POHOD KOMOVI - BJELASICA
09. - 11.09.2005. godine

Vodič: Vladislav Matković
Pomoćnik vodiča:
Zorka Jovanović
Ukupan broj učesnika:
32 (21 član "Pobede")


U organizaciji Planinarskog saveza Srbiije i Crne Gore, PSD Brskovo i našeg društva organizovan je pohod od Komova preko Bjelasice do Mojkovca. Krenuli smo iz Beograda u petak u 12h. Grupu srpskih planinara je predstavljalo šest društava. Uz kraća zadržavanja stigli smo oko 22h na Trešnjevik gde smo zanoćili. Po mraku smo razapeli šatore, a oni lenji prespavaše na podu kafane.

Pogled na Komove
Zekova Glava
Kamp na Biogradskoj reci

Lepo vreme je najavljivalo dobru pešačku turu. Višak opreme, pretežno za kampovanje, natovarili smo na kamion koji su obezbedili domaćini. Oko osam časova smo krenuli lagano ka Bjelasici. Stalno smo zastajkivali i uživali u vrhovima Komova koji se sa Lise izvanredno vide. Nastavljamo ka Bjelasici preko Strazarice, zaobilazimo Lisu (1878m) i sakupljamo se na prvoj pauzi kod katuna Asanovica. Divan pogled na planinu Ključ i vrhove, nešto malo ispod 2000m. Zastajkujemo da uberemo po koju jagodu ili malinu. Obilazimo Lumer (1863m) i preko Ckala stižemo na Raskrsnicu. Sačekujemo jedni druge i osmatramo relej na Zekovoj Glavi (2117m). Vreme se promenilo. Magla i sitna kišica. Po magli se popesmo na Troglav (2072m). Vetar je povremeno rasterivao maglu pa smo imali nekakav pogled. Žurili smo što pre na izvore Biogradske reke gde je planirano noćenje. Sa Troglava smo brzo strčali i za nepun sat stigli na prelepe meandre tek nastale Biogradske reke. Čekala nas je kamp oprema. Sitna kiša nas je požurivala sa raspremanjem šatora. Uveče smo uživali uz logursku vatru. Rano smo zaspali jer smo u nogama imali preko 25km.

   
Jutro na Bjelasici
Katuni na Bjelasici

Divno jutro na izvoru Biogradske reke. Sunce se pomalja iza tamnih zaostalih oblaka. Šatore smo spakovali na kamion, doruckovali i krenuli stranom ka Zekovoj Glavi. Sam vrh nam nije bio cilj, već izvanredan vidikovac ka Pesica jezeru. Prvi jutarnji zraci se prelamaju sa jezera stvarajuci izvanredan prizor čak i za početnike fotografije. Uspon nastavljamo ka najvišem vrhu Bjelasice (Crna glava - 2139m). Pre nego što smo se popeli ugledasmo jos jedan dragulj Bjelasice - Ursulovačko jezero. Lepo vreme i divan pogled sa Crne Glave nam je omogućio da raspoznajemo okolne vrhove. Videsmo Moračke, planine Sinjajevinu, Durmitor i Ljubišnju na zapadu, a na istoku Hajlu, Bogdaš, Djeravicu, Krš Bogićevice, Jezerce - vrh Prokletija, Karanfile i Komove. Sa vrha strčasmo do Ursulovačkog jezera i nastavljamo dalje, po karti, markiranom stazom. Malo smo skrenuli sa staze ali se brzo vratismo na makadamski put koji nas dovede na Šiškog jezero. Usput videsmo jezero Ševarinu čiju sudbinu možda imaju sva jezera Bjelasice. Samo ime nam kaže da je jezero skoro celo zaraslo u ševar. Spustamo se niz Bjelojevićku reku pa stranom do planinarskog doma Brskovo, gde nas dočekaše ljubazni domaćini istoimenog drustva. Dobar vojnički pasulj smo po dvaput sipali. Po mraku stižemo do našeg autobusa. Nastavljamo za Beograd preko Zlatibora. Ravnomeran zvuk motora nas je za trenutak sve uspavao. Sutradan smo se sećali divnog izleta. . .

Crna Glava (2139 metara)
Pl. dom "Brskovo"


Beograd, septembar 2005.
izveštaj i fotografije: Vladislav Matković

| Početna strana