Olimp, 30. septembar - 02. oktobar 2006.
prvi deo | drugi deo 
Olimp
   Olimp je prirodni i istorijski spomenik Grčke. Po predanjima je Olimp planina bogova. Planinski venac se prostire neposredno uz obalu Egejskog mora - sa juga je oivičen Tesalijom, a sa severa Egejskom Makedonijom. Pravac prostiranja planinskog venca je sever - jug. Najviši vrh Olimpa je Mitikas (2918m). Pored Mitikasa, preko 2900m visine imaju Skolio i Stefani. Uobičajeni pristup najvišim vrhovima Olimpa je iz Litohorona i Prionija. Sa severne strane je planina dosta nepristupačna mada je sa zapada moguć uspon iz Kikinopolisa.
    Zbog svoje istorije i lepote, Olimp masovno posećuju turisti, ljubitelji prirode i planinari.

 
   Planinari Pobede su i ove godine, tradicionalno, krenuli u oktobru na Olimp. Pored Pobedaša, grupu su sačinjavali i planinari iz Nove Gorice, Novog Mesta, Kruševca, Kikinde, Zrenjanina, Paraćina i Velike Plane. Noćnom vožnjom, u udobnim autobusuima, uz kraća usputna zadržavanja, veoma rano stižemo u Polikastro. Kratko se  zadržavamo i nastavljamo dalje. Rano smo stigli u Paraliju, smestili grupu po privatnim hotelima i ostatak vremena proveli na plaži.
Polikastro

Paralija noću Fontana u Paraliji

    Sutradan smo oko 12h krenuli autobusom ka Dionu i Litohoronu. Dion je arheološko nalazište ispod Olimpa. Razgledanje starog antičkog grada je trajalo dva sata. Krenuli smo ka Litohoronu. Litohoro je udaljeno 5km od  morske obale i nalazi se u podnožju Olimpa. Zaista je šteta ne videti njegov centar. Kratko smo se zadržali i krenuli dalje ka Olimpu.

Litohoro Maketa Olimpa

          Krivudavim asfaltnim putem stižemo do zadnje tačke, dokle se moglo autobusima. Veliki parking i puno automobila je najavljivalo dobru posećenost Olimpa. U koloni krećemo ka pl. domu Balkoni (2100m). Prva pauza, nakon jednog sata pešačenja je kod suve česme. Nastavljamo dalje sa usponom. Vreme idealno za pešačenje. Grupa se malo razvukla ali, posle druge kraće pauze, prvi planinari stižu u dom za dva i po sata. Grupne spavaonice su bile dovoljne za smeštaj cele grupe.

Planinarski dom A Jutro na Olimpu