RSS vesti


Web prijatelji:

 Početna strana
Strana se učitava


Beljanica / Beljanica vrh (1339mnv)
15. februar 2020.

15. februar

Beljanica / Beljanica (1339mnv)

Želim da Vas pozovem na uspon na Beljanicu (1339mnv) koja se nalazi u jugoistočnom delu Srbije. U ovo doba godine, pod snegom, uspon na Beljanicu posebno je lep.
15.02.Polazak iz Beograda iz Skerlićeve je u 6:30h.
Prvu pauzu ćemo napraviti na autoputu.
Autobusom ćemo doći do mesta Strmosten, a akcija počinje od vodopada Veliki Buk. Prvi deo uspona ide stazom do vidikovca Sklopovi, pa preko Debele kose do vrha Beljanice. Povratak je delom istom trasom.Vrh Beljanice čine pašnjaci. Sam vrh (1339 m) je stenovit, zbog čije se beline, iznad padina prekrivenih bukovim i hrastovim šumama, pretpostavlja da je planina dobila ime.

Sa vrha Beljanice, po lepom vremenu, vidi se Rtanj, Suva planina, Stara planina.
Područje planine Beljanice i njeno okruženje predstavljaju najveće prostranstvo u Srbiji sa svojih 2500 kvadratnih kilometara potpuno nenaseljene teritorije.
Raznovrsnost prirode je velika a najviši vrh Beljanice je jedan od najprostranijih vrhova sa koga se pruža pogled na veliki deo centralne Srbije.
Beljanica je jedna od najvećih krečnjačkih planina Srbije sa oblicima kraškog reljefa (vrtačama, uvalama, istaknutim vidikovcima) koje ćemo videti na usponu.

Dužina staze je 15km sa visinskom razlikom od 1.000m.
U ovo doba godine, pod snegom, uspon na Beljanicu posebno je lep.
Posle akcije imaćemo organizovan ručak u nekom od restorana na Lisinama.


Na hodanje poneti jaknu za zimske uspone, polar, kapu, rukavice, štapove, kamašne. Duboke planinarske cipele su obavezne!
Na uspon poneti i potrebnu zamensku garderobu, baterijsku lampu, sopstveni kompet prve pomoći, energetske čokoladice ili koštunjave plodove, voće i sl..
Po potrebi poneti i magnezijum direkt za mišiće. Poneti minimum 2l vode. Na stazi nema vode.

DOKUMENTA:
Obavezno poneti lična dokumenta i zdravstvenu knjižicu.

CENA AKCIJE:
Cena prevoza je 1300 dinara autobusom sa preko 40 uplata ili 1500 dinara mini busom.

OPŠTA NAPOMENA:
Obaveza svih učesnika planinarske akcije je da imaju overenu planinarsku knjižicu za tekuću godinu. Uspon na Beljanicu zahteva dobru fizičku kondiciju planinara.

Vođa:Vođa planinarskog izleta: Srđan Gavrilović mb. 668 tel. 064 28 51 788
За Победу:
најаву поставила Пауна Обрадовић