Karpati - masiv Parang, 16.-19. oktobar 2003.

 

   16.10.2003. Iz Beograda smo krenuli oko 20.20 sati. Uz put smo uzeli još dvoje planinara u Pančevu i Vršcu. Granicu smo brzo prošli, bez mnogo zadržavanja.

   17.10.2003. Negde oko četiri po ponoći na putu Karansebeš-Haceg počeo je da pada snijeg koji nije prestajao do Petrošanija u koji stigosmo oko 7 sati. Gore, dalje ka planini, do početka žičare jedva smo stigli. Petar Dragu, naš domaćin nije mogao sa kombijem da nas preveze gore, jedva je sišao dole do nas, a na žičari nije bilo struje, dolazila je samo povremeno, pa smo čekajući struju ili neku drugu kombinaciju ostali dole skoro dva sata, da bi na kraju većina oko 10 sati krenula pešice putem gore ka domu "Parang", u koji smo stigli tek oko podne. Neki su ipak sačekali da žičara proradi i došli njom. Ceo dan je padao snijeg pa nismo išli na planiranu turu do vrha i jezera Midža.
Ograda snegom okovana
Sunce se konačno promolilo
Oktobarska prtina

 

Vrhovi su izranjali iz oblaka
   18.10.2003. Osvanuo je dan bez padavina, dole u kotlini oko Petrošanija magla, gore oblaci. Na uspon ka glavnom vrhu krenuli smo oko 7 sati. Snijeg je bio mekan, izmedju pola metra do sedamdeset santimetara pa je ipak bilo lakše prtiti. Na prvi vrh, Mali Parang - 2074m, udaljen oko 2km stigli smo oko 9 sati. Na vrhu je bili sunčano i samo su u daljini vireli najviši vrhovi masiva Retezata (Peleaga, Papuša....) i masiva Paranga. Sa ovog vrha nazad se vratilo četvoro planinara.
   Grebenom smo dalje nastavili ka sledećem vrhu Skurtu  -2202m na koji stigosmo oko 11 sati. Tu je odustalo još planinara, a devetnaestoro nas je nastavilo dalje grebenom ka vrhu Krža. Vrijeme je bilo maglovito sve do podnožja vrha kada nas je obasjalo sunce i videli smo šta nas još očekuje ispred. Od podnožja vrha snežnim zaobljenim grebenom, potom zaravnjenom padinom stigosmo oko 13.20 sati na vrh Kržu - 2405m. Sa vrha je bio pogled idealan na ostatak masiva ka istoku (vrhovi preko preko 2200m), odnosno glavnom vrhu Veliki Parang-2519m koji bejaše naš cilj da ne pade snijeg.
Uspon
Do Krže preko 7 brda
Kratak predah
  Do ovog vrha se leti stiže za oko 2 sata, a nama je po dubokom snijegu trebalo više od šest sati, ili malo više od kilometra na sat. Vratili smo se istom stazom, utabanom i širokom nazad za 2.5 sata. U odlasku i povratku savladali smo oko 1500m visinske razlike, i prešli oko 14km.
  
Zimska idila Karpata
Zasluženi predah
Ponekad je bilo baš sivo
   19.10.2003. Ponovo je bio dan tmuran i maglovit, sa povremenim provejavanjem snijega. Posle pakovanja, oko devet sati, neko žičarom, a neko pešice, sišli smo do autobusa i nešto posle 10 sati krenuli nazad. U Petrošaniju smo čekali više od dva sata da vulkanizer zalepi i montira duplu zadnju gumu rasečenu još u dolasku prije Hacega.
   Po kišnom danu u dolini rijeke Žiu svratili smo samo na kratko u manastir Lajnići, zatim preko Trgu Žiua i Turn Severina došli na granicu gde su nas Rumuni držali skoro dva sata. Najzad nekako krenusmo, na našoj granicu sve brzo prodje. U Karatašu smo svratili u jedan restoran gde se zadržasmo do 19 sati. Putem pored Dunava sa neplaniranim zakašnjenjem u Beograd stigosmo oko 23.30 sata.
    Takvi su Karpati, a bogami i druge planine, uvijek nas iznenade, umesto planiranog uspona bez snijega izvedosmo pravi zimski planinarski uspon.
Manastir Lajnići
| spisak učesnika i popeti vrhovi |
Beograd, 21. oktobar 2003.
tekst: Veroljub Kovačević,
foto: V.Kovačević, Fadil Šarki i Dragan Djukić
P.D. "Pobeda", Beograd

| Početna strana