RSS vesti


Web prijatelji:

 Početna strana
Strana se učitava


Suva Planina – 19. Zimski uspon na Trem
20 - 21. februar 2015.

SUVU PLANINU
Trem (1810 m.) "19. Zimski uspon na Trem"
20 - 21.02.2015.

Suva Planina je planinski masiv jugoistočne Srbije. Prostire se pravcem severozapad-jugoistok i deli Zaplanjsku i Sićevačku dolinu. Dužina Suve planine je oko 35 km, a širina 12 km. Udaljena svega dvadesetak kilometara od Niša, predstavlja izvanredan prirodni rezervat koga rado posećuju planinari i mnogobrojni ljubitelji prirode. Zbog veoma male količine vode, planina je i dobila ime - Suva planina. Severne strane Suve planine su odsečene i pravi su izazov mnogobrojnim alpinistima. Južne padine su blage i prekrivene travnatim tepihom.
Najviši vrh Suve planine je Trem visok 1810 m. Devojački grob 1311 m, prevoj između Sokolovog kamena i Trema, daje osnovno obeležje planini, po čemu je prepoznatljiva sa okolnih vrhova. Suva planina je od 2002 godine pod zaštitom države. Na Suvoj planini se nalazi skijaški kompleks - Bojanine vode sa 900m dugačkom skijaškom stazom. Tradicionalno se, na ovoj planini, organizuje republička planinarska akcija pod nazivom „Zimski uspon na Trem“, koja je jedna od najposećenijih akcija Srbije sa preko 1000 planinara.
U petak oko 17 h nas dvadeset je krenulo na 19. Zimski uspon na Trem. U večernjim satima smo stigli u Nišku Banju gde su nas čekali lјubazni domaćini kod kojih smo bili smešteni. Neki od nas su veče iskoristili za druženje u kući u kojoj smo bili smešteni, neki obišli Banju a nekolicina stigla i do Niša. U subotu smo rano ustali i krenuli kako bi smo na vreme stigli u 7 h na otvaranje akcije u selu Donja Studena a zatim minibusom produžili do planinarskog doma na Bojaninim vodama 890 mnv odalke smo oko 7.30 krenuli na uspon. Vremenska prognoza je bila odlična a snega neočekivano malo za ovo doba godine. Napravili smo kraću pauzu na Devojačkom grobu 1311 m na prevoju između Trema i Sokolovog kamena. Zahvaljujući sunčanom i vedrom danu i dobroj vidlјivosti u daljini smo mogli da vidimo Midžor i Rtanj pod snegom. Vetar koji je počeo da duva na prevoju kako smo se približavali vrhu postajao je sve jači i hladniji. I pored toga cela grupa je za nešto više od 3 sata izašla na vrh Suve planine - Trem 1810 m. Nakon osveženja i zajedničkog fotografisanja na vrhu krenuli smo nazad istom stazom. Pravili nekoliko pauza do Donje Studeni gde smo imali obezbeđen ručak. Dužina staze je bila oko 15 km a visinska razlika 920 m. Nakon ručka, druženja sa ostalim učesnicima i preuzimanja zahvalnice u 17 h smo krenuli ka Beogradu gde smo stigli oko 21h.
Vodič, izveštaj i fotografije: Anđelka Veljković