nastavak

Sutradan nas je čekao jos veći izazov, uspon na najviši vrh Slovačke - Gerlahovski štit-2655m. Uspon smo izveli sa profesionalnim vodičem Slovačke, drugačije se ne može. Rendžerska služba nacionalnog parka nedozvoljava uspone na neobeleženim stazama bez vodiča. Znali smo da nas čeka desetočasovni uspon i silazak. Krenuli smo od Šleskog doma (1670m) obilazeći Veliko jezero i vodopad.

  
Polazna tačka za uspon
Veliko jezero


 
Skrenuli smo sa marekirane staze ka poljskom grebenu levo do podnožja stena. Dalje se uspon izvodi u navezama sa kompletnom opremom za visokogorsko planinarenje. Krenulo je 20 planinara sa vodičem u šest naveza.
 
Stena odakle pocinje uspon Polazak
 
Vreme sunčano. Na početku uspona čekala nas je oklinčena stena koja je usporavala naše napredovanje ka vrhu. Nakon pregrupisavanja lakse smo savladali narednu etapu do ivice grebena.
     
Najmlađi učesnik akcije Detalj sa uspona
   
Prelazimo sa istočne na zapadnu stranu.

    .
Pogled naTatre  Na slici izgleda prosto
  
Traverzom dolazimo do podnožja vrha prelazeći veoma uske i strme police. Jedva se nekako stisnusmo za zajedničku fotografiju sa klubskim i državnim obeležjima. Na licima učesnika neopisivo zadovoljstvo.
   
 
Gerlahovsk ​i Štit Zajednicka slika
 
Nakon osvezenja na vrhu ponovo se vracamo, najpre isto stazom, pa novom nama nepoznatom. Stalno smo maksimalno skoncentrisani na silazak i nedozvoljavamo opuštanje u grupi. Pojedine detalje krajnje oprezno odpenjavamo uz medjusobno osiguravanje partnera.
   
Najteži deo pri spuštanju Ostalo je jos malo

 
Sišli smo sa Gerlaha u Batizovsku dolini. Na kraju stene i najeksponiraniji detalji sa vertikalama i do 90 stepeni. Konacno se raspojasasmo i normalnom stazom za dva sata stizemo na pocetnu tacku uspona gde nas je cekao bus.

Grupa je spavala u Kralevoj Lehoti u odmaralištu slovačke plovidbe. U povratku smo obišli Banjsku Bistricu.

Za dva dana dva najviša vrha dve države, veliki uspeh planinara Pobede i Srbije


Vođa, izveštaj: Vladisav Matković, PD Pobeda

Fotografije: Dragana Kocić