RSS vesti


Web prijatelji:

 Početna strana
Strana se učitava


Rtanj (Šiljak 1565mnv) – (Istočnim grebenom)
17. oktobar 2020.

Uspon na Rtanj istočnim grebenom sa koga se vide i južna strana i severni deo planine. Ovaj pravac penjanja na vrh nije čest a predstavlja možda i najlepši uspon na Rtanj.OPIS AKCIJE:Polazak iz Beograda iz Skerlićeve je u 06:00.
Prvu pauzu ćemo napraviti na autoputu.
Autobusom ćemo doći do naselja Rtanj odakle počinje uspon. Prvi deo staze ide južnom stanom do izlaska iz šumovitog dela planine do ispod istočnog grebena ledničke strane Rtnja. Uspon nastavljamo odvajanjem od glavne staze istočnim grebenom prema vrhu Šiljak (1565mnv). Smer spuštanja je standardnom južnom stranom.

Staza je duga ukupno 14 km, sa visinskom razlikom od 1000mnv pri usponu i isto toliko pri silasku i prepešači se za oko 6 sati sa pauzama pri usponu.

Rtanj predstavlja jedan od lepših i kondiciono težih uspona na našim prostorima. Sa njegovog vrha, po vedrom vremenu, možemo videti Beljanicu, Borski stol, najviši vrh Srbije u okviru centralne Srbije – Midžor na Staroj planini, Suvu planinu, Devicu, Ozren, Kopaonik… Usponom uz istočni greben planine, videćemo interesantne oblike kraškog reljefa, vrtače i uvale sa obe strane planine koje su skrivene od pogleda pri silasku standardnom južnom stranom serpentinama.
POTREBNA OPREMA:Na hodanje poneti jaknu, kapu, rukavice, obavezno duboke planinarske cipele, kamašne, kabanicu. Na uspon poneti i potrebnu zamensku garderobu, baterijsku lampu, sopstveni kompet prve pomoći, energetske čokoladice ili koštunjave plodove. Po potrebi poneti i magnezijum direkt za mišiće. Poneti minimum 1,5-2l vode. Na stazi NEMA VODE! U autobusu je obavezna upotreba maske.
PREVOZ I CENA AKCIJE:Cena prevoza je 1500 dinara autobusom sa preko 40 uplata ili 1800 dinara mini busom. Ko bude želeo, imaćemo organizovan ručak nakon uspona.
NAPOMENA:Za akciju je potrebna odlična kondiciona pripremljenost svakog učesnika akcije!. U zavisnosti od vremenskih uslova i datih okolnosti na terenu, vođa akcije zadržava pravo korekcije i izmene plana. Svi učesnici planinarske akcije moraju da imaju overenu knjižicu Planinarskog saveza Srbije za tekuću godinu sa plaćenom markicom za 2020.
Vođa planinarske akcije:Vođa planinarske akcije: Srđan Gavrilović mb. 668 tel. 064 28 51 788
За Победу:
најаву поставила Пауна Обрадовић