Visoke Tatre
22.06.2012. -  25.06.2012.

Planinski masiv Visokih Tatri se proteže duž severne granice Slovačke, odnosno južne granice Poljske. U ovom masivu se nalazi preko 25 vrhova iznad 2500m, a najviši je Gerlahovski Štit (2655m). Na samoj granici sa Poljskom se nalazi i najviši vrh Poljske Risi(2499m). Planina je ukrašena sa 85 planinskih jezera. Najveće je Hincovo jezero koga mnogi nazivaju Hincovo more. Mnogobrojne doline, potoci, vodopadi i jezera čine planinu izvanredno lepom. Tatre su povezane, sa preko 350km besprekorno obeleženih, planinarskim stazama, koje su ucrtane u precizne planinarsko-turističke karte.   

U okviru priprema za najviše vrhove Turske i Irana, planinari Pobede su zajedno sa planinarima iz Slovenije organizovali uspone na najviši vrh Poljske-Risi (2499m) i najviši vrh Slovacke-Gerlahovski štit. Nakon noćne voznje stigli smo minibusom na Popradsko jezero (1500m) odakle smo započeli uspon. 

  
Kroz šumu
Vrhovi zovu

Penjemo se Lednička jezera na svakom koraku
 
Markiranom stazom preko Žabljeg jezera stizemo do planinarskog doma na najvišoj visini (2225) u Slovackoj. Odmaramo se i sakupljamo snagu za završni uspon na najviši vrh Poljske, koji se nalazi na granici Slovačke i Poljske.
     
"Prosto ko pasulj" Planinarsk ​i dom
   
Put nas vodi preko zaostalog snega na greben pa na veoma eksponirani vrh.
 
    .
Idemo dalje Završni uspon na Risi
  
Jedva smo se načičkali na vrhu i uslikali sa klupskom i drzavnom zastavom. Istom stazom se vraćamo do doma na Popratsko jezero pa do Štrpskog plesa,nekada čuvenog skijaskog centra. Vreme je bilo izvanredno. Na vrh se popelo 15 planinara iz Srbije i sedam iz Slovenije. Najmladja je bila Ana Matković-23 godine, a najstariji Nikola  Mihajlović-82godine
   
 
Na Vrhu Maglovit povratak
Nastavak (drugi deo)