Stara planina - Botev,  29.04. - 03.05. 2005.

 

Početak uspona

   Stara planina:
   
  Stara Planina je planinski masiv koji se proteže od granice SCG do Crnog Mora. Republiku Bugarsku deli na dva dela: severni, podunavski deo, i juzni - trakijski. Trojanski Balkan zauzima centralni deo masiva sa najvišim vrhom Botev (2376m). Od trojanskog prevoja, koji povezuje severni ijužni deo Bugarske, ka istoku se nižu sledeći vrhovi: Ambarica (2166m), Kupena (2169m), Zltec (2226m), Djuscal (2255m) i Botev(2376m). Sa vrhova trojanskog Balkana se vide Vitoša, Rila, Pirin, Osogovo, Srednja gora, cela Trakija iSrebrnasta traka Dunava. Na Trojanskom Balkanu izviru reke Beli vit, Beli Osm, Crni Osm, Vidima, Strjama i mnogobrojni bistri potoci. U ovom masivu se nalazi najdublja pećina u Bugarskoj (Rajčovata Dupka - 383m) i najveći vodopad na Balkanu - Rajsko Prskalo (128m).


      Manja grupa Pobedaša je krenula sa orijentircima u masiv Trojanskog Balkana sa severne strane. Posle dugog noćnog putovanja stižemo u grad Trojan po kome je i masiv dobio ime. Obilazimo Trojanski manastir i krećemo dalje ka Vidimu i planinarskoj kući Vidima (690m). Nakon prepakivanja i kraće pauze krećemo grebenom ka pl. kuci Pleven. Vreme promenljivo i nije obećavalo lep dan. Za nepuna tri sata ugledali smo planinarski dom sa kosim krovom do zemlje. U neposrednoj blizini doma nalazi se skijalište. Dočekala nas je magla, sitna kiša i sneg. Srećom za taj dan nismo planirali veća pešačenja.

       Planinarski dom Pleven se nalazi na visini od 1394m i raspolaže sa 250 ležaja, velikom trpezarijom i ljubaznim osobljem. Jedan je od najopremljenijih bugarskih planinarskih objekata. Zbog loših vremenskih uslova dom je bio prazan. Popodne smo odmarali čekajući sutrašnji naporni dan.
 
Planinarska kuća Pleven


  Sutradan vreme oblačno sa izmaglicom i snegom koji je provejavao. Krenuli smo ka Botevu zimskom markacijom. Već na 1500m dočekao nas je svež sneg koji se sa visinom povećavao. Na visini od 2000m bilo ga je i preko 20cm. Natovareni teškim rančevima krećemo uz sajlu ka grebenu. Pomešani stari i novi sneg i velike strmine su otežavale naše napredovanje. Vidljivost se smanjivala, a vetar povećavao sa visinom. Na grebenu je duvao vetar preko 30m/s, vidljivost do jednog metra, temperatura 5 stepeni ispod nule. Dalje se nije moglo. Procenili smo da je dalje bilo nemoguće planinariti sa grupom. Istom stazom se vraćamo u topli dom.

 
Narednog dana posle objavljene vremenske situacije na vrhu Botev, grupa od šest planinara kreće na uspon. Staza, sada već poznata, nije nam zadavala velike probleme, a na uspon su pošli samo najspremniji. Vremenski uslovi jako poboljšani u odnosu na prethodni dan. Za dva ipo sata dostižemo visinu od predhodnog dana -Djuscel (2255m). Vidljivost se poboljšava, ugledasmo i vrh Botev. Oko dva sata popodne stižemo na najviši vrh Stare Planine. Ljubazni domaćin nas je dočekao sa vrućim čajem. Na samom vrhu se nalazi meteorološka stanica. Slikamo se na vrhu, odmaramo i ponovo nazad istom stazom. Nakon 9 sati planinarenja ponovo smo zajedno sa grupom. Uveče smo zajedno proslavili današnji uspeh.
Ka vrhu!Stene Boteva
Na Botevu (2376m)


Treći dan boravka u masivu Trojanskog Balkana je bio najlakši. Čekao nas je povratak do pl. kuće Vidim. Pre podne smo iskoristili za kraće šetnje ka Kupeni. Popodne, drugom stazom, stižemo do asfalta. Sačekali smo autobus sa orijentircima i krenuli na trojanski prvoj i u Kalofer gde smo prespavali. U povratku smo obišli Sofiju i pre ponoći stigli u Beograd.


Ski staza Pleven
Trojanski manastir

 

Beograd,
izveštaj i fotografije: Vladislav Matković
11. maj 2005.
PD Pobeda - Beograd

| Početna strana