Распршивачи еколошке свести – еколошки бизнисмени

19.Април .2011.

 

 

 

 

 

Нисмо свесни колико смо несвесни, еколошки. А појам еколошке свести се у данашње време толико често користи. Под паролом толико нужног ширења (или подизања) еколошке свести нуди нам се (и продаје) много тога. Предавања, радионице, кампови, семинари. Готово да нема дана у години а да се негде у Србији, пре свега у већим градским центрима, али све више и у мањим срединама, не одржава такав један догађај.

У време када су се увелико огласила сва звона која упозоравају на лоше здравље наше планете, овакав тренд у друштву могао би се сматрати не позитивним и похвалним, већ једноставно нужним. Међутим, треба се запитати, колико су такве активности ефикасне? У којој мери остварују постављени циљ, а на крају и у којој мери оправдавају уложена средства, која се из разних фондова у ту сврху црпе и уопште нису безазлена?

Нажалост, у тој сфери, слободно можемо рећи, пословања, много је појединаца, па и читавих  организација владиних ии невладиних,  недовољно стручних и мотивисаних, па чак и еколошки потпуно неосвешћених, које на себе преузимају толико битну улогу ‘’подизања еколошке свести’’. Права је врлина и велики изазов пренети своје знање некоме, а замислите тек који проблем настаје када некога треба да подучите нечему што ни сами не знате? У осталом, замислите да вам уместо зубара, по усној дупљи чепрка столар, а да месар ради посао хирурга. А овде није реч о некој споредној материји, без које можемо да  несметано корачамо кроз живот.  Ако не научимо да корачамо еколошки исправно, спотакнућемо се о плодове сопственог немара и пасти тако јако, да ћемо само уз много среће проћи тешко повређени, а не заувек нестали (мртви, устручавам се да кажем).

И тако, докле год будемо допуштали да нам еколошку свест подижу они чија је свест нижа од крвног притиска скуване кокошке, људи који су свој животни пут усмерили у том правцу, неспремни да се гушају са тим еколошким бизнисменима, тражиће алтернативне изворе енергије (дипл. еколог који за живот зарађује продајући цигарете и новине на трафици прим. аут. ).

 

 

 

Размишља: Нанић Илија

 

 

Преузето са сајта Научно истраживачког друштва друштва студената биологије ’’Јосиф Панчић’’ из Новог Сада

|насловна страна |