VELIKI PUT P.D. POBEDA – GRUZIJA I  JERMENIJA 2010
KAZBEK 5.047 m  I  ARAGAC 4.094 m
   
 
Uspon na Kazbek, I deo
 

         Uspon na Kazbek (5033m) smo započeli iz istoimenog mesta sa visine od 1800m. Nakon dugog putovanja jedva smo čekali kada će doći dan da malo protegnemo noge. Po preporuci domaćina iznajmili smo profesionalnog vodiča kako nebi rizikovali na usponu. Cena nam se nije svidela, ali je verovatnoća bila veća da se popnemo na najviši vrh Gruzije. Šture informacije o usponu i neobeležene staze nas veoma brzo uveriše u ispravnu odluku. Krenuli smo u cik zore ka Kazbeku i meteo stanici iz Ruskog perioda koja je napuštena i skromno preuredjena u planinarski dom. Dan prelep sunčan.Prvu pauzu napravismo na prevoju dokle smo možda mogli i džipovima. Za nama je ostala crkva Tsminda Sameba (Sv. Trojstva) na visini od 2179m. Planiramo obilazak crkve u povratku sa vrha. Naša manja grupa odlično napreduje ka Kazbeku gde su nam oči stalno uprte. Velike transportne rančeve, do glečera, nose iznajmljene mule. 


Krenuli smo iz Kazbegija
Transport opreme do glečera
   
Do prevoja je staza išla livadama i kroz šumoviti deo a dalje zelenim grebenom prekrivenim gruzijskim čajem i oleaderom različitih boja. Za nepuna tri sata smo na visini od 2900m, prevoju odakle je nestvaran pogled na glečer na planinarski dom i na belu kupu, naš krajnji cilj. Nemoguće je ne zastati na ovom prevoju.
   

Pogled ka vrhu

Travnati greben
    
Nastavljamo stazom koja se polako spušta u dolinu reke Čheri koja se spaja sa nabujalom glečerskom vodom već nakon 500m od njenog izvora. Na putu se nalazi izvor pitke vode jedini na celom usponu do pl.doma. Računali smo da će mule izneti naše rančeve mnogo više nego gde ih zatekosmo.
 
Kazbek sa prevoja Dremka kraj izvora
 
Pred nama je ogroman nabujali potok.Voda iz glečera se svake godine pojavljuje na različitim mestima. Zar je baš ove godine trebala da se pojavi tako nisko. Slučajno ili možda namerno nalazio se jedan drugi gorštak sa svojim mulama koji se ponudijo da nam stvari prebaci preko nabujale reke nesto malo vise ka glečeru.

 Nabujala glecerska reka
   
Veoma brzo se dogovorio sa našim vodičem i uz malu doplatu se pogodismo.Ostalo nam je skoro 600m visinske razlike do doma. Natovareni sa po dva ranca krenuli smo preko glečera Orcveri. Na prvi izgled glečer je veoma klizav, srećom nije bilo baš tako. Navikosmo se da bez dereza nastavimo dalje. Dom na dohvat ruke, ali nikako do njega.
    
Zaobilazimo glečerske pukotine koje su bile sve veće kako smo se približavali domu. Po glečeru nije bilo oznaka. I vodič se jedva nekako snalazio u odabiru najbolje staze
Preko glečera
 
 
Najveća opasnost je prelaz sa glečera na kmeniti deo. Krajnje oprezno smo prešli preko glečerskih mostova. Konačno smo osetili tvrdo tlo pod nogama. Najpre pauza pa kako nam bude.
 
Glečerski mostovi Glečer Orcveri
        
Zadnjih 200m do doma je baš teško. Sve nam se nagomilalo i umor i teški rančevi i nagib. Stižemo u dom na visinu od 3650m savladavši 1750m nadmorske visine. Za danas je dosta.

Pl.Dom 3650m
 
Sutradan smo planirali dan za aklimatizaciju. Malo smo duže spavali pa nakon doručka krenuli uz dolinu. Staza je bila prepoznatljiva i delimično obeležena kamenim kupicama. Planirali smo preko 4500m, ali nas je vodič ranije zaustavijo zbog kamenih odrona.
 
Aklimatizacioni uspon
 
Zapadni Kazbek
Nismo se žurili, želeli smo da što duže budemo na većoj visini. Niko od učesnika nije pokazivao simptome visinske bolesti. U povratku smo obišli crkvu koja je sigurno na najvišoj visini. Mala limena kapela, učvršćena sajlama se nalazi na preko 4000m.
Kapela na 4000m
 
Rano smo se vratili sa aklimatizacije u dom.Trebalo je sačuvati snagu za sutrašnji dan. Popodne se vreme promenilo. Sneg, kiša, gmljavina. Kako li će biti sutra? Zar toliki put prevalismo zadžaba. Naveče se dogovaramo sa vodičima i domaćinima. Malo su nas ohrabrili jer, kako kazaše, naručili su dobro vreme samo za nas.Da im verujemo.Ustali smo po mraku i po planu krenuli.U koloni su Poljaci, Nemci, Ukrajinci i mi iz Srbije. Po mraku smo se provukli ispod kamenih kuloara. Zora nas je zatekla ispod prevoja na 4500m. Dalje nastavljamo u navezi.
 
Cvece na vulkanskom kamenju Jutarnje sunce

 

Nastavak (Uspon na Kazbek, II deo)