VELIKI PUT 2006.

- Gran Paradiso 4061m, Mont Blanc 4807m -
    Nedelja 23.07 – Oko 3h ujutro počinju da zvone alarmi na mobilnim telefonima, iako su mnogi već bili budni. Pakujemo se i oko 4h u koloni sa čeonim lampama krećemo u penjanje Gran Paradisa. Na početnom delu uspona se radi o kamenitoj i ne mnogo strmoj stazi, pa ništa i ne gubimo što ne vidimo okolinu.
    U samo svitanje stižemo na odmorište gde je ujedno i granica snega i leda. Postavljamo dereze i formiramo grupe naveza. Navezujemo se par stotina metara nakon toga, kad glečer postaje opasan za samostalno kretanje.
Ustajanje...
    Ovde prelazimo jedan od najneprijatnijih delova na celom putovanju, strm i zaleđen glečer sa mnogo pukotina koje preteći zjape. Na sve to, sunce se diže sve više i počinje da nas pregrejava i muči opštim blještavilom.
Zavirujemo u pukotine
 
Na početku uspona Uveliko na snegu...
      
    Pogled na Alpe je veličanstven. Mnogi od nas prvi put vide toliko planinsko prostranstvo, i fascinirani smo veličinom svega toga i našom sićušnošću. Ali, mi imamo jaku volju, i već oko 11,30 prve naveze stižu do samog podnožja Gran Paradisa, negde na 4000m. 

Egipatske sfinge? Pejsaž sa uspona
   
Korak do vrha... ...i još malo
  
     Vrh je zapravo niz kamenih gromada, i nije moguće da se svi popnemo odjednom. Prostor je veoma ograničen i vlada neopisiva gužva. Na samom vrhu se vidi mermerna statua Bogorodice, ali da bi stigli do nje, sporo i strpljivo se pomeramo i mimoilazimo sa onima koji silaze.
Završni uspon na Gran Paradiso

  Na samoj završnici postavljamo gelender, jer se prolazi uskim delom uz samo steno, nad provalijom. Uprkos preporukama ipak je svako od nas pogledao u provaliju, i to je trenutak koji se ne zaboravlja. U grupama, u narednih dva sata, svi uspevamo da se slikamo na vrhu.
Nad ivicom provalije Jedna od grupa na vrhu Gran Paradiso 4061m

Na silasku nas čeka neprijatno iznenađenje, sneg i led se tope u velikoj meri, sunce nemilosrdno prži, i svaki korak postaje potencijalno opasan. Snežni mostovi preko ledničkih pukotina, koje smo na usponu lako prelazili, sad deluju krhko i nesigurno.

Pogled sa vrha Lagano silazimo

   Sve priče o opasnosti pukotina postaju nam bliže i jasnije, a nažalost, i na upozorenje,  imali smo priliku i da ih potvrdimo u praksi. Jedan od planinara, i pored opreza i obučenosti našao se u situaciji da visi na užetu na 15 metara dubine u mraku pukotine.

Pogled  sa povratka Vlada, ponovo rođen
 
    Spašavanje je trajalo više od 2 sata, i svima nam je poslužilo za nauk da ništa u planini ne treba shvatiti olako, i da je obuka i pridržavanje pravila kretanja jako bitno.

treći deo: O ledničkoj pukotini, ljudskoj hrabrosti i još ponečemu
, tekst Vlade Radivojevića gde opisuje svoj pad u ledničku pukotinu.

    Po silasku u dom čekalo nas je neprijatno iznenađenje. Naši italijanski domaćini su naše stvari ostavljene u sobi izbacili napolje na gomilu. Nismo im to uzeli za zlo, dobronamerno smo slegli ramenima, pokupili svak svoje i spustili se u Pont.
   U Pont smo stizali u grupama, od popodneva do kasne večeri. Podigli smo šatore u kampu i puni utisaka zaspali. Jedan vrh Alpa preko 4000m bio je pod našim nogama, zaslužili smo odmor.