Moračka Kapa,  13.-16. februar 2004.

      U okviru priprema planinara Pobede za Kavkaz,organizovan je zimski uspon na Moračku Kapu (Lastva 2226m). Krenuli smo autobusom 13.02.2004. u 18h. Nakon kraćih zadržavanja na Rudniku i Zlatuboru stižemo u jutarnje sate u Nikšić gde nas dočekaše planinari "Javorka". Njih trojica priključuju se grupi. Malo smo se osvežili u hotelu i krenuli autobusom ka Vučju. Stižemo oko 8h 14.02 na Vučje. Pripremamo se za dugo pešačenje ka Kapetanovom jezeru (1700m). Grupa od 44 planinara kreće po hladnom vremenu (-10 C) i jakom vetru.

   

 
      Nakon izlaska na zaravan Konjsko, krećemo se podno Jadovica i Borovika. Prolazimo uski prevoj izmedju Olječke strane i Borovika i stizemo u Bojovića bare. Pred nama se pojaviše prelepi vrhovi koji nas izazivaju (Veliki i Mali Žurim). Nastavljamo dalje ka Kapetanovom jezeru. Zaledjeni sneg je omogućio dobro napredovanje grupe. Stižemo na Kapetanovo jezero u sumrak prepešačivši oko 20km sa preteškim rančevima. Koristimo malo preostalo vreme do mraka, da podignemo bazni logor. Jak mraz i vetar su nam bili najveći neprijatelji. U 18h. smo u vrečama. Temperatura se preko noći spuštala i ispod 20 stepeni ispod nule.
Postavljamo logor...

 

 
...blizu Kapetanovog jezera koje je pokrio sneg.
Priprema za uspon

 

      Vetar nije prestajao da duva, ujutru ustajemo i krećemo ka Lastvi. Zavejanom dolinom, sa previše prelepih streha, stižemo na prevoj (1908m). Da li na Stožac ili na Lastvu? Jak vetar nas usporava. Ipak krećemo ka najvišem vrhu Moračke kape. Negubeći visinu, sa prevoja, ulazimo u drugu dolinu i započinjemo uspon. Uz škripu dereza, bez propadanja, stižemo pod greben. Snažan vetar je navejao ogroman sneg koji se na samom grebenu oblikovao u strehe. Biramo najbolji put do grebena - gde nas je dočekao podnošljiv vetar. Vidljivost se popravlja. U manjim grupama izlazimo na vrh Moračke kape. Osvojili smo masovno Lastvu.
 
Izlazak grupe na vrh Lastva 2226m

 

 
Pri silasku sa vrha
Predvečerje iznad Kapetanovog jezera

 

 
      U povratku se vreme popravilo što je najveća nagrada za uporne planinare. Uspon od jezera je trajao nepuna tri sata. Vraćamo se u bazni logor gde nas je dočekala vruća supa. Rekoše nam domaćini iz "Javorka" da njima nije poznato da je neko od planinara u zimskim uslovima usvojio Lastvu. Još je veća radost na uspehu. Pripremamo se za još jednu ledenu noć. Trećeg dana čekao nas je povratak. Raspremili smo logor i polazimo ka Vučju.
Povratak

 

 

Profil kretanja - Kapa Moračka, februar 2004.

      Po malo izmenjenoj trasi vraćamo se na Vučje. Nakon kraćeg zadržavanja, u prostorijama "Javorka" vraćamo se u jutarnje sate u Beograd. Još jedna provera za Kavkaz je uspešno izvedena.

 

Beograd,
24. februar 2004.
fotografije: Dejan Hvetković, Mirjana Bijelović
P.D. "POBEDA", Beograd

| Početna strana