Stara planina-Trojanski Balkan (Bugarska)

17.04. – 20.04.2009.

Planinski masiv Stare planine se proteže od naše granice sa Bugarskom pa do Crnog Mora. Republiku Bugarsku deli na dva dela, severni podunavski deo i južni trakijski. Trojanski Balkan zauzima centralni deo masiva sa najvišim vrhom Botev (2376m.). Od Trojanskog prevoja (1525m), koji povezuje severni i južni deo Bugarske, ka istoku se ređaju sledeći vrhovi: Ambarica (2166m), Kupena (2169m.), Žltec (2226m), Djusčel (2255m) i Botev (2376m). Prekrasan je pogled sa vrhova Trojanskog Balkana na Vitošu, Rila, Pirin i Rodope kada je dobra vidljivost sa Boteva se vidi Dunav. Na Trojanskom Balkanu izviru reke Beli vit, Beli Osm, Crni Osm, Vidima, Strjama i Tundža. U ovom masivu se nalazi najdublja pećina u Bugarskoj (Rajcovata Dupka-383m) i najveći vodopad na Balkanu-Rajsko Prskalo (128m). Uobičajeni pristupi Botevu su sa južne strane iz Kalofera preko planinarskog doma Raj i Karlova preko Ravne planine. Sa severne strane najbolji pristup Botevu je iz planinarskih domova Javorja i Plevena.


Uskršnji uspon na najviši vrh Stare planine Botev, sa planinarima iz Novog Mesta, započeli smo na Veliki petak. Uobičajeno za planinare da se putuje noću a danju planinari ovom prilikom je izostalo. Prepodne smo razgledali drugi po veličini grad u Bugarskoj-Plovdiv. Plovdiv ili nekadašnji Trimoncijum se smestio u sred Trakijske doline izmedju Rodopskog i Staroplaninskog masiva. Drugi je po veličini grad u Bugarskoj sa razvijenim industrijom i poljoprivredom. Plovdiv napuštamo sa kašnjenjem zbog lošeg parkiranja. Približavamo se planini a od Karlova se penjemo autobusom na Trojanski prevoj. Autobusom dolazimo do planinarskog doma Vidima (690m). Planirali smo da autobusom stignemo do podnožja žičare (980m) ali nam nisu dozvolila pet centimetara niskog slavoluka. Autima su domaćini prebacivali rančeve i planinare do teretnog lifta. Kako bi nekima dobrodošao i teretni lift. Do doma Pleven smo pešacili po mraku pomažući jedni drugima.

 


Krenuli smo na uspon

 


Dom Pleven
Planinarski dom Pleven se nalazi na visini od 1394m. i raspolaže sa 250 ležaja, velikom trpezarijom i ljubaznim osobljem. Jedan je od najopremljenijih bugarskih planinarskih objekata. Najumorniji su odmah otišli u krpe a ostatak uživao u toplom domu i hladnom pivu.
Sutradan smo krenuli ka Botevu zimskom markacijom. Bez većih zadržavanja stižemo u podnožje čelične sajle koja vodi na sam greben masiva. Za razliku od ranijih uspona sada je bilo veoma malo snega. Nadvijene snežne strehe sa grebena nisu dozvoljavale da uspon nastavimo letnom markacijom. Krećemo uz sajlu zimskom markacijom.


Kolona ka vrhu

 U podnožju gelendera


Gelender

Lagano savladavamo četiristometarsku razliku i izlazimo na vršni greben. Neposredno od grebena je i vrh Đusčel (2225m). Sačekujemo planinare sa začelja i spuštamo se na prevoj ispod Boteva (2050m). Od aprila prošle godine otvoreno je sklonište (zaslon)-Botev. Nismo svraćali pri usponu. Žurili smo ka vrhu. Prognoza je bila loša za popodne. Od prevoja do vrha smo izašli za nešto više od jednog sata. Ljubazan domaćin nas je dočekao sa vrućim čajem.izlazimo na greben


Ka vrhu
Na samom vrhu se nalazi meteorološka stanica. Slikamo se na vrhu, odmaramo i ponovo nazad istom stazom. Vreme se promenilo. Gusti i crni oblaci su navirali sa severa. Srećom vetar nam je bio saveznik. Na Đusčelu nas je dočekala gusta magla.


Botev (2376 m)


Najteži planinar
Pronalazimo gelender i nazad ka domu. I vreme se prolepšalo. Ponovo sunce mami naše sakrivene fotoaparate. Sačekujemo se u podnožju sajle i nastavljamo ka domu.


Upornost


Vode Stare Planine

Povređeni Srza

Naveče je pripremljena svečana bogata Uskršnja večera. I sve bi bilo super da, jednim nepromišljenim potezom, jedan naš član nije slomio nogu. Nastaju problemi koji nam nisu bili potrebni. Ponovo su domaćini na sceni. Odmah je obaveštena gorska služba. Desetoro spasilaca je, tokom noći, izvršilo imobilizaciju i pripremilo povređenog za transport do vozila pa do prve bolnice.

Sutradan se grupa polako spustila do podnožja teretnog lifta. Dalje su pojedinci kolima došli do autobusa a većina pešice. U Trojanu razgledamo istoimeni manastir i preuzimamo povređenog u autobus za transport do Beograda. Povreda je samo smanjila uživanje svih planinara u ovo divnom uskršnjem izletu. U Beograd smo stigli pre ponoći...


Vođa puta, izveštaj, fotografije: Vladislav Matković