NISKE I VISOKE TATRE,  januar 2003.


Tatre... Raj na Zemlji


  Niske i Visoke Tatre su planine u Slovačkoj Republici i Centralnoj Evropi. Planinski venci Niskih i Visokih Tatri su delovi Karpata koji se protežu sa juga od Dunava i Crnog mora ka severu sve do Poljske.
  Niske Tatre se nalaze u Zapadnim Karpatima i deo su nacionalnog parka u kome se nalazi nekoliko skijaških centara. Najpoznatija skijališta se nalaze u podnožju vrhova Čopok (2024m) i Džumbiera (2043m) koji je ujedno i najviši vrh Niskih Tatri. U nacionalnom parku se nalazi i Demanovska dolina sa razvijenim sistemom pećina. Najpoznatije pećine su Demanovska pećina slobode i Ledena Demanovska pećina.
  Visoke Tatre se nalaze u najstarijem nacionalnom parku Slovačke Republike. Nacionalni park je stanište mnogih retkih životinjskih vrsta (kozoroga, mrmota, medveda i dr.) i preko 13000 biljnih vrsta. U oblasti Visokih Tatra nalazi se preko 85 planinskih jezera. Najveće je Veliko Hincovo jezero, koje se nalazi na 1946m. Zbog svoje veličine mnogi ga nazivaju Hincovo more. Oštri i stenoviti vrhovi, Visokih Tatri, su izazov za planinare i alpiniste. Svoj oblik duguju lednicima koji su se formirali pre mnogo hiljada godina. Ovo je jedina planina u Slovačkoj koja, po svom obliku, podseća na stenovite Alpe. U masivu Visokih Tatri se nalazi preko 25 vrhova iznad 2500m. A najviši vrh je Gerlahovski Štit (2655m). Vrhovi su razdvojeni prekrasnim dolinama sa puno vode, potoka i vodopada. Najpoznatije doline su Mala i Velika Studena dolina, Belovodska, Javorova, Mlinska i dr. Vrh Krivan (2494m), na zapadnom delu Visokih Tatri, je najimpresivniji i predstavlja simbol slobode i nacionalne suverenosti Slovačke. U istočnom delu Visokih Tatri je najviši Lomnički Štit (2633m) do koga dolazi žičara koja snabdeva meteorološku stanicu.
  U Visokim Tatrama, na samoj granici sa Poljskom Republikom, nalazi se vrh Risi (2499m) koji je ujedno i najviši vrh Poljske.
  Jezera, vrhovi i doline su dobro povezani markiranim stazama kojih u Tatrama ima preko 350km. Najpoznatija skijališta se nalaze u Štrbskom Plesu, Starom Smokovecu i Tatarskoj Lomnici, a medjusobno su povezani zupčastom železnicom. Svima je jasno zašto su Visoke i Niske Tatre izazov za planinare u letnjim i zimskim uslovima, kao i za skijaše u zimskom periodu.

Naš put

  Već nekoliko godina, zaredom, planinari Pobede zajedno sa planinarima i skijašima Srbije, odlaze u ove planinske masive.
  Ove godine smo krenuli drugog januara naveče i stigli u jutarnje sate u Budimpeštu. Budimpešta, glavni grad Madjarske, je uvek interesantan za mnoge turiste pa i planinare. Posle prepodnevne pauze krećemo za Slovačku i pauzu pravimo u Banjskoj Bistrici. Banjska Bistrica se nalazi u centralnoj Slovačkoj pored reke Hron. U gradu se nalaze dve gotske crkve na platoima sa karakterističnim fontanama koje u ovo doba godine nisu radile. Put nastavljamo preko prevoja Čertovice (1238m) i stžemo u Kralovu Lehotu gde je rezervisan smeštaj u odmaralištu slovačke plovidbe. Kralova Lehota se nalazi u Liptovskom kraju na ušću reka Vah i Boujanke. Odmaralište slovačke plovidbe je renorvirani dvorac iz 16. veka. Umorni od dugog putovanja brzo smo se razmestili i utonuli u san.
  Prvog dana, planinarenja i skijanja, je skijaški centar Jasna u Niskim Tatrama. Skijaški centar Jasna se nalazi na visini od 1285m koja je bila i polazna tačka planinara za uspon na Čopok (2024m). Grupa od 13 planinara se odvojila od skijaša i laganim hodom za sat i po, stiže na medjustanicu Lukova (1666m), (žičara nije radila). Nakon kraće pauze u domu, i osveženja, krećemo ka vrhu po zaledjenoj stazi. Staza se nije primećivala ali su vidljivi bili stubovi žičare koja već nekoliko godina ne radi. Za jedan sat stižemo do meteorološke stanice koja je, i ovom prilikom, bila okovana ledom. Uspon nastavljamo dalje ne zadržavajući se u domu. Po jakom vetru izlazimo na vrh. Vremenski uslovi nisu nam omogućili duže zadržavanje na Čopoku. Slikanje i silazak do planinarskog doma (Kamena čata) koji se nalazi u podnožju vrha. Topli dom nam je povratio snagu i nakon jednočasovne pauze vraćamo se istim putem. Dok smo se odmarali u domu, vreme se naglo pogoršalo. Gusta magla i snažan vetar nas opominju da smo na visini većoj od 2000m i da je januar mesec. Skoro da ne vidimo planinara ispred sebe. Svaki metar silaska je topliji i manje vetrovit. U dogovoreno vreme vratili smo se zadovoljni. Osvojili smo drugi po visini vrh u Niskim Tatrama.
  Drugog dana odlazimo u Visoke Tatre. Polazna tačka za planinare je Štrbsko Pleso (1350m). Naš cilj je Solisko i vrh Pod Solisko (1840m). Ivicom skijaške staze za nepuna dva sata, stižemo u planinarski dom Pod Solisko (1840m). Nakon kraće pause, za jedan sat, izlazimo na vrh. Osvajamo još jedan vrh preko 2000m u zimskim uslovima. Vremenski uslovi na vrhu su dobri. Zubato sunce i hladan vetar nas teraju sa vrha. Istom stazom se vraćamo do autobusa.
  Narednog dana, ponovo, odlazimo u masiv Niskih Tatri sa južne strane. Od skijaša smo se odvojili u Bistri. Bistra je novo skijalište sa atraktivnim stazama. Autobusom stižemo do Sredečkog (1285m) koje je polazna tačka za uspon na Džumbier (2043m), najviši vrh u Niskim Tatrama. Markiranom stazom, koja dolinom vodi kroz borovu šumu, izlazimo na prevoj i planinarski dom Štefenek (1750m). Nakon jednočasovne pauze krećemo ka vrhu zimskom markacijom. Nalazimo se iznad oblaka koji su zaostali na 1800m. Sunčano, ali hladno vreme, ne dozvoljava veće zadržavanje na vrhu. Nakon slikanja i osvežavanja, pored ogromnog krsta, nastavljamo ka Čopoku grebenom. Staza silazi na prevoj Demanovsko sedlo (1750m) a zatim posle nekoliko uspona i silazaka dolazimo podno Čopoka odakle staza vodi pored zapuštene žičare do Sredečkog. Po mraku stižemo do autobusa.
  Nakon uzastopnih uspona na visine preko 2000m sledi dan za relaksaciju. Dvadeset i dva planinara, po hladnom i oblačnom vremenu, kreće od Štrbskog plesa do "Tri Studenica". Nakon jednog sata pešačenja kratka pauza. Nastavljamo dalje stazom koja vodi kroz borovu šumu sa malim oscilacijama u visini. Prolazimo ispod vrhova Visokih Tatra i dolazimo do zaledjenog Jamskog jezera (1500m). Upravo se kraj jezera nalazi raskrsnica sa stazom koju planinari koriste u silasku sa Krivana. Nakon pauze za doručak nastavljamo pešačenje po strmoj i teže prohodnoj stazi. Nakon dva sata pešačenja stižemo do tri kladenca gde nas je dočekalo razočarenje. Očekivali smo planinarski dom, koji je, nažalost, izgoreo pre tri godine. Sa ljubaznim domaćinom popismo čaj u jednoj od baraka i nastavismo dalje. Asfaltnim putem, još šest kilometara, do Podbanjskog. Pauzu smo napravili u hotelu Krivan (koji nosi ime po vrhu ispod koga se nalazi). Sačekali smo naš autobus sa skijašima i nastavili do Kraleve Lehote.
  Sutradan je bio dan za odmor koji smo iskoristili za kupovinu opreme i pripremu za završni uspon na Visokim Tatrama. U ovom masivu, zimski usponi su zabranjeni, a dozvola može da se dobije od njihove gorske službe uz pratnju njihovih vodiča. Jedini vrh koji je dostupan planinarima u zimskim uslovima je Slavkovski Štit (2454m).
  Polazna tačka za uspon je Stari Smokovec. Žičarom dolazimo do Hrebjonka (1285m) gde započinjemo uspon strmom skijaškom stazom. Sunce se probijalo kroz maglu i najavljivalo lep dan. Strah od propadanja je nestao, jer su neki planinari, pre nego što smo mi krenuli na uspon, imali isti cilj.
  Koristimo stazu, koliko smo mogli, ali već iznad visine od 1700m. staza se samo naslućivala. Znali smo da staza vodi ivicom grebena, ali ivicom grebena su veliki kameni blokovi zavejani snegom. Do prvog prevoja naš uspon je bio veoma otežan. Propadalo se do pojasa. Javlja se pomisao da li nastaviti dalje. Jak vetar je smanjivao naš optimizam. Bili smo uporni. Kako je vetar smanjivao žestinu tako se u nama pojačavala volja. Planirano vreme je poodavno već isteklo. Znali smo da nas čeka povratak po mraku. Nalazimo se na "Nosu" (2273m) a trebalo je po planiranom vremenu da budemo na vrhu. Ipak smo odlučili da pokušamo osvajanje vrha. Kako se završavao dan temperature se snižavala. Živa se u termometru već odavno povukla u svoje kućište (-20'C). Oko 15 časova nalazimo se na vrhu. Čestitamo jedni drugima i razgledamo okolinu. Susedni greben (zapadni) je najvišim vrhom - Gerlahovskim Štitom (2655m). Prepoznajemo Koprovski Štit, Risi, Vihodnu Visoku, Ledeni Štit i Lomnički Štit. U dolini podno Slavkovskog Štita vidi se Bojnička čata (1950m) koja je pre dve godine otvorena za planinare.
  Nakon slikanja i osveženja, vraćamo se istom stazom. Na visini od 2000m. hvata nas mrak. Staza, koju smo napravili pri usponu je nestala. Jak vetar je zavejao naše tragove. Nastaje nervoza, propadanje a snaga ponestaje. Nastavljamo sa silaskom držeći se grebena. Kada smo ponovo naišli na stazu osećali smo olakšanje i zadovoljstvo jer više je nećemo ispuštati. Oko 18h stižemo na zupčastu železnicu - promrzli, zaledjeni i zadovoljni. Brzo smo zaboravili na vetar, hladnoću, dubok sneg i visinsku razliku od 1200m.
  Još jedan dan smo proveli u Niskim Tatrama. Od prevoja Čertovice osvojili smo vrh Benušku (1542m). Zadovoljni i planinari i skijaši vraćamo se u Beograd.
                    

        Dovidjenja do sledeće zime…


Vladislav Matković
januar 2003.

Spisak planinara i osvojeni vrhovi

 

| Početna strana