Durmitor   -   10.01.2007. - 14.01.2007.

-   priprema za Denali 2007.   -
    U sklopu priprema za uspon na najviši vrh Severne Amerike – Denali, četvoročlana grupa u sastavu : Maja Nikolić, Dejan Dujmović, Aleksandar Rašin i Zoran Stepanović provela je nekoliko dana na Durmitoru. Cilj ove akcije bio je da se bolje medjusobno upoznamo i odradimo vežbe nekih tehnika koje se koriste pri usponu na Denali, vežbe padova i zaustavljanja cepinom, izrade raznih skloništa u snegu i naravno da izvedemo uspon na neki od vrhova.
    Sreda, 10. januar
    Na put smo krenuli u sredu 10. januara u ranim jutarnjim časovima, Rašin i Dejan kolima iz Lazarevca, Maja autobusom iz Beograda i ja kolima iz Valjeva. U Žabljak smo stigli u 9h ujutru. Bilo je oko pola metra snega. Nakon prepakivanja stvari i doručka, krenuli smo sa rampe na Crnom jezeru ka Lokvicama. Vreme je bilo odlično, čak malo pretoplo. Za uspon do Lokvica bilo nam je potrebno skoro četiri sata, delom zbog težine rančeva, delom zbog propadanja u sneg na deonici od Indinih dolova do Lokvica.
Nakon postavljanja šatora prionuli smo na topljenje snega. Ubrzo je pao mrak.

Uspon ka Lokvicama

    Četvrtak, 11. januar
    Ujutru smo krenuli na uspon ka Čvorovom bogazu. Vreme je bilo dobro. U toku ovog uspona vežbali smo tehniku simultanog penjanja u navezi sa postavljanjem medjuosiguranja. Ova tehnika se koristi za brži prelazak umereno strmih terena, nagiba do 50°, na kojima prilikom eventualnog pada nema velikih dinamičkih udara, ali je osiguranje neophodno jer se linija pada završava odsekom, stenjem, pukotinom ... Ova tehnika je uobičajena na delu našeg planiranog uspona na Denali. Suština je da prvi u navezu postavlja osiguranja u snegu (ledu), drugi se samo prekopčava preko njih, a treći ih skida, tako da je u svakom trenutku navez osiguran na bar dva medjuosiguranja, čiji je cilj da zaustave eventualni pad. Na Čvorov bogaz smo se popeli u 11:30.
U silasku sa vrha izvodili smo vežbe zaustavljanja pada pomoću cepina, kao i vežbe izvlačenja iz ledničkih pukotina. Spustili smo se u Lokvice oko 14h i nastavili sa vežbama izvlačenja iz pukotina.
U toku noći počeo je da duva snažan vetar. Nešto posle 2h ujutru, udar vetra je pokidao veze na mom šatoru. Nakon više od pola sata napora da se šator osposobi, bili smo prinudjeni da ga demontiramo.

Na Čvorovom bogazu (2152m)

    Petak, 12. januar
    Ovo je bio dan predvidjen za kopanje vučje jame, pravljenje igloa, vežbanje padova i izvlačenja iz pukotina. Vreme je bilo oblačno. Dejan i Rašin su počeli sa kopanjem vučje jame, uz malo moje pomoći i Majinih saveta. Oko 10h počela je mećava. U toku popodneva i noći duvao je snažan vetar i palo je oko 30cm snega.

U vučjoj jami

    Subota, 13. januar
    Vreme je opet bilo dobro. Krenuli smo ka Velikoj Previji da vežbamo zaustavljanje padova i izvlačenje iz pukotina. Na pola puta do prevoja našli smo pogodnu, tvrdu padinu nagiba oko 50°. Po završenim vežbama spustili smo se natrag u Lokvice.
Dejan i Rašin su dovršili vučju jamu i prespavali u njoj, a Maja i ja smo pravili iglo.

Pravljenje igloa
Vežbanje padova

    Nedelja, 14. januar
    Počeli smo sa pakovanjem opreme i silaskom. U Žabljak smo se spustili oko 12h.Beograd, 15. mart 2007.
vodja puta: Zoran Stepanović
izveštaj: Zoran Stepanović
fotografije: Maja Nikolić i Aleksandar Rašin
PD Pobeda, Beograd