RSS vesti


Web prijatelji:

 Početna strana
Strana se učitava


Hajla, 2403 m
00. 0000.

ХАЈЛА (2403 м)
27-29.03.2020


Хајла је као планина смештена између града Рожаја на северу и Руговске клисуре на југу планине, са атрактивним врхом од 2403 м, изазовним посебно у снежним зимским условима, који овде обично владају, па и почетком пролећа треба очекивати снежну подлогу. Планинска је лепотица, а планинарски дом под врховима је чини доступном и у зимском периоду, а у марту снег држи и погодан је за пењање.

27-29.martaПолазак о превоз: Крећемо из Београда у петак 27. марта, изнајмљеним превозом са поласком у 8 часова из улице Скерлићеве. Ако се пријави мања група, иде се редовном аутобуском линијом за Рожаје, са поласком у 08,30 часова, превозник "Озлем", окупљање на станици 20 минута до пола сата пре поласка. Договор о индивидуалној куповини карата.

Храна: понети храну за све време боравка, бар основну, ту је шпорет на дрва, па је могуће кување супа и чајева, односно нешто томе прикладно. Договор о једном куваном оброку после силаска са врха.

Потребна опрема: још увек зимска планинарска, цепин и дерезе, као и штапови, од гардеробе: јакна, испод полар џемпер, гојзерице, камашне, капа, рукавице. Не забоватити наочаре и заштитну крему за сунце. Није потребна врећа за спавање, односно може се понети лагана због удобности, постоје ћебад и топло је у дому. Понети и батеријску лампу, јер први дан до доласка у дом захватамо почетак ноћи.

Планинарски дом: Дом у Гропе на 1930 м, власништво ПСД "Хајла" из Рожаја, је удобар, простран, загрејан, ту је шпорет на дрва, мокри чвор и вода унутра, има дневни боравак са кухињом и са нужним посуђем, као и две групне спаваће собе, ради агрегат и искључује се у одређено време.

27. марта, петак (први дан): По доласку у Рожаје, око 15 часова, довозимо се до Банџова долином Ибра, договор за локални превоз. Потом са стварима пењање са 1450 на 1930 м, око сат ипо до два. Циљ је овог дана долазак до планинарског дома, смештај и одмор за сутрашњи успон.

28. марта (други дан): планирано устајање у 7 часова и покрет у 08. часова, следи акција, са успоном на врх Хајле, висок 2403 метара, са погледом на Руговску клисуру, Проклетије, Виситор, Комове и шири простор, што има посебну зимску димензију. Прво се излази на Брахим брег (2100 м), потом на гребен Хајле (2300 м), па иде гребеном. Укупна висинска разлика у пењању око 500м, а акција траје укупно до 8 сати, зависно од услова. По повратку у дом, по договору кувани ручак, навече дружење.

29. марта (трећи дан): силазак са планине, планиран полазак за Београд изнајмљеним превозом у 12 часова, а ако се иде редовном бус линијом у 13,20 часова, те долазак у Београд око 20 часова. Ако идемо изнајмљеним превозом, овај дан успут посећујемо манастир Црна река, код Рибарића.

Трошкови: Изнајмљени превоз на бази 20 учесника, цена превоза са трошковима возача и организационим трошковима је 3000 динара. Ако се пријави мања група, повратна бус карта до Рожаја 3000 динара, индивидуална куповина карте уз договор за водичем. Смештај у дому две ноћи 10 евра, локални превоз зависно од броја људи, плаћају се на лицу места.

Пријава: код водича на састанцима Пк "Победе", на меил или тел. поруком, а навести: име и презиме, планинарски клуб, број планинарске књижице са плаћеном чланарином, годину рођења. Пријава уз аконтацију од 2000 динара или износ од 3000 динара.
Пријаве до 18. марта, након ког датума учесници знају којом варијантом се путује.

Вођа пута и водич: Томица Делибашић, МБ 468, tel. 064/245-22-37 E-mail: tomicadelibasic@gmail.com


За Победу:
најаву поставила Пауна Обрадовић