Rila, Musala
04 - 06. februar 2011


Musala (bug. Musala) je najviši vrh Bugarske i Balkanskog poluostrva. Vrh je visok 2.925 metara nadmorske visine. Ime Musala potiče od reči „Mus Alah“, što znači „Alahova planina“. Vrh je ovako nazvan za vreme turske vladavine. Pre toga se zvao Tangra. Najlakši put do vrha je pešačka staza od Boroveca. Takođe postoji i gondola od Boroveca do Jastrepca, od koje ima oko jedan do dva sata hoda do doma „Musala“, koji se nalazi na visini od 2.430 metara. Od doma „Musala“, pešačka staza vodi pored doma „Everest“, i dalje do vrha, a ukupan uspon traje dva do sata. Poslednji deo uspona je obezbeđen sajlom. Na vrhu se nalazi meteorološka stanica.

 

    Kao po planu krenuli smo u 22.30h iz Skerlićeve ulice. Planirani pravac vožnje je Beograd – Pirot – Sofija – Samokov – Borovec. Na trasi puta kroz Srbiju pravimo dve pauze. Stižemo na granični prelaz Gradina - Kalotina oko 04.30h. Na žalost stajemo u kolonu iz dva autousa, a po tradiciji, čini mi se uobičajno radi jedan šalter. Na Bugarskom carinskom prelazu uz malo natezanja oko mita (da se nešto zapali i popije) prolazimo smelo, planinarski. Ukupno zadržavanje oko 1h. Kupujemo bugarsku vinietu (20e – za minibus, 2 dana) i nastavljamo putovanje.

Radi druge vremenske zone pomeramo časovnike jedan sat unapred i ubuduće pravimo dogovore po lokalnom vremenu. U samo svitanje dolazimo u predgrađe Sofije. Skrećemo desno ka Perniku, koristeći obilaznicu. Po jutro prepoznajemo da će dan biti vedar i sunčan. Prolazimo pored severne starne , na vrhovima osunčane, planine Vitoša. Skrećemo ka mestu Pančarevo. Prolazimo pored isto imenog jezera i velikog jezera Iskar. Uz usputne pauze dolazimo u mesto Samokov u 09.15h po l. v. Na velikom parkingu mega marketa Billa vršimo pripreme za uspon i nepotrebne stvari ostavljamo u mini busu. Posle 15-minutne vožnje dolazimo u Borovec na 1340m/nv,odakle krećemo na uspon u 10.30h.


Pešačimo, uz dobro raspoloženje, uobičajenom planinarskom stazom ka ski stazama Markudžik. Uz usputne pauze u dom Musala na 2389m stižemo oko 15.00h. Posle rasporeda oko smeštaja u renoviranom delu doma silazimo u prizemni deo gde se možemo okrepiti uz hranu i piće. Pravimo sedeljku pored kamina uz lovačke, pardon, planinarske priče. 

U nedelju smo se probudili oko 05.30h i posle pripreme krenuli na uspon, još uvek po noći, u 06.00. Prolazeći pored zaleđenih Musalenskih jezera, pred svitanje stižemo do Ledenog jezera na 2720 gde se nalazi pl.dom Everest. Posle pauze za doručak i montiranja zimske opreme krećemo na završni usponPošto je na završnom usponu postoji gelender tj. sajla, odličan je poligon za vežbu samoosiguranja. Na vrh Musala 2925m izlazimo u 09.10h, gde nas dočekuje prelep pogled ka jugu Pirinske planine, jugo-istoku Osogovske planine, severu Vitoša, severo–zapadu Stara planina, itd.     

Po povratku u dom Musala pakujemo se i krećemo ka Borovecu. Silazak je trajao oko 2h. Prepakivanje smo takođe izvršili na istom mestu kao pri dolasku, radi malo više temperature i komfora kako za vozilo tako i za grupu planinara. Zadovoljni krećem nazad za Srbiju. Trasa kretanja ista kao pri dolasku. Posle prolaska granice pravimo pauzu u Dimitrovgradu. U Beograd smo stigli po planu u 00.05h.Vođa puta, izveštaj: Bobiša Marinović,
Fotografije: Zare