Komentar urednika rubrike

 

Čitaocima rubrike Zaštita prirode želim srećnu 2011. godinu. Uz ove reči prilažem kao čestitku snimak beloglavih supova koji nam je poslao naš saradnik i ornitolog Brano Rudić. Još jedan prelep prilog ovog prirodnjaka.


 

Beloglavi supovi (Gyps fulvus)

 

A šta poručuju ove plemenite ptice koje  održavaju higijenu po zakonima prirode? Da li nam žele lep život na planeti Zemlji ili nas uporozavaju na katastrofu? Lično sam ubedjen da je u pitanju ovo drugo sa porukom skorašnje ekološke apokalipske koja uključuje i Srbiju. Nikada veće smeće u Srbiji (idite samo uz Dunav, od otpada se ne vidi obala). Krivolov, divlja gradnja - posebno po zaštićenim dobrima. Imamo ministarstva, agencije (agencije za reciklažu), a Srbija nikada nije bila prljavija. Naravno, kriv je narod koji pristaje da kroz poreze plaća  beskorisnu birokratiju, ali još je krivlji što sam uništava svoje okruženje, a time ugrožava i svoj opstanak. Vranje je tražilo da se zabrani upotreba plastičnih kesa (prema podacima, količina bačenih plastičnih kesa  može Srbiju da pokrije osam puta), a Ministrastvo čiji je to resor tvrdi da ne može da se zabrani njihova upotreba pošto nisu toksične. Donose zakon po kome se  plaća kazna od 15000 RSD za ubijanje bubamare (svakako pozitivan korak), ali nisu u stanju da zauzdaju ilegalni ribolov i lov (u lovu u Srbiji učestvuju lovci iz EU  koji su u svojim zemljama već pobili sve sto su imali, da ne pominjemo imena pojedinih zemalja čiji gradjani ilegalno krijumčare ptice iz Srbije). Investitori iz EU uništavaju poslednje veće planinsko tresetište Srbije na Staroj planini uz podršku naših vlasti koje sa druge strane odvajaju novac za naučne projekte koji se odose na zaštitu biodiverziteta. Trošenje novca uludo.

Ova rubrika ulazi u petu godinu. Mogu reći da sam zadovoljan brojem poseta ovoj stranici, posebno me raduje poseta ljubitelja prirode iz regiona tj. bivše YU. Rastali smo se, ali priroda ne poznaje granice. Neke države bivše YU su rešile pitanje otpada bolje od drugih (o tome je već bilo reči u ovoj rubrici). Ono što je tragično jeste npr. stav planinara koji ni prstom nisu mrdnuli kada je u pitanju uništavanje tzv. Nacionalnog parka ''Kopaonik'' ili Parka prirode ''Stara planina'', koji je centar biodiverziteta Balkana. Planinari Srbije doprinose uništavanju prirode kroz akcije kao što su ''Narcisima u pohode'' koje podržava Planinarski savez Srbije mimo svih pravila UIAA koja se odnose na zaštitu prirode i biodiverziteta planina. Veštački topovi prave sneg trošeći enormne količine vode i energije, a neki  ljudi, za koje se ne može reći da nisu informisani, daju raznorazne izjave na TV da nema globalnog zagrevanja. A zašto onda naši ministri prisustvuju međunarodnim konferencijama o globalnom zagrevanju?

Ovim završavam moj komentar svestan da nema nade. Na kraju, mnoge su civilizacije nestale upravo zbog ekoloških katastrofa koje su same izazvale. O tome možete da  pročitate u literaturi. Mnogo toga zavisi od nas samih ali, nažalost, većina stanovništva tako ne misli. Nema izgovora da nema posla, novca itd. Niko ne može da se pravda, da, kad već ima novac da kupi kesu grickalica, nije sposoban da tu istu kesicu baci u korpu za otpad, a o plastičnim flašama da i ne govorimo.

 

dr Mroslav Demajo

Predsednik Komisije za zaštitu prirode PD ''Pobeda''

Beograd, 22.01.2011.

| naslovna strana |