Lj u b i š nj a,  februar 2003.

II trening za Mon Blan

    21.02.2003. U 16.15 smo krenuli put Pljevalja. U selo Gradac kod osnovne škole »Radoje Kontić« stigli smo oko 1.30 po ponoći. Tu smo još oko pola sata tražili poslužitelja Ševka da nam otvori školu i fiskulturnu salu, pa smo legli tek oko 2.30 sata.

     22.02.2003. Samo posle tri sata odmora, oko pola šest smo ustali, spremili se i oko pola sedam autobusom se prevezli do rudarskog sela. odnosno naselja Šula (1150m), odakle počinje naša tura. Gore, po dolasku na turu smo krenuli oko 7.10 časova. Prvi deo puta išli smo rašcišćenim šumskim putem, dok je snijeg blago provejavao. Na jednoj raskrsnici sam skrenuo levo bolje pročišcenim novim šumskim putem koji nas je odveo blago nizbrdo očekajuci desno skretanje, pa pošto ga nije bilo vratili smo se nazad na gornji put, koji je bio onaj pravi, i njime smo sišli do potoka Ribnik.
 
 
Nebo je tako blizu
 
Interesantan potočić i dva brda snega kao ostrva

 

     Odatle više nije bilo pročišceno pa su spremni za prćenje preuzeli vođstvo, prvo uz potok pa uz padinu ispod predela Javorja izašli na široki šumski put po dubokom snijegu i preko metra. Tu nas je stigao jedan mladić iz sela koji poznaje sve staze na planini, koje su nevidljive ili teško uočljive kroz visoku mešovitu četinarsko-listopadnu šumu. On je preuzeo čelo kolone i uskoro smo izašli na prevoj (proplanak) izmedu Javorja (1665m) i Kobilje glave (1869m). Zaobišavši smo sa leve strane Kobilju glavu i tu ušli na teritoriju Republike Srpske, pa ponovo kroz šumu sve do južnih golih padina Golog vjetrenika. U dogovoru sa pomočnicima trebalo je da probaju dalji uspon ka glavnom vrhu (Dernečište-2238m) do vremena od 14 časova.

 

 
Zasluženi odmor na jednom prolaznom vrhu
 
Ptica od snega i prava devojka

  Kada su izašli na Goli vjetrenik- 1893m, (bilo je oko 12 sati, a sunce je samo na kratko provirilo kroz oblake desetak minuta i ponovo se naoblačilo) videli su koliko još ima da se ide, a da je gore snijeg još veći, procenili su da nema šanse da se do predviđenog vremena tamo stigne pa su odustali u pravo vrijeme i niz drugu padinu prema prevoju ka Kobiljoj glavi sišli na prtinu kojom smo gore otišli. Osim njih na vrh je izašao i deo grupe koji nije nameravao da ide do glavnog vrha, pa je ukupno na vrh izašlih planinara bilo tridesetdevetoro naših, i naš domacin Đoša iz Pljevalja. Negde na padini ispod vrha (na oko 1810m) ostalo je, odnosno odustalo je zbog premora sededmoro planinara. Sa prevoja ispod Kobilje glave četvoro planinara je izašlo i na ovaj vrh visok 1869m.

 

 
Sneg, drveće i nebo svuda oko nas
 
Pogled u podnožje Ljubišnje

 

    Na kraju smo se svi istom prtinom vratili u Šula gde su poslednji stigli oko 17 časova. Tu smo se oko sat vremena zadržali u toploj kafani, a i autobus je već bio stigao pa smo u školu stigli oko 19 sati. Neki su se odmah uvukli u vreće i nisu više ustajalali, a najuporniji su izdržali do 22 sata. Tura je bila duga oko 15km sa visinskom razlikom od oko 760m. I ako nismo ostvarili planirano, po onolikom velikom snijegu i vremenu nije se moglo više i ako je većina grupe bila fizički prilično spremna.
Vrh Ljubišnje u magli slikan pri povratku
 


  23.02.2003. U osam sati smo krenuli nazad iz Graca, i obišli manastir Svete Trojice kod Pljevalja. Od varijante za turu od Pljevalja do Jabuke nije bilo ni govora zbog velikog snijega na toj visoravni, a i zbog potrebnih osam sati putovanja do Beograda. Da bi bar malo pešačili tog dana, ko je hteo mogao je tri sata da prošeta od Voda do prvog severozapadnog uzvišenja na Čigoti. Po povratku grupe sa Voda smo krenuli oko 16.30 a u Beograd stigli oko 21.30 sati.
   
    Kako je ova akcija u sklopu priprema za uspon na Mon Blan smatram da bi većina grupe uz redovne fizičko-kondicione treninge i tehničku obuku mogla do leta da bude spremna za taj poduhvat.

 
fotografije: Aleksandar Hajduković
izveštaj: Veroljub Kovačević, P.D. Pobeda
P.K. Adrenalin, Novi Sad
23. februar, 2003

| Početna strana