VELIKI PUT 2006.

- Gran Paradiso 4061m, Mont Blanc 4807m -
    Sreda, 26.07 – Nakon ranog ustajanja, brzog pakovanja šatora koje smo već usavršili, krećemo na drugu etapu uspona na Mont Blanc. Odmah na početku nas čeka Kuloar Smrti, na koji gledamo sa strepnjom, jer smo celu noć slušali kotrljanje kamenja. Kuloar ipak prelazimo bezbedno, daleko lakše nego što smo očekivali, i nastavljamo stenovitim i strmim stenama, na kojim, iako postoje sajle za osiguranje, uvek stoji latentna opasnost od odrona kamena, koja se drastično povečava kad odozgo krenu grupe koje se vraćaju.
 
Strmi uspon ka domu Du Gouter Jutarnje sunce na Mon Blanu
      
    U dom Du Gouter (3817m) stižemo oko podne, i tu nas čeka novo iznenađenje – iznenadni presek između stene i snega, naime iza doma počinje carstvo snežne beline. Podižemo šatore u  kampu na grebenu, na mestima na kojima su već bili šatori pa nema potrebe da se teren priprema. 

Predvečerje u logoru Naš logor

    Dom je impresivan zbog litice na kojoj je podignut, ali nije tako uredan i lep kao Tete Rousse. Snadbevanje se odvija helikopterima pa je flaširana voda izuzetno skupa. Supa sa komadićem sira je 7 eura a špagete sa slaninom 9 eura.
    Vreme je lepo i sunčano, a krajolik nestvaran, ne znaš gde pre da pogledaš. A treba piti vodu i leći rano, jer je ustajanje u ponoć…
   
Pogled iz logora... ...na Aiguille du Midi
  
    Četvrtak, 27.07 – Ustajemo po planu i formiramo kolonu. Noć mirna, i za ovu visinu prilično topla, negde oko -2ºC. Krećemo u koloni, u grupama naveza. Naziremo oko sebe snežne gromade, ali svetlost lampe obasjava samo stazu ispred nas. Sve deluje nestvarno, dok se krećemo polako po mraku prateći planinara ispred sebe. Mrak skriva teren i potencijalne opasnosti pa se i pukotine prelaze oprezno ali opušteno. Nailazak na prvi nož signalizira nam da je vrh blizu.

Posmatramo izlazak sunca, visina 4000+ metara Uspon na Mont Blanc

Nema leda, na stazi je samo lepo utaban sneg. Naveze ulivaju sigurnost pa se i noževi jednostavno i lako prelaze. Zbog visinske bolesti par planinara odustaje od uspona. Reakcije su krajnje individualne. Neki ne osećaju nikakve promene zbog visine, a neke muče glavobolja i pospanost.
Polako sviće. Prvi zraci sunca i prve naše naveze stižu oko 6.30h  na vrh Mont Blanc.

Skoro na vrhu Mont Blanc

Sledi sikanje, okupljanje, čestitanje...

Veći deo naše grupe Masiv Mon Blana

   Nakon odmora od sat vremena vraćamo se nazad. Dan je i može se uživati u onome što smo propustili da vidimo prethodne noći na usponu. Svuda sneg okupan suncem i belina koja zaslepljuje. Čudesna brda snega koja su mestimično ispucala kao osušen šlag na torti.

Sneg, led i pukotine Vraćamo se...
 
    Na stazi gužva, a na noževima se javlja opasnost pri mimoilaženju kolona koje idu u suprotnim pravcima. Staza je uska taman za jednog čoveka pa kad naiđe naveza iz suprotnog smera mora se sići sa staze da bi se mimoišli.

Alpi, nego šta... Kumulusi, kao šlag na torti

    U kamp se vraćamo u grupama naveza od podneva na dalje. Grupa od desetak planinara istog dana odlazi u Šamoni. Većina odlučuje da ostane u kampu i odmori se uživajući u snegu i druženju na 3800m visine.


 
     Nažalost i ovog popodneva kisa nemilice pada a do kraja dana smenjuju je grad i neviđena grmljavina. Imajući u vidu opasnost od grmljavine, a i činjenicu da je pre par dana bilo pogibije od groma, Matković celoj grupi obezbeđuje spavanje na stolovima i klupama domske trpezarije - uz buđenje u 2h usred noći, da bi se grupi smeštenoj u domu obezbedilo mesto za rani doručak pred uspon.