Durmitor, 11.-13. avgust 2006.
prvi deo | drugi deo         Na put smo krenuli u četvrtak, 10. avgusta u 22 sata. U dva minibusa smestilo se 34 planinara. U Žabljak smo stigli u 7 ujutru. Posle smeštanja po privatnim kućama i prepakivanja, krenuli smo na turu. Tu nam se pridružilo još četvoro planinara koji su došli sopstvenim prevozom. Naš prvi cilj bio je Savin kuk (2313m). Krenuli smo od podnožja, Poljane – početka žičare, u 9h30. Laganim tempom i bez žurbe, markiranom stazom, pored Savine vode (2212m), popeli smo se na vrh.


Početak uspona na Savin kuk
Ljudi na Šljemenu

          Dok smo se peli, sve vreme su ga prekrivali oblaci, ali, na samom vrhu, potpuno su se razišli, i onda smo mogli da uživamo u predivnom pogledu na vrhove Durmitora i Crno jezero. Posle pauze, odustajemo od plana da se spustimo u dolinu Velika kalica, zbog vrlo strme staze prepune trošnog kamenja i prilično brojne grupe planinara.

Sa vrha Sa vrha

Na Savin kuk popelo se 37 planinara, od kojih je devetoro prvi put na vrhu preko 2000m. Vođa ih je, po starom planinarskom običaju, "krstio" štapom za hodanje.

Naša grupa  Pogled na Crno jezero sa Savinog kuka


Preko Mioč poljane spustili smo se šumskom stazom do Crnog jezera (1416m). Ono nas je sačekalo mirno i lepo, obasjano suncem. Tu smo uživali još sat vremena, i sve vreme gledali dva vrha koja dominiraju nad jezerom, a koja su upravo  bila i naša dva cilja: Savin kuk i Mali Međed.
Pogled na Crno jezero


    Sutradan, u subotu 12. avgusta, probudila nas je kiša. Taj dan bio je planiran za uspon na Mali i Veliki Međed. Vođa odlučuje da pomeri polazak za dva sata kasnije. Nalazimo se u pola 10, i posle obaveštenja da je za taj dan predviđena kiša i grmljavina, potpuno odustajemo od penjanja na Međede. Smeštamo se u minibuseve i krećemo ka Momčilovom gradu, da bismo odatle krenuli na Crvenu gredu. S obzirom da nijedna raskrsnica nije obeležena nikakvim putokazima, u brzini vožnje promašili smo skretanje i eto nas odjednom na makadamskom putu i ivici provalije. Vođa je zaustavio autobuse, pogledao kartu i locirao mesto na kome smo se nalazili. A ono je bilo divno, puno jagoda, malina i borovnica, na ivici kanjona, 1000 metara iznad reke Tare.

Na ivici kanjona Kanjon

    Pogled je bio veličanstven. Odatle smo krenuli ka Malom i Velikom Štuocu, odakle se takođe može popeti na Crvenu gredu. Taj put bio je prepun neočekivanih iznenađenja.