RSS vesti


Web prijatelji:

 Početna strana
Strana se učitava


Rajac, sedmodnevni boravak u Domu - V smena
11 - 18. avgust 2019.

LETNJA SMENA NA RAJCU 11-18.8.2019.
PLAN IZLETA ZA SMENU NA RAJCUPolazak na Rajac je sa parkinga u Skerlićevoj ulici kod Hrama Sv. Save (iza Narodne biblioteke) 11.8.2019. tačno u 10 h. Na polazište doći najmanje 15 minuta ranije. U slučaju da nema dovoljno učesnika za korišćenje Pobedinog prevoza do Rajca, učesnici će biti blagovremeno detaljno obavešteni o alternativnom rešenju.

Brojke u zagradi označavaju brojeve kontrolnih tačaka na Rajcu, a dužina staza i trajanje pešačenja su približni.

1. DAN (nedelja) Po pristizanju na Rajac (do 12,30 h), posle smeštaja i odmora, ručka, a pre večere, (po želji) kupovina mape Rajačkih staza i Rajca, a pre ili posle večere moguća je šetnja do vrha Rajca (k.t.2) (ako ima zainteresovanih)
2. DAN (ponedeljak) posle doručka – Čanak (k.t.14 – Debelo brdo oko 5 km) i eventualno u nastavku - Rajska staza (sa Čankom oko 10 km i visinska razlika 300 m),
3. DAN (utorak) Vijuljak, Savčići, Crveno vrelo (k.t. 13), možda i do vojske (oko 13 km). a popodne odmor ili Kojića česma (oko 1,5 sat),
4. DAN (sreda) posle doručka (sa lanč paketom ili kasnim ručkom), do Dobre vode-Šiljak-Suvobor (k.t. 8,9,10, ukupno oko 16 km), (neki mogu ići samo do Dobre vode i čekati),
5. DAN (četvrtak) posle doručka - Izvor Ljiga (k.t.7) oko 6 sati
6. DAN (petak) Kojića kom (k.t.6) i Provalija (k.t. 5), oko 5 sati.
7. DAN (subota) lanč paket i/ili zakasneli ručak (u principu–celodnevni izlet) Toplike i Danilov vrh (k.t. 11 i 12), oko 18 km (ili samo Danilov vrh)
8. DAN (nedelja) branje kupina i priprema za povratak.

Zbog blizine destinacije, do Slapa (k.t. 3) i Purine pećine (k.t. 4), možemo ići kada nas zamor od prethodnih izleta ne bude ometao. Ujutro, pre doručka, zainteresovani odšetaju do obližnjeg uzletišta paraglajdera. Nekoliko puta u toku smene organizuje se večernje druženje uz gitaru.

Izleti tokom smene, uz poštovanje planinarskih principa postupnog povećanja kondicije učesnika, obuhvataju po pravilu svih 13 kontrolnih tačaka, tzv. Rajačkih staza, a realizacija zavisi od meteo prilika i broja zainteresovanih odn. odgovarajućih učesnika (najmanje tri kondiciono spremna učesnika). Zato vođa smene može promeniti, rokirati ili otkazati neke od planiranih i najavljenih izleta.,

UČESNICI NISU OBAVEZNI DA UČESTVUJU NA GORE NAVEDENIM IZLETIMA.

Domaćinu/Dežurnom smene se treba obraćati za sva pitanja vezana za korišćenje Doma.
Preporučuje se da se pakovanje za povratak obavi u subotu, jer se sobe moraju napustiti u nedelju do 9 č. Stvari se do polaska (u nedelju ujutru) stavljaju u TV salu.

Polazak sa Rajca za Beograd je do 14 h.

Podaci koji vas mogu interesovati: Približna udaljenost:
Do vrha Rajca (848mnv), oko 45 min.,
do Dobre vode (758 mnv) oko 5 km od Doma,
do Crnog vrha (822mnv) oko 4 km,
do Suvobora (865 mnv) preko Dobre vode 16 km (odlazak i povratak oko 5-6 sati),
Debelo brdo 730 mnv (Šumareva kuća, Čanak, Rajska staza) 3-4 sata.
Može se napraviti izlet i na Ravnu goru i Mokru pećinu (u oba smera 26 km) uz lanč paket i u s.Gornje Banjane (u oba smera oko 6 sati pešačenja), ako ima dovoljno zainteresovanih i ako se ne remeti utvrdjeni plan izleta.
Danilov vrh je najduža ali najlepša staza, uz reku Dičinu, sa puno izvora.
OSTALO
Učesnici moraju imati dokaz da su izmirili planinarsku članarinu za 2019.godinu. O svom zdravstvenom i kondicionom statusu učesnik je dužan da obavesti vodju izleta. Smatra se da je učesnik upoznat i da prihvata: pravila o obavezama na akcijama - prema vodji i planini, savete koji se o tome nalaze u Pobedinom godišnjem Kalendaru aktivnosti kao i u “Izjavi o rizicima i preuzimanju odgovornosti”. Za pešačenje učesnik mora imati adekvatnu opremu, zdravstvenu knjižicu i eventualnu ličnu terapiju. Uslov za sve pojedine planirane dnevne izlete je da ima najmanje tri učesnika.
O eventualnom odlaganju, izmeni i otkazivanju dnevnih izleta, Vodja smene/izleta će usmeno ili preko oglasne table obavestiti učesnike. Uz sopstvenu odgovornost i prijavu Vodji ili Domaćinu smene, učesnici mogu i sami praviti izlete. Oni koji ne idu na planirane izlete, mogu u Domu koristiti TV, biblioteku, društvene igre i sl. U Domu ima internet. U ovoj smeni po pravilu ima kupina. Vreme obroka saznaje se sa ogl. table Doma, iz kućnog reda ili preko Domaćina.
Za zainteresovane učesnike ove smene može se održati nekoliko besplatnih časova osnova notalnog sviranja na gitari.

Vođa smeneZa PSK POBEDA, Ogr.ŠARA - Prizren,

Milovan-Miško Milošević,
0638902208
CENE: za 7 dana 11.500 rsd po osobi, uključen prevoz. U cenu je uključena boravišna taksa.
NEKE NAPOMENE ZA UČESNIKEUčesnik smene mora imati plaćenu članarinu za 2019. godinu, overenu zdravstvenu knjižicu, ličnu kartu ili pasoš, lekove koje koristi i sl., a oni koji će da pešače - i planinarsku opremu za sedmodnevni boravak na planini (cipele/dobre patike, kišna kabanica, kamašne, vetrovka, kačket, štap, perorez, voda, mobilni telefon i dr.). Za sve pešačke ture sva oprema nije obavezna (informacije pruža vodja smene ili izleta).
U svoj mobilni telefon obavezno upisati telefon vodje smene, Domaćina/Dežurnog smene, Doma na Rajcu i prijatelja koga treba obavestiti u slučaju potrebe (ICE). Svoje podatke učesnik obavezno predaje i vodji smene ili vođi dnevnog izleta.
U Domu i sobama nije dozvoljeno pušenje, korišćenje rešoa i sl.
Dnevne izlete u okviru Plana izleta (u prilogu) organizuje ovlašćeno lice (vodja smene i sl.) i objavljuje usmeno ili na oglasnoj tabli Doma, obično jedno veče pre polaska. Učešćem na izletu učesnik preuzima sve vrste rizika i odgovornosti i obavezuje se da bezuslovno sledi uputstva vodiča. Svaki učesnik vodiču prijavljuje svoju opštu i trenutnu kondicionu i zdravstvenu spremnost, kako bi se izbegli problemi tokom izleta.
Maloletni mogu na izlete ići uz pratnju punoletnog učesnika, ukoliko vodja izleta drugačije ne dozvoli.
Učesnik koji ne ide na organizovani dnevni izlet, Dom napušta na svoju odgovornost i uz prijavu Domaćinu/Dežurnom smene ili vodiču.
U SVAKOJ SOBI JE ISTAKNUT “KUĆNI RED”, KOGA OBAVEZNO POŠTOVATI.
Pri korišćenju Doma, okoline, soba i uredjaja, učesnici su dužni da čuvaju prirodu i da se pridržavaju planinarskih principa racionalnosti, domaćinskog ponašanja i kolegijalnosti, kućnog reda i drugih uputstava. Uočene probleme obavezno prijaviti Domaćinu/Dežurnom.
U Domu nisu hotelski nego skromni PLANINARSKI USLOVI za boravak, sa spratnim mokrim čvorom (posebno na svakom spratu za žene i muškarce), postoji internet, TV sala za aktivnosti i druženja, biblioteka kao i restoran u kome se može i vanpansionski jesti i piti.
Učesnici mogu donirati svoje knjige Biblioteci.
Polazak sa Rajca za Beograd je ispred Planinarskog doma na Rajcu – 18.8.2019., do 14 č.
POSEBNE NAPOMENENa Rajačkim stazama ima zmija POSKOKA, pa treba postupati po uputstvima vodiča, naročito kada se kreće kamenitim stazama i kada se beru kupine. OBAVEZNO KORISTITI ŠTAP (teleskop/planinarski ili drveni). Nije mi poznato da je nekoga ujela zmija na Rajcu , ali - OPREZNO.
Ako ste poznavalac neke oblasti koja bi mogla da interesuje učesnike, prijavite se vodiču da bi se našla prilika da to prenesete ostalima.

POSKOCI

(podaci sa Interneta i drugih saznanja o njima)
Zmije se u proleće bude iz zimskog sna. Sa otopljavanjem sve ih je više u prirodi.U bivšoj Jugoslaviji ih ima 10 vrsta od kojih su samo tri otrovnice - Poskok, Šarka (Vipera berns) i Šargan. Od te tri Šargan (Vipera ursinii) nije otrovna za ljude (ima je na Prokletijama i Šari). Otrovnice imaju vertikalne zenice.
Poskoci (Vipera ammodytes) - (otrovnica) su retko duži od 60 cm. Muški mogu biti i duži. Zdepasti su i imaju na vrhu „njuške“ rožnatu izraslinu (kao rog). U brzini je teško odrediti koja je zmija otrovnica, ali otrovnice imaju izrazito trouglastu glavu i sužen vrat (kod neotrovnica je glava jajolika i blago se nastavlja na telo). U proširenom delu glave poskoka (do vrata) se skuplja (lageruje) otrov. Kad se kreće, glava mu je izdignuta iznad tla. Rep je oštar. Živi do 15 godina. Najčešće provodi vreme na osvetljenom i sunčanom kamenjaru. Pri većoj vrućini boravi u hladovini. Obično se misli da je ime dobio po tome što skače. Zapravo poskok nekad u potrazi za hranom ode i na nisko rastinje, pa odatle zna i da skoči ka plenu. Hrani se gušterima, miševima, malim zmijama (zmijuljice) i pticama. Nije primećeno da ih ima na preko 2000 m/nv. U proleće i jesen aktivniji su danju, a leti – noću. Zaštićen je Bernskom konvencijom.
Poskok dobro vidi noću. Ne kreće se brzo, najsporiji je medju otrovnicama.. Nije plašljiv i po pravilu ne beži nego se sklupča u odbrambeni položaj, a kada je preplašen zna i da „sikće“. Nema slušni aparat ali „čuje“ preko vibracija tla (kada odmara spusti glavu na tlo i onda oseća vibracije donjom vilicom). Napada kad je iznenađen ili kada lovi. Pari se obično u proleće jednom, a redje 2 puta godišnje. U jednom kotu može biti i 3-10, a redje do 15 plodova. Ženka ne polaže jaja nego radja žive plodove. Ljuske od jaja ostaju u ženki i ona ih kasnije izbaci. Izuzetno retko se desi da poskok pojede drugog poskoka.
Njegov neprijatelj su obično zveri, orlovi (zmijari) i mungosi.
Duž ledja ima izrazitu pravilnu krivulju crne do tamno sive ili braon boje. Ima jak i smrtonosan otrov. Smatra se najotrovnijom zmijom Evrope. Sa otrovnicama morate biti krajnje oprezni. Ugriz obično bude sa oba zuba na razmaku od oko 5-10 mm, ali može ugristi i jednim zubom. Ako se primeti trag više zuba, verovatno se ne radi o otrovnici. Na mestu ujeda se ubrzo pojavljuje crvenilo, modrina i oteklina sa bolom. Ako je ujed u prst ili ruku odmah treba skinuti prstenje ili narukvice, jer je to posle nemoguće zbog otoka. Već na 30-ak minuta od ujeda počinje sušenje usta. Pokret glave poskoka kada odluči da napadne (ujede) je izuzetno brz. Opšta pravila za kretanje po planini, naročito gde je kamenjar, su: duboke cipele i dugačke pantalone (dobro je imati i kamašne). Planinarski ili drugi štap je vrlo koristan jer udarajući njime po tlu ili kamenju – blagovremeno upozoravamo poskoka da se skloni. Strogo izbegavati da golim rukama pomerate kamenje ili da se prilikom penjanja na stene uvlače prsti u pukotine. Uvek obratiti pažnju na mesto gde treba da sedneš/čučneš.
Na našim Balkanskim predelima ima 10-ak vrsta zmija ali i tri otrovnice iz porodice Viperidae:
Poskok (Vipera ammodites), Bosanska šarka (Vipera berus bosniensis- ima jak otrov, ali u maloj količini) i Balkanski šargan (Vipera ursinii makrops, najmanje otrovna). Od otrovnica na Rajcu se primećuju samo poskoci.
Zmije imaju najviše otrova u proleće. Najopasnije su u sezoni parenja ili dok neguju mlade. Ako je primetite najbolje je zastati dok ona ode. Ako je nagazite ona će instinktivno ujesti i to po pravilu u predelu članka ili najbližeg razgolićenog dela tela.
Kod ujeda se NE SME PANIČITI, jer fatalna posledica tada može brže nastati, a inače može nastati posle nekoliko sati, tako da se u medjuvremenu može stići do lekara.
Ne postoji opšta saglasnost medicinara o lečenju, ali je opšte poznato da što više treba MIROVATI (ako je moguće), jer kretanje i panika ubrzavaju krvotok i tako se brže raznosi otrov po telu. Neki lekari ne preporučuju stavljanje poveske iznad mesta ujeda; stavljanje leda (zbog pojačanja nekroze) i inciziju (rasecanje-zbog infekcije) rane i isisavanje otrova sa mesta ujeda.
Ipak većina preporučuje sledeće:
Umereno podvezati neposredno iznad mesta ujeda (u smeru ka srcu) i imobilisati mesto, kada je moguće. Na svakih 3-5 minuta popustati povesku da bi krv prošla i do ostalog dela tela (ka srcu). Odmah po ujedu pritiskati oko rane da krv sa otrovom u što većoj meri bude izbačena. Na mestu ujeda naprave se dva ureza u vidu krsta („+“) dubine do 3-4 mm (između mesta ujeda) i uz kružno pritiskanje oko rane, pustiti da rana krvari. Preporučuje se da jedan rez spaja mesta uboda, a drugi krstasto na tu liniju. Rezove praviti žiletom ili oštrim predmetom koji prethodno opaliti plamenom ili/i obrisati alkoholom. Na ranu treba staviti jak rastvor hipermangana i (ako postoji mogućnost) oko rane ubrizgati jednoprocentni rastvor hipermangana. Ujedenom davati što više tečnosti, ali ne alkohol, koji ubrzava cirkulaciju. Onda ga treba što pre prebaciti do medicinske ustanove radi prijema antiotrova.