Galerija fotografija

Olimp - Grčka, 08.-11. oktobar 2004.

- Sećanje na Bobu Manolu -

    Tradicionalni izlet u oktobru na Olimp ove godine je izveden sa dva autobusa pod nazivom SEĆANJE NA BOBU MANOLU. Planinari Pobede sa porodicom Manole i njihovim prijateljima izletom na Olimp sećaju se svog dragog člana. Boba Manola, iako po planinarskom stažu mlađi naš član, najviše je voleo ekstremne uspone i nije slučajno baš Olimp izabran za uspon i sećanje na njega.

Polikastron, spomen park iz Prvog svetskog rata
   Krenuli smo po napred utvrđenom planu i nakon kraćih pauza i graničnih zadržavanja, stižemo ponovo u Negotino (Makedonija), kod naših starih prijatelja. Kratko smo se zadržali i krenuli ka grčkoj granici. U ranim jutarnjim satima stižemo u Polikastron, memorijalni spomen park iz Prvog svetskog rata. Polučasovno zadržavanje, slikanje i nastavljamo dalje.

   Put nas je vodio ka Vergini - grobnici Filipa II Makedonskog, oca Aleksandra Makedonskog. Sama grobnica je uređena kao muzej u kom su izloženi mnogobrojni eksponati. Osim samih grobnica koje su u obliku podzemnih hramova tu se nalaze i razni predmeti koji su zakopavani zajedno sa vladarima. Vodiči objašnjavaju mnogobrojnim posetiocima metodologiju kojom se vrata hrama-grobnice zatvaraju sa unutrašnje strane i više nikada ne otvaraju, zatim se razjašnjava pitanje "zašto šolje iz kojih su pili vladari imaju naslikane oči na poledjini?"... Obilazimo grobnicu i mauzolej i potom nastavljamo ka Kateriniju i Paraliji. Velika gužva u Katariniju i vrućina nas požuruju da što pre stignemo do mora. Nakon nekoliko počasnih krugova u Katariniju, nenašavši pogodno mesto za parkiranje autobusa nastavljamo put i konačno stižemo do hotela Elit, gde je bio obezbeđen smeštaj. Ostatak dana smo proveli kupajući se u još toplom oktobarskom moru.

Vergina, brdo u čijoj se unutrašnjosti nalazi muzej - grobnica.
Toplo Egejsko more, savršena uvertira za uspon na Olimp
   U nedelju započinjemo uspon sa južne strane normalnim putem. Jutarnja pauza i razgledanje Litohorona je prijala svima. Autobusima dolazimo do raskrsnice za manastir Dionysio i planinarskog puta za planinarski dom SEO. Na ovoj raskrsnici grupa se razdvojila.
Prva grupa koju je predovdio Boris Mićić nakon razgledanja manastira nastavila je autobusom do Prionija (1050m) Od Prionija uobičajenim putem grupa dolazi u planinarski dom A (2100m) gde je i zanoćila. Sutradan, u ponedeljak, ova grupa po jakom vetru nastavlja uspon ka Mitikasu stazom E4. Veći deo grupe izlazi na visinu od 2350m, ostavlja cveće na mestu dokle je Boba prošle godine stigao i zbog jakog vetra se vraća u dom. Najuporniji dolaze do Skale i Mitikasa gde se grupe, nakon dva dana, spajaju.

Litohoron, podnožje Olimpa
Prvi deo uspona je kroz šumu...
... koja se proredjuje sa porastom visine

 

Staza ka domu C pruža prelepe vidike
   Druga grupa pod vođstvom Vlade Matkovića u nedelju je krenula ka planinarskom domu SEO i pl. kući C gde je bio rezervisan smeštaj. U početku po dosta sparnom vremenu i kroz šumu grupa je brzo dobijala na visini. Već posle sat vremena našli smo se na prevoju i visini od 1450m gde pravimo prvu pauzu. Dalje, staza takodje kroz šumu vodi sve do oko 2000m.n.v. gde izlazimo iz šume. Odatle samo golet - najpre uglavnom travnata. Izlazimo na vrh Pirgos, a zatim staza vodi pored dubokih provalija i impozantnih vertikalnih odseka. Treba napomenuti da je staza markirana čitavom dužinom. Posle 6 časova uspona sa kraćim pauzama stižemo do pl. doma C (2647m). U šesnaest kreveta smeša se naša grupa od 28 planinara. Domaćini su se potrudili i izneli dosta dušeka za pod, a sami su prespavali u šatoru ispred doma.
Kasno popodne stižemo u dom C
Šator naših domaćina na ivici provalije

 

   Isto veče, grupa od petnaestak nas, se uspela na vrh Profitis Ilijas (Sveti Ilija) - 2787m. Vrh se nalazi odmah iznad doma i dovoljno je bilo pola sata za uspon. Na samom vrhu je od čistog kamena (bez maltera) sagradjen manastir. Ulaz u manastir je "visine" 1m, a unutrašnjost je u totalnom mraku. Niko od nas nije imao ni šibice, niti upaljača - jedino osvetjenje je bio blic jednog fotoaparata. Nismo bili svesni kolikim ikonama smo bili okruženi, to tek sad na fotografiji vidimo...
Na vrhu Profitis Ilijas (Sveti Ilija) - 2787m
Pogled prema domu C (sa Svetog Ilije)
Unutrašnjost Svetog Ilije (osvetljeno blicom f.aparata)

 Drugi deo priče 

| Početna strana Galerija fotografija