RSS vesti


Web prijatelji:

 Početna strana
Strana se učitava


Zapadni Beskidi, zapadne Tatre/Poljska/
28. april - 02. maj 2017.

ИЗВЕШТАЈ СА АКЦИЈE НА
Западне БЕСКИДЕ
и
Западне ТАТРЕ
/Пољска/

28.04.-02.05.2017.

Остале фотографије погледајте ----->ОВДЕ

28.04. Пошли смо из Београда у 18 сати. Преко Мађарске и Словачке ујутро смо стигли у Пољску и преко места Јаблонка отишли ка планини Бабја Гора, односно до превоја који се налази северно од планине.

29.04. ЗАПАДНИ БЕСКИДИ-планина Бабја Гора.
Тура. Са превоја смо кренулим лепом али залеђеном степенастом стазом која води кроз четинарску шуму. Дан је био магловит али без падавина. Прво смо изашли до лепо урађеног видиковца Соколица 1350м. Негде на око 1500м почиње престаје шума а стаза даље води кроз предео са боровима кривуљима који су били оковани ледом. Касније до врха је голи предео све до највишег врха Диаблака-1725м, највише коте на Бескидима. Врх је на граници Пољске и Словачке. Време је и даље било облачно и магловито али када смо се враћали облаци су се разишли и видели смо планину на којој смо били. По силаску смо отишли у Закопане где смо коначили наредне три ноћи. Дужина ове туре је била око 12км, успон око 750м. На врх је изашло 13 планинара, трајање туре 5 сати.

30.04. Овај дан смо провели у обиласку рудника соли Вјеличка и града Кракова.

01.05.ЗАПАДНЕ ТАТРЕ
Из Закопаних ујутро смо отишли дo почетка оближње Kошћелске долине, односно до улаза у Татрански национални парк. Одатле смо кренули на туру по идеално ведром дану и прилично залеђеном снегу у горњем делу планине.
Тура. Скренули смо са главног пута и прво смо прешли равни део макадамским путем који води уз долину до планинарског дома Орнак. Са тог пута смо затим скренули лево стазом која почиње стрмим успонoм кроз болесне шуме након чега излази на пропланак Polana Uplaz-1300м, а убрзо се долази до стеновитог врхчића Piez-1460м. Одавде престаје шума и даље се иде косим падинама а касније широким билом долази до заобљеног врха Ciemniakа-2096m на западном делу Татри. Врх је на граници Пољске и Словачке и леп је поглед ка истоку на централни, највиши део масива Татри, где се ка југу нарочито истиче врх Криван са стрмом северном стеном. Дужина туре је била око 14км, успон 1180m, трајање туре7 сати.

02.05. Цео дан смо провели у путовању и имали смо среће на граници, нисмо дуго чекали. У Београд смо стигли у 20. часова.


Верољуб Ковачевић, 04.05.2017.


За Победу:
извештај поставила Пауна Обрадовић