Stara Planina
15.02.2012. -  19.02.2012.

Stara planina se nalazi na istoku Srbije i sastavni je deo Karpatsko-Balkanskog masiva. Masiv Stare Planine je zapadni deo poznate Balkan Planine koja se proteže sve do Crnog mora deleći Bugarsku na dva dela. Ukupna površina masiva Stare planine je 1802km2. Stara planina pocinje kod Negotina, a zatim se nastavlja u blagom luku istocno od Zajecara, Knjazevca, severno od Pirota i Dimitrovgrada i dalje na istok kroz Bugarsku do Crnog mora. Ukupna duzina Stare planine je oko 600 km. Planinski venac se prostire sa severozapada ka jugoistoku duž srpsko-bugarske granice. Najviši vrh Stare planine je Midžor visine 2169m. Planina je bogata vodom, kanjonima, ponorima, vrelima i vodopadima. Na toplodolskoj reci i njenim pritokama se nalaze najlepši vodopadi Srbije. Preko1190 biljnih vrsta ulepšavaju ovu planinu. Životinjski svet je raznolik. Počev od leptira vodozemaca, gmizavaca, ptica, riba pa do krupne divjlaći. Stara planina je poznato stanište jelena, vuka, divlje svinje, lisice i zeca.Od 1997godine Stara planina je proglašena kao prirodno dobro od izuzetnog značaja. Površina parka iznosi 142000h. Novo sagrađeni hotel i žičara sve više privlače ljubitelje prirode, skijaše i planinare.

   

Krenuli smo ka Staroj Plamini u sredu pre podne na višednevni izlet. Sretenjski državni praznici su promenili prvobitan plan. Ledeni dani spojiše praznik sa nedeljom i eto mini raspusta za skijaše i planinare. Novo tek otvoren hotel na Jabučkom ravništu i nove povezane skijaške staze su bile veliki izazov. Putovali smo po prelepom sunčanom danu. Usput smo obišli ženski manastir Svete Trojice u Donjoj Kamenici. O nastanku manastira postoje razna tumačenja.

  
Jedni smatraju da je ktitor Manastira najmlađi sin Đurađa Brankovića Lazar Branković, dok Vasilije Marković tvrdi da je crkva mnogo starijeg datuma. O crkvi nam pričaše jedna od monahinja. Nastavili smo putovanje ka Staroj planini.Žurimo do konačišta.
Manastir Svete Trojice
 

 
Po planu stižemo u Mezdreju, zaseok ispod Stare planine, gde se smeštamo u renovirane konake. Nekadašnje rudarske paviljone su renovirali vlasnici i prilagodili turističkoj nameni. Smestili smo se u dvokrevetnim i višekrevetnim sobama. Da li zbog restrikcije ili kvara dočekale su nas hladne sobe. Večerali smo uz sveće i otišli na spavanje nadajući se da će sutra biti bolji dan.

Sutradan smo po planu krenuli ka skijalištu „Babin zub“. Vreme maglovito prohladno. Većinu naše grupe su sačinjavali skijaši koji su tog prvog dana po veoma lošim uslovima ipak skijali na stazi Konjarnik. Manja grupa planinara je, uz pomenutu stazu, pešačila do početka ski staze pa do planinarskog doma i kružnom stazom do početka skijališta i restorana „Ždrma“. Naredana dva dan je bilo maglovito vreme i za planinare i za skijaše. Ipak smo i planinarili i skijali. Manja grupa skijaša je skijala na novim skijaškim stazama kod novog hotela na Jabučkom ravništu. Po veoma lošem vremenu od Jabučkog ravništa smo se popeli na Babin zub i istom stazom se vratili. Velike nezapanćene snežne padavine koje su bile predhodnih dana na prostorima Stare planine, nisu nam omogućile da intenzivnije planinarimo. U takim uslovima je bilo nemoguće popeti se na Midžor.
 
Detalj sa pesacke ture
Babin zub u magli
   
Zadnjeg dana našeg boravka na Staroj planini je bilo izvanredno vreme. Možda smo i zaslužili taku nagradu.Sve žice su radile na skijalištu.
   
Jabucko ravniste - novi hotel Gondole
   
Najlepše je bilo na sunčanim padinama Babinog zuba. Planinari su po prvi put mogli da vide gde su se sve peli. Uživali su i skijaši i planinari.      
    .
Skijaska staza Sa Pobedinom zastavom
 
  
Uživali su i skijaši i planinari. Smeštaj i hrana u konacima Mezdreje su bili zadovoljavajući. Postoje svi uslovi da se izlet ponovi. Možda već iduće zime.

   
 
Babin zub Konaci Mezdreja

Vođa, izveštaj i fotografije: Vladisav Matković, PD Pobeda