Niske i Visoke Tatre
04.01. 2013. - 13.01.2013.
     
  

Niske i Visoke Tatre su deo planinskog masiva Karpata koji se proteže od Češke, preko Poljske, Slovačke, Ukrajine, Mađarske i Rumunije, do Dunava. Upravo se u ovom masivu nalaze i najviši vrhovi nabrojanih zemalja. Niske Tatre se protežu sa istoka ka zapadu i najvećim delom su prekrivene četinarskom šumom. U istočnom delu je najviši vrh Kraleva Hola (1948 m) koji se lako prepoznaje po velikom TV- releju. Mnogobrojne doline, kanjoni, vodopadi čine ovaj deo Tatra prelepim za mnogobrojne posetioce, ljubitelje prirode. Sa pravom se i nazivaju Slovenskim Rajem. Najviši vrhovi u Niskim Tatrama su Džumbijer (2042 m) i Čopok (2024 m) koji su sastavni deo Nacionalnog parka i najvećeg skijaškog centra Slovačke (Jasna – 1102 m - Hotel Grand). Planinski masiv Visokih Tatra se proteže duž severne granice Slovačke, odnosno južne granice Poljske. U ovom masivu se nalazi preko 25 vrhova iznad 2500 m, a najviši je Gerlahovski Štit (2655 m). Na samoj granici sa Poljskom se nalazi i najviši vrh Poljske – Risi (2499 m). Planina je ukrašena sa 85 planinskih jezera. Najveće je Hincovo jezero koga mnogi nazivaju Hincovo more. Mnogobrojne doline, potoci, vodopadi i jezera čine planinu izvanredno lepom. Prirodna katastrofa, izazvana orkanskim vetrom 2007. godine, uništila je preko tri miliona stabala četinarske šume. Tatre su povezane, sa preko 350 km, planinarskim stazama koje su ucrtane u precizne planinarsko-turističke karte.

 
I ove godine je organizovan tradicionalni izlet u Tatrama, prilagođen skijašima, planinarima i svim ljubiteljima prirode. Na putu ka našem odredištu obišli smo Bansku Bistricu, drugi po veličini grad u Slovačkoj. Naveče stižemo u Kralevu Lehotu i hotel Larion. Planinarsku aktivnost smo podredili vremenskim uslovima i sastavu grupe.
   

Mapa skijališta

Uspon na Čopok
 
Prvog dana je planiran uspon na Čopok (2024 m). Krenuli smo od Grand hotela belom stazom. Bela staza je za početnike skijanja. Na kraju bele staze, put nas dalje vodi kroz borovu šumu do druge skijaške staze koja polazi od ski hotela. Upravo na tom platou zateklo nas je prijatno iznenađenje. Iznenadila nas je nova savremena gondola koja vodi direktno na Čopok. I sa južne strane takođe je napravljena gondola, pa su njima spojena skijališta severne i južne strane. Mi smo nastavili uspon skijaškom stazom do Lukove (1650 m). Lukova je kraj skijaške staze i preuređen restoran. Nakon kraće pauze nastavili smo sa usponom. Sa visinom se vreme promenilo. Jak vetar, magla i niska temperatura su prepolovili našu grupu ka vrhu. Jedva pronađosmo Kamenu čatu koja je na stotinak metara od poslednje gondole. Odmah smo krenuli ka vrhu. Jedva se provlačimo između kamenih blokova, a vrh smo prepoznali po novom postavljenom stubu. Vetar nas zanosi, pa ne znamo kako da razvijemo zastave. Nekako se uslikasmo, pa se istom stazom vratismo do toplog doma. Novom gondolom se vraćamo sa vrha do međustanice, pa pešice do Granda. Naveče smo sa paljenjem badnjaka obeležili Badnje veče.
   
Čopok-vetroviti Čopok-sunčan

   
Drugog dana smo pešačili do Tri Vode po dubokom snegu. Vratili smo se preko Brihliške pa skijaškom stazom do čate Kolesko gde kolenicama obeležismo Božić. Bila je to lagana i masovna Božićna šetnja.  
 
     
Božićna šetnja

Spomenik

       
 
Rajnerova čata
   

Trećeg dana smo pešačili od hotela Grand grebenom do spomenika palim borcima u drugom svetskom ratu i spomen kuće nastradalim planinarima i skijašima na Niskim Tatrama. Manja grupa se sa vrha Ostredok, odakle je najbolji pogled na sve skijaške staze, spustila strmim grebenom do Demanovske pećine. Vratili smo se do hotela preko čate Lučki i ski hotela.

Četvrtog dana smo obišli Demanovsku pećinu i od pećine prepešačili prelepom dolinom do Mikulaške čate. U Demanovskoj pećini smo uživali u predivnom pećinskim ukrasima.Pešačka tura je bila lagana i prihvatljiva za početnike. 

 
Kamena čata
   
Hotel Larion

Skijaši

Petog dana, zbog velikih snežnih padavina i lavinoznog terena, odustali smo od uspona na Slavkovski štit. Nismo odustali od Visokih Tatri. Skijaše odvozimo na skijalište, a planinare na Štrpsko pleso. Neplanirano smo pešačili po novonapadalom snegu do Popradskog plesa, a vratili se na Štrpsko pleso Mengusovskom dolinom. Predveče skijaši i planinari uživali su u toplim renoviranim bazenima Akva parka-Tatralandija.

I šestog dana smo bili u Visokim Tatrama. Ranije od skijaša smo otišli u Stari Smokovec pa žičarom do Hrebjonka (1285m). Cela grupa je pešačila do Rajnerove i Zamkovske čate. Usput smo obišli Orlovski vodopad, a manja grupa je obišla i zaleđene i zavejane vodopade Studenog potoka. Zupčastom železnicom odlazimo u Poprad. Obiđosmo radnje planinarske opreme neki nešto kupiše i vratismo se u naš hotel.

Sedmog dana smo ponovo u Jasni. Počeli smo zimovanje i završili ga usponom na Čopok, sada po lepom i sunčanom vremenu.

Naveče smo krenuli iz hotela Larion za Beograd. Ranije od plana vratili smo se u naš glavni grad. Učesnici i organizatori prezadovoljni. 

 


            
Vođe puta, izveštaj, fotografije: Vladisav Matković