Pobedin Veliki put 2003.

Slovenija - Triglav i Jalovec
Italija - Gran Paradiso
Francuska - Mont Blanc 


Italija, od Verone do doma Vittorio Emanuele:Delovi scene za operu Aida - pred arenom u Veroni
23.07.2003. Jutro je osvanulo sa kišom.         

08:30: Doručak je poslužen ispred trpezarijskog šatora.

09:30: Pakujemo se za polazak. Rančevi i lična oprema su suvi. Šatori su vlažni. Kiša je prestala da pada. Magle su još u dolini. Postepeno se dižu ka vrhovima. Put je pred nama. Autobus je spreman za put.

10:15: Polazimo obalom Soče ka Bovcu i granici Slovenije sa Italijom. Dok Olgica čita poruke darodavaca sa bekeraja, Ada poslužuje grickalice i slatkiše kroz autobus.

12:50: Na granici smo. Oko 14:00 smo prošli granične procedure.

15:55: Pauza za ručak na parkingu pored benzinske pumpe. Tu su restoran i prodavnica. Sparan, vreo dan. Pretoplo je. U 16:50 idemo dalje.

17:45: U autobusu Diana informiše grupu o Veroni u koju stižemo u 18:00.
Pauza za razgledanje grada do 20:00 sati. Obilazak užeg centra autobusom. Od parkinga, pored zidina tvrdjave, krećemo u šetnju kroz centar pored Arene do Julijine kuće i čuvenog balkona. Ispred je statua Julije pored koje su posebno želeli da se fotografišu muškarci!

Julijina terasa u Veroni
20:15: Polazak ka Milanu.

20:50:Vožnja pored jezera Lago di Garde. Veliko je kao more. Na obali luna parkovi, vodeni parkovi, Filmski grad, diznilend parkovi i druga čuda iz industrije zabave za turiste.

Sladoled u Veroni
Večernji predah u Milanu
  22:50: Milano. Pauza oko dva sata za noćno razgledanje užeg centra grada. Katedrala, tržni centar, spomenik Leonarda da Vinčija ispred zgrade čuvene Opere, Milanske skale.
Katedralna crkva severne Italije izgradjena je u gotskom stilu. Fasada i tornjevi ukrašeni su ornamentikom i figurama - kipovima i bistama u mermeru umetnički obradjenom vajarskim dletom kao da je drvo obradjivano. Bronzane dveri na ulazima u ovaj sakralni objekat izlivene su bogatim spletom ornamentike i figurinama koje predstavljaju biblijske vizure, poput rezbarije na ikonostasima.
Tržni centar je natkriven. Fasade zgrada u užem centru su gradjene kamenom blokovima. Objekti uspešno odolevaju zubu vremena i predstavljaju remek dela arhiteture. Na trgovima spomenici izliveni u bronzi. Ulice su popločane kamenim kockama koje su izlizane od vekovnog korišćenja. Šteta što smo kratko vreme proveli u ovom prelepom gradu.
  24.07.2003: Milano. U 01:10 sati polazimo ka Aosti i masivu Gran Paradiza.

05:15: Stigli smo u Pont. Kamp pored hotela na 1960m. Vreme je prijatno toplo. Izvanredan kamp, sa urednim kupatilima i toaletima. Tu je i prodavnica. lete helikopteri, nose namirnice.

10:00: Polazak ka planinarskom domu Vitorio Emanuelo II.

U podnožju Gran Paradisa - kamp u Pontu
Vittorio Emanuele (2732m)
12:45: Pauza neposredno ispred Doma. Oko 13:00 časova veća grupa je u Domu.

13:20: Svi (47) stižemo u Dom Vitorio Emanuelo II na 2732m. Topla supica za osveženje. Ispred Doma je izvor. Smeštaju nas u zimskom delu Doma - depadans. U Depadansu je vrlo uredan mokri čvor sa kupatilom. Ispred Doma je lepo glečersko jezero - gorsko oko


    U popodnevnim satima prilaze nam zemljaci iz Prijedora. Bili su na Gros Glokneru , najvišem vrhu Austrije. Žele da prenoće kod nas u sobama jer u Domu nema više slobodnih kreveta. Vodič je odlučio da se malo zbijemo i primio ih na konak. Lončar je obišao okolinu i prošao stazom ka glečeru, koritom glešerske otoke do ulaska u sneg.Dalje... (uspon na Gran Paradiso)