Durmitor   -   23.08.2006. - 27.08.2006.

-   priprema za Denali 2007.   -
Učesnici :
Maja Nikolić, Gavro Dešić, David Stepanović (7 godina), Zoran Stepanović

    Sreda, 23. avgust
    Maja i Gavro su krenuli kolima iz Beograda oko 20h. Dva sata kasnije stigli su u Valjevo gde smo ih čekali David i ja. Put do Žabljaka protekao je bez problema.

Četvrtak, 24. avgust
    U 04h stigli smo na prevoj Sedlo (1907m). Vreme do izlaska Sunca iskoristili smo za spavanje. Malo posle šest ujutru počeli smo sa pripremama za uspon do Zelenog vira.

Pripreme za uspon
Bobotov kuk (2523m)

Krenuli smo u 07:30. Vreme je bilo vedro i ne previše hladno.

U 10h stigli smo u Zeleni vir. Postavili smo šator 50-ak metara iznad jezera.
Zeleni vir (2028m)

Prognoza za sutrašnji dan nije baš sjajna, tako da smo odlučili da odmah krenemo ka Zupcima. Gavro, koji je vozio gotovo celu noć, odlučio je da popodne ostane u Zelenom viru sa namerom da se odmori. David je ostao da pravi Gavri društvo i kako se kasnije ispostavilo da mu svojim nestašlucima ne dozvoli da spava.
Maja i ja smo krenuli ka dvanaestom zubu na Zupcima.
Smer: žljeb izmedu XI i XII zuba
Težina: II, detalji III, 200m, veoma krušljivo
Pristup: od Zelenog vira za 25 minuta do žljeba izmedu XI i XII zuba (gledano sa desne strane iz Zelenog vira, to je izmedju trećeg i četvrtog zuba)
Opis smera: uspon počinje skokom od 10m, II+, nakon čega do kraja prve dužine sledi lak, strm žljeb pun kamenja, do strme ploče (osiguravalište). Preko ploče 10m, težine III, izlazi se na lak teren i stiže do strmog kamina (osiguravalište). Kroz kamin 10m, III, na policu, pa naviše preko dva kraća skoka, III, na prevoj izmedju XI i XII zuba (osiguravalište). Sa prevoja na vrh XII zuba I, II.

Pristup i položaj smera uspona na XII Zub (2275m)


Silazak: izvršen istim smerom, abzajlovanje je veoma opasno zbog velike krušljivosti.

Pogled sa XII zuba je odličan. XIII zub je jako blizu i deluje vrlo nepristupačno. Od XI zuba deli nas sa prevoja kamin visine 40 metara, težine ne više od III+. S obzirom na neprospavanu noć odlučujemo da se vratimo.

XII zub
Na XII zubu

Abzajli niz kuloar su prava noćna mora jer smo morali dosta paziti na nestabilno kamenje kojim kuloar obiluje. Zadnju dužinu užeta radije otpenjavamo i silazimo na sipar. U 17h smo kod šatora, gde saznajemo da Gavro nije spavao i pored najbolje volje za to :)).

    Petak, 25. avgust
    Ustajemo u 07h i nakon doručka i pakovanja krećemo u 09h ka Bobotovom kuku. Sa Davidom je uspon malo duže trajao tako da na vrh izlazimo nešto posle 11h.

Škrcki Pogled (2430m)
Završni deo uspona na Bobotov kuk

Na vrhu se kratko zadržavamo jer je hladno i vetrovito. Vreme se kvari. Gavro i ja odlazimo da skinemo štand za abzajl koji nam je ostao tu prošle zime i nalazimo samo prusik. Dva klina je neko već izvadio. Silazimo ka Škrcom Pogledu i Velikoj Previji. Sa Velike Previje vršimo uspon na Lucin Vrh (2396m). U 14h smo kod šatora u Zelenom Viru.

Na Bobotovom kuku (2523m)

Oko 16h počinje da pada kiša. Ubrzo prelazi u grad nošen vetrom. Nakon jednog sata nevreme se na kratko umiruje. Izlazim napolje, planina se zabelela. Ima oko pet centimetara leda. Oko 18h počinje da grmi. Gromovi potresaju planinu. David boji slikovnicu. Nas troje slušamo grmljavinu i brojimo sekunde posle munje do udara groma. Pedeset sekundi, zatim na trideset ... pet sekundi, jedna sekunda. Od grmljavine i grada koji dobuje po šatoru, unutra je gotovo nemoguć razgovor. I pored činjenice da nas vrhovi i prevoji Durmitora izrazito nadvisuju i da su oni meta gromova, zebnju unose munje, koje povremeno na manje od jedne sekunde prate udari gromova. Savladava nas umor.

    Subota, 26. avgust
    Nevreme jenjava u ranim jutarnjim satima. Povremeno pada kiša. U 7h izvirujem iz šatora i vidim da imamo šanse da se suvi izvučemo iz planine. Već u 8h smo spakovani i krećemo ka Dobrom dolu. U 10h smo na prevoju Sedlo, gde se utrpavamo u kola i idemo put Žabljaka. U toku dana povremeno pada kiša praćena grmljavinom.

    Nedelja, 27. avgust
    Jutro je sunčano sa tek ponekim oblačkom. Pakujemo se i oko 11h krećemo ka Valjevu i Beogradu.Beograd, 15. mart 2007.
vodja puta: Zoran Stepanović
izveštaj: Zoran Stepanović
fotografije: Gavro Dešić i Maja Nikolić
PD Pobeda, Beograd