Саопштење:  КРАЈ ТОПЛОДОЛСКЕ РЕКЕ

Извор: Асоцијација за очување и одрживи развој Старе планине

 

 

Тужан наслов... свакако да није за све. Ово је чак посебно лепа вест за оне који већ 20 година покушавају да ставе тачку на постојање Топлодолске реке. Изгледа да ће приватни Просторни план будућности за Парк природе „Стара планина“ коначно бити кобан за ову, нашу несретну речицу.


Иако неки мозгови тврде да је то улог за будућност, нестанак река се ипак не може, чак ни у најтежим лажима, повезивати са просперитетном будућношћу неког подручја. Такве тврдње су посебно тривијалне ако се узме у обзир да се ради о чистим водотоцима који посебно у Европи постају права реткост. Зар није логичније да ће осуђивање Топлодолске реке, а самим тим и Темштице још брже допринети додатном исељавању становништва са ових простора? Уместо да се озбиљно и систематски води економска политика на основу одрживог развоја која би унапредила квалитет живота становништва, нови Просторни план селима дуж ове две реке нуди нешто сасвим супротно. Заправо, све спроведене мере проистекле из новог,
експертског документа до сада су само допринеле еколошкој и пре свега законодавној деградацији овог подручја, али и Србије у целини. Превођење Топлодолске реке у Завојско језеро и укупни поремећај хидросистема у овој области је потпуно неразумна мера која ће само увећати проблеме опстанка становништва на овом подручју. Невероватно непромишљен и деструктиван план потпуног каптирања извора Три Кладенца, односно већег дела изворишта Ракитске реке је кулминација промене целокупног хидросистема слива Топлодолске реке. За оне који не знају, Топлодолска река настаје у селу Топли До од Ракитске и Јаворске реке које су спајају у центру села, док вода са Три Кладенца важи за најквалитетнију на Старој планини. Дакле, ако узмемо у обзир да се већ део изворишта Ракитске реке каптира, а да се накнадно жели превести остатак воде из Топлодолске реке у Завојско језеро, то практично представља убијање реке од њеног настанка па све до нестанка. Заправо, то је нестанак у настанку или по народски убијање од главе до пете. Најжалије је што су све ове сулуде манипулације намењене скијашком центру на Бабином зубу који се по међународним критеријумима већ сада може окарактеристи као пропала инвестиција. Заправо, на основу писања одређених медија постоје индикације да иза свега леже врло нејасни економски потези.


Несумњиво је да Топлодолска река заједно са Височицом има свој велики значај као фактор историјског развоја централног дела Старе планине са својим јединственим етнолошким и привредним карактеристикама. Уништење овог хидросистема довешће до потпуног раздора са прошлошћу и суживота становништва са природом који је трајао од пре-римског доба. Нестанак Топлодолске реке у значајној мери би умањио капацитете за развој еко и етно туризма који је једини одрживи вид туризма на том простору.


У данашње време се зна да ће будућа стратешка сировина на планети Земљи бити вода, а не нафта или неки други дериват. Поигравање са водотоцима, а посебно извориштима у овом пределу Србије је у потпуној контрадикцији са предвиђањима метеоролога који указују да овом подручју прети класична медитеранска клима. Сваки извор је неизбежан ресурс непроцењиве вредности. Несхватљиво је да Власт нема ни мало осећаја за истинске потребе овог подручја. Управо због тога, пораз над разумом и нестанак Топлодолске реке директно угрожава не само грађане Топлог Дола, Засковаца, Рудиња, Темске, Рагодеша, Куманова и Станичења, већ је и велики допринос еколошко-правној деградацији Републике Србије у целини. Сви грађани Србије према Уставу ове земље имају право на здраву животну средину и благовремено информисање о свим плановима које намарава да спроводи Влада. Архуска конвенција коју је потписала и ратификовала Република Србија би требала то да и обезбеди. Управо то нека имају на уму они који су ставили свој потпис на сраман документ Просторног плана за Парк природе
„Стара планина“. Чиста вода, а самим тим и река је основно људско право, али и основа целокупног екосистема којега је и сам човек део.

 

Због тога ЗАХТЕВАМО:
1. Да се спречи каптирање изворишта Три Кладенца!

2. Да се спречи поновно покретање превођења Топлодолске реке у Завојско језеро!

3. Да се уместо инвестирања у нестанак Топлодолске реке уложи у изградњу мале регионалне депоније за села која гравитирају сливу реке Темштице. Тиме би ово подручје по први пут у историји имало где да одложи свој отпад, а не да се свако сналази на свој начин и да смеће неретко завршава у коритима река и потока.

4. Улажимо у будућност, а не у нестанак.

|naslovna strana |