida, koji je jedan od najvećih svetinja i zaštitnik ostrva.

   Zatim smo proveli sat vremena u banji Edipsos. Edipsos je najstarija i najpoznatija banja u Grčkoj, u kojoj je zastupljena  kombinacija termalnih voda i mora. Termalne vode, temperature 30 do 70 stepeni, izviru iz kamena na obali mora i prave prirodne bazenčiće sa toplom vodom, kao i prelepi vodopad.

   Izlet se završio kupanjem na peščanoj plaži u Porto Pefke.

Vođa puta: Mihajlo Cvetić

Izveštaj podnela: Milica Marković