Egipatska guska na resničkom jezeru

 

Zoran Mečanin iz Resnika poslao nam je slike egipatske guske snimljene ovih dana na resničkom jezeru. Zoran i njegova supruga Vesna su veliki borci za zaštitu prirode.  

 

Egipatska guska (naučni naziv: Alopochen aegyptiacus, sa grčkog, što znači lisičija guska zbog boje perja na leđima) ustvari pripada rodu pataka ali je nazivaju guska zbog svoje veličine. Dugačka je 63-73 cm, mužjaci su nešto duži od ženke. U Evropu su ove ptice unešene u Veliku Britaniju, Nemačku i Holandiju, pa ima nešto divljih populacija. Kod nas se vrlo retko viđaju. Naseljava Afriku, posebno je česta u dolini Nila i južno od Sahare. Rado sedi na drveću i zgradama, a gnezda pravi u dupljama drveća. Hrani se biljnom hranom ali i skakavcima i crvima. U starom Egiptu ova ptica se smatrala svetom  i često se pojavljuje na slikama iz tog doba. Ova vrsta se nalazi na spisku Sporazuma o zaštiti afro-euroazijskih migratornih  ptica močvarica.

Resničko jezero ispod Avale, mada je veštačko, često pruža posetiocima mogućnost da vide zanimljive vrste živog sveta. Šteta je što svuda u Srbiji, nesavesni posetioci, posebno ribolovci ostavljaju hrpe smeća i unakazuju ovaj zanimljiv predeo koji i planinari često obilaze idući ka Avali.

 

dr Miroslav Demajo

Predsednik Komisije za zaštitu prirode

PD „Pobeda“

 

| naslovna strana |