KANJON MRTVICE (CRNA GORA) – SLAPOVI SOPOTNICE,

21-23.06.2019

 

Grupa od 15 planinara, u organizaciji PSK „Pobeda“ iz Beograda, predvođena planinarskim vodičem Nenadom Andrićem, obišla je za vikend čudesni kanjon Mrtvice u Crnoj Gori i slapove Sopotnice kod Prijepolja.

Nakon noćne vožnje, prvi dan (subota) proveli smo u kanjonu Mrtvice. Tirkizne boje ove prelepe reke nikoga nisu ostavile ravnodušnim. Vode je bilo dosta, tako da smo zaista uživali u nabujaloj reci i njenim slapovima. Na početku staze obišli smo Danilov most. Nastavili smo pored Kapije želja, preko Bijelih nerina, sve do Mrtvičkih greda, našeg cilja za taj dan. Pre odlaska u kanjon, obišli smo i manastir Moraču. Za 6 sati hoda, prešli smo 17 km i napravili oko 350 m uspona.

Nakon noćenja u planinarskom domu na Sopotnici, drugi dan (nedelja) je bio rezervisan za slapove Sopotnice i manastir Mileševu. Stazu dužine 2 km prepešačili smo za sat i po, jer smo uživali u nestvarnoj lepoti slapova i vodopada, koje smo besomučno fotografisali. Napravili smo i oko 200 m uspona. Slapovi Sopotnice su zaista jedinstveno mesto u Srbiji, koje definitivno zaslužuje više pažnje javnosti nego što je trenutno dobija. Za mene lično, Sopotnica je veća varijanta Taorskih vrela.

Popodne smo iskoristili za obilazak manastira Mileševa i okoline. U manastiru smo celivali ruku najvećeg Srbina ikad rođenog, Svetog Save Nemanjića. Napravili smo i pešačku turu od 6 km, sa oko 250 m uspona, do isposnica Svetog Save, džamije Hisardžik i tvrđave Mileševac.

Neka slike govore više od reči.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Izveštaj, vođa puta: Nenad Andrić