Mala galerija: „Pčelarice“

  

    Planinari na svojim pohodima često propuste da vide prelepe detalje koje nam nudi priroda. Ako posećujete pojedine lepe predele Vojvodine, imaćete prilike da vidite jednu od najlepših ptica našeg podneblja.

  Naša pčelarica pripada porodici Meropidae,  (Lat. Merops apiaster). Ona je selica i nastanjuje južnu Evropu od Pirinejskog poluostrva, preko Apeninskog poluostrva, Balkanskog poluostrva pa preko Mađarske prema Ukraini. Porodica Meropidae ima 26 vrsta i žive u Africi, Australiji i Novoj Gvineji. Pčelarica koja leti živi kod nas, može da se vidi oko lesnih odseka i na livadama sa usamljenim drvećem. Pčelarice imaju jedinstven let, koji je lepo opisao još Alfred Brem: „ Čas lete kao sokolovi, čas kao lastavice“...“Za tren se baca sa znatne visine okomito na zemlju da uhvati insekta. Svega nekoliko trenutaka kasnije, uzletela je pčelarica opet na svoju prvobitnu visinu. Nekoliko puta mahne krilima, a onda lebdi na pola raširenih, na pola skupljenih krila, i to tako brzo da nam se čini kao da prolazi strelica“. Pčelarica ima na repu izdužena dva srednja pera koja joj omogućuju ove akrobacije u vazduhu.

   Pčelarice se gnezde u rupama u lesu, izlegu 2-9 belih jaja. One su monogame i druželjubive pa se viđaju u manjim i većim jatima. Hrane se raznim insektima ali najviše osama i pčelama. Žaoku skinu tareći insekt o tvrdu podlogu a time istisnu i otrov. Plen vide i do 60 metara udaljenosti. Naša pčelarica je u Srbiji zaštićena zakonom kao prirodna retkost.

   Imamo čast da u našoj rubrici prikažemo zbirku fotografija evropske pčelarice koje nam je ustupio vrsni ornitolog i fotograf, gospodin Odri Attila. Gospodin Attila je rodom iz Vojvodine ali već duže vreme živi u Mađarskoj gde obilazi tamnošnje rezervate prirode. Slike pćelarica u ovom prilogu su snimljene u Mađarskoj, teritorija Kiskunsag, „Böddi Szėk“

 

  

 
    Ostaje nam da uživamo u prelepim slikama i da se iskreno zahvalimo gospodinu Attili na ovim fascinantnim prilozima.
dr Miroslav Demajo
Predsednik Komisije za zaštitu
prirode PD „Pobeda“
 

Beograd, 31.05.2020.


|naslovna strana|