“POBJEDA”, Podgorica Društvo - Ponedjeljak, 11. oktobar 2010. godine

Biolozi na 4. simpozijumu najavili nove projekte, a ministar Branimir Gvozdenović podršku Vlade

Crvena knjiga sljedeće godine

Projekat koji za ulazak u Evropsku uniju u oblasti zaštite životne sredine ima značaj vize, u djelo će sprovesti stručnjaci iz četiri crnogorske naučne institucije

Prva crvena knjiga – svojevrstan spisak ugroženih vrsta Crna Gora će dobiti do kraja naredne godine. Ambiciozan projekat u djelo će sprovesti stručnjaci iz četiri naučne institucije a podršku imaće od Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine. Dogovor je ,,pao” na juče završenom četvrtom međunarodnom simpozijumu ekologa u Budvi i biće prvi konkretan projekat proistekao iz Memoranduma o razmijevanju koji su prije dvije godine potpisali Univerzitet Crne Gore i tadašnje Ministarstvo turizma i zaštite životne sredine.

- Posao jeste zahtjevan, ali vjerujem da Univerzitet, Prirodnjački muzej, Institut za biologiju mora i Zavod za zaštitu prirode imaju kapacitete da ga završe – kaže rukovodilac studijskog programa Biologija Univerziteta Crne Gore prof.dr Vladimir Pešić, uz napomenu da su ,,ekološkoj državi i zemlji sa ovakvim biodiverzitetom i prirodnim resursima crvene knjige neophodne”.

On izražava zadovoljstvo što je resorno ministarstvo izradu crvenih knjiga, inače jedan od dokumenata koji u oblasti zaštite životne sredine ima snagu vize za ulazak u Evropsku uniju, prepoznalo kao jedan od strateških ciljeva i što se konačno prelazi sa riječi na djela.

Simpozijum u Budvi bio je prilika i za promociju novih aktivnosti. Zavod za zaštitu prirode je najavio četiri prekogranična projekta. Prvi je vezan za afirmaciju novog nacionalnog parka Orjen koji sprovode u saradnji sa Republikom Srpskom – BiH i Hrvatskom. Međudržavni projekat sa Albanijom i Kosovom odnosi se na peti crnogorski nacionalni park Prokletije, a Skadarsko jezero biće predstavljeno iz novog ugla – kroz afirmaciju prirodnih potencijala kao nacionalnog parka i graničnog područja.

Dok se sredstva za ciljeve iz prekogranične saradnje ne obezbijede u ovoj instituciji rade manje projekte koji su vezani za realizaciju prostornog plana – politiku dugoročne politike zaštite prirode. Jedan od njih je promocija novog regionalnog parka Piva – prostor koji bi činio vezu između Durmitora i Sutjeske. Iz Zavoda najavljuju da će naredne nedjelje sa UNDP potpisati sporazum o izradi studije o opravdanosti proglašenja Komova za regionalni park.

Simpozijum opravdao očekivanja

- Tokom četiri dana, kroz šest sekcija, razmijenili smo mišljenja o ekološkim problemima današnjice. Posebna pažnja posvećena je biološkoj raznovrsnosti jer su 2010. godinu UN proglasile godinom biodiverzietta. Govoreći o životnoj sredini složili smo se da je neophodan multidisciplinaran pristup. Posebno interesantna bila je nova sekcija o uticaju klimatskih promjena u zemljama Jugoistočne Evrope. Od kolega iz regiona saznali smo koje konkretno mjere preduzimaju, što je fokus njihovog interesovanja – kaže Pešić, i dodaje da je za sekciju o uticaju NVO sektora i civilnog društva bilo slabo interesovanje. Razlozi su, pretpostavlja naš sagovornik, u uvriježenom mišljenju da su skupovi poput simpozijuma rezervisani za stručne i naučne radove.

Osim mišljenja crnogorski ekolozi razmijenili su sa kolegama iz drugih zemalja ideje i prijedloge za zajedničke projekte. Konkretizacija predstoji - najavljuje Pešić.

Godina jubileja

Na simpozijumu u Budvi dogovoren je početak priprema za obilježevanje pet jubileja. Naime, 2011. godine je pola vijeka od osnivanja Prirodnjačkog muzeja, Instituta za biologiju mora i Zavoda za zaštitu prirode. Studijski program Biologija na Univerzitetu Crne Gore obilježiće dvije decenije od osnivanja koliko je prošlo i od proglašenja Crne Gore za ekološku državu.

Planirano je organizovanje međunarodnog naučnog skupa, izrada monografija ovih institucija i dokumentarnih filmova o prirodnoj riznici Crne Gore.

Ministar uređenja prostora i zaštite životne sredine Branimir Gvozdenović sugerisao je da se umjesto obilježavanja ekoloških datuma u godini jubileja svakog mjeseca organizuju ekološke ektivnosti.

Gvozdenović: Treba nam nova energija

Ministar uređenja prostora i zaštite životne sredine Branimir Gvozdenović pozvao je biologe da naučni rad usmjere u pravcu dostizanja evropskih ekoloških standarda i najavio podršku Vlade.

- Predstavnici Univerziteta, stručna i naučna javnost treba da se uključe i nesebično prenesu znanja i svjetsku praksu institucijama koje se bave pitanjima zaštite životne sredine. Ali, i da se uključe u realizaciju jasnih programa i da rade zajedno sa nama na sprovođenju znanja kako bi ostvarili praktični cilj – očuvanje životne sredine. Samo zajedno i dobro organizovani sa istom vizijom možemo odgovoriti na izazove koji nam predstoje – kazao je Gvozdenović.

- Ukoliko ne stvaramo novu svijest, novo mnjenje, nove kapacitete i ne radimo na iznalaženju najboljih principa i prakse održivog razvoja neće se razvijati naš dom Crna Gora – rekao je Gvozdenović.


D.Šaković