RSS vesti


Web prijatelji:

 Početna strana
Strana se učitava


Vračanski Balkan /BG/ i Belogradčik
20 - 22. maj 2016.

ИЗВЕШТАЈ СА АКЦИЈЕ НА
ВРАЧАНСКИ БАЛКАН /БГ/и БЕЛОГРАДЧИК


20-22. мај 2016.
Фотографије погледајте ----->ОВДЕ
20.05. Пошли смо из Скерлићеве улице у 17 сати. Преко прелаза Вршка чука прешли смо у Бугарску. Даље смо отишли преко места Монтана до Враце где смо стигли око поноћи. Сместили смо се у хотелу «Зора». Ту смо преноћили две ноћи.
21.05. Сутрадан смо из Враце која се налази на северном подножју Врачанских планина отишли до места Згориград. Изнад села почиње стаза која води ка планини. Из Згориграда /600м/ смо кренули стазом која води кроз долину Леве реке. Лево од стазе налазе се остаци јаловишта од једног напуштеног рудника. У поплави /1966 године/, вода је однела брану од јаловишта и муљ је затрпао већи део села Згориград и део града Враце. Том приликом однето је неколико стотине живота. Стаза уз долину Леве реке је добро уређена, има доста мостића, у стрмим а понегде и вертикалним стенама направљене су дрвених степеница све до водопада Боров Камик /водопад је висок 63м/. Пошто је била киша претходних дана и велика влага када смо ми туда пролазили, дрвене мердевине су биле прилично клизаве па је морало опрезно да се иде. Мало изнад водопада престаје шума и излази се на травнати део. Јужне стране планине ка реци Искар су срмије. Отишли смо до дома Паршевица-1270м, направили паузу и након тога изашли на врх Краставчева могила-1430м. Дан је био облачан. Са врха смо сишли, заобишли неке врхове и вратили се поред рудника на источну површ планине. Ту нас је повремно пратила слабија киша. Након површи стигли смо на стрми стеновити севрени обод који се спушта ка граду Враци. Прошли смо испод водопада Скакља /висок 103м/ на коме је било мало воде. Испод даље смо изгубили маркацију па смо се спустали стрмим зараслим стазицама док поново нисмо пронашли праву стазу. У Врацу смо стигли предвече поприличо уморни и сасвим мокрих ципела, што од кише а још више од влажне младе траве. Дужина туре је била око 22км, успон 1150м.
22.05. Из Враце ујутро смо отишли за Белоградчик. Ту смо прво обишли тврђаву а потом прошли јужном стазом поред познтих белоградичких стена. Дужина туре је била око 3км, успон 100м. У повратку смо свратили до Грзе а у Београд смо стигли око 21 сат.Верољуб Ковачевић, тел. 064/225-9941