Ornitološki plakat

Galerija ptica moćvarica: Planinari, pogledajte i upamtite lepotu i bogatstvo svoje zemlje

 

        Zahvaljujući prirodnjačkom društvu „Crna roda“ iz Zrenjanina, ljubitelji ptica bogatiji su za još jedan zanimljiv edukativni materijal. Reč je o ornitološkom plakatu dimenzija 70x48 santimetara na kome je prikazano 15 strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta ptica gnezdarica koje se sreću na vodenim staništima i to: čaplje, rode, vranci, kašičar i ražanj. Kroz sistematičan pregled prikazanih vrsta, značajna pažnja je poklonjena kako proporcijama, da bi sve ptice bile u odgovarajućoj razmeri, tako i izboru kvalitetnih i reprezentativnih fotografija koje potpisuju Predrag Kostin i Ištvan Ham, koji je ujedno i autor plakata.

Jedan od povoda za izradu ovakvog plakata je, između ostalog, i taj što je upravo 2010. godine ponovo dokazano i fotografisano gnežđenje čaplje govedarke na teritoriji Srbije, i to nakon više od jednog veka. Time se sa ponosom može reći da se svih devet evropskih vrsta čaplji ponovo gnezdi u Srbiji. Plakat će besplatno biti podeljen osnovnim i srednjim školama, ornitolozima i ljubiteljima prirode, a njegovu izradu finansijski su pomogli Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Vojvodine i Uprava grada Zrenjanina.

 

Dopuna Predsednika Komisije za zaštitu prirode PD „Pobeda“ 

Urednik ove rubrike ima posebno zadovoljstvo da se zahvali svoijim kolegama i dragim prijateljima, prirodnjacima iz Vojvodine na ovom predivnom prilogu. Osim toga jedan od urednika i snimatelja fotrografija sa plakata držao je meni vežbe na studijama biologije (predmet „Ekologija životinja“) u  Beogradu. Čast mi je da se posle toliko decenija nalazimo na istom zadaku očuvanja biodiverziteta Srbije. Naravno, na naučnom planu, ove drage kolege su daleko odmakle od mene ali zajednički napor planinara i prirodnjaka je jedini naćin da se Srbija sačuva od totalnog ekocida.

Dr Miroslav Demajo

Predsednik Komisije za zaštitu prirode PD „Pobeda“

|naslovna strana|