RSS vesti


Web prijatelji:

 Početna strana
Strana se učitava


Homoljske planine - Veliki Vukan (825m), Mali Vukan (752m)
13. jun 2020.

Na vetrovima sa Karpata - HOMOLJSKE PLANINE: VELIKI VUKAN (825mnv) i MALI VUKAN (725mnv)

13. jun 2020.
Pozivam Vas da nam se pridružite na planinarskom usponu na Homoljske planine. Ovaj deo Homolja je poslednja tačka na kojoj se osećaju vetrovi koji duvaju sa Karpata i najistaknutiji su vrhovi u ovom delu Srbije. Smešteni su između Zviške kotline na severu i Žagubičke kotline na jugu, kao i između Mlavske kotline na zapadu i izvorišnih delova Gornjeg Peka na istoku.

OPIS AKCIJE: Polazak iz Beograda iz Skerlićeve je u 7:00h. Prvu pauzu ćemo napraviti u selu Kamenovo.

Autobusom ćemo doći do mesta Ždrelo odakle počinje planinarska akcija. Prvo ćemo posetiti, manastir Sv spon ka Velikom i Malom Vukanu zapadnom usponskom stranom.

Nakon uspona na Velikog i Malog Vukana (825mnv) i (725mnv), ka naselju se vraćamo planinarskom stazom severnim grebenom ka izviđačkom domu u Ždrelu. Ta staza se ne koristi često a jako je interesana, dobro je uređena i markirana.

Deo grupe koji ne želi na uspon, ostaće u banji Ždrelo.

Staza je kružna i duga približno 11km, sa visinskom razlikom od ~650mnv, prepešači se za oko 5-6 sati laganim tempom sa pauzama na vrhovima i pri usponu.

Ko bude želeo, imaćemo organizovan ručak u restoranu u blizini mesta Ždrelo ili ko želi može poneti hranu iz ranca (sendviče i sl).
OPREMA:Na hodanje poneti jaknu, kapu, rukavice, kabanicu, duboke jake cipele, kamašne, planinarske štapove. Na uspon poneti i potrebnu zamensku garderobu, baterijsku lampu, sopstveni komplet prve pomoći, energetske čokoladice ili koštunjave plodove. Po potrebi poneti i magnezijum direkt za mišiće. Poneti minimum 1,5-2l vode. Na stazi, posle manastira Sv. Trojice nema vode!
PREVOZ I CENA AKCIJE:Cena prevoza je 1200 dinara autobusom (na bazi 40 uplata) ili 1400 mini busom.
NAPOMENA: Za akciju je potrebna dobra kondiciona pripremljenost svakog učesnika akcije!. U zavisnosti od vremenskih uslova i datih okolnosti na terenu, vođa akcije zadržava pravo korekcije i izmene plana. Svi učesnici planinarske akcije moraju da imaju overenu knjižicu Planinarskog saveza Srbije za tekuću godinu sa plaćenom markicom za 2020.
Vođa:Vođa planinarske akcije: Srđan Gavrilović tel. 064 28 51 788 ili


За Победу:
најаву поставила Пауна Обрадовић