OSTRICA (802 m) i BUKOVIK (851 m),

29.06.2019.

 

PSK “Pobeda“ i planinarski vodič Nenad Andrić, zajedno sa još 13 planinara, obišli su vrhove planine Vujan koji se ređe penju – Ostricu i Bukovik. Kružna tura, dužine 17 km, sa 400 m uspona, uspešno je okončana posle 6 sati hoda. Nakon sat i po pešačenja, izašli smo na prvi vrh, Ostricu (802 m). Ostrica pomalo podseća na rudničku Ostrvicu, čak im je i ime slično. Sa stena Ostrice pruža se prelep pogled na susedni Bukovik i nešto dalji Vujan, ali i Ovčar, Kablar i Rudnik.

Nakon polusatnog opuštanja na Ostrici, uputili smo se prema Bukoviku (851 m). Za nešto više od sat vremena, popeli smo se i na ovaj šumoviti vrh. Usledila je kratka pauza i povratak na početnu tačku našeg uspona, do koje smo došli za sat i po. Prethodno smo se neplanirano zadržali u jednom malinjaku, gde su nam ljubazni domaćini nabrali nekoliko kilograma ovog crvenog zlata, u čemu smo im malo i sami pomogli.

Inače, tradicionalni uspon na Ostricu i Bukovik se održava svake godine, tako da je staza odlično i sveže markirana, iako je na nekim mestima malo zarasla.

 
 
 
 
 
 

Izveštaj, vođa puta: Nenad Andrić