MAKEDONIJA   -   11.05.2007. - 13.05.2007.

-   BABA (Pelister 2601m)  

-   STRUGA, SVETI NAUM, OHRID  
O akciji:
Planinarsko društvo «Pelister» iz Bitolja organizovalo je 18. tradicionalni marš povodom stradanja planinara Dimitra Ilievskog zvanog Murato. Dimitar je osvojio Mont Everest (8848 m) i na silasku 10. maja 1989. godine, tragično preminuo. U čast Dimitra, koji je godinama vodio makedonske ekspedicije, Jovan Popovski, je u podnožju Katmandua podigao spomen obeležje o postignutom uspehu bitoljskog planinara. Makedonski olimpijski komitet proglasio je Dimitra Ilievskog Murata za sportistu velikana.


Petak, 11. maj
    Grupa od 17 planinara krenula je po planu i programu iz Skerlićeve u Makedoniju na planinu Babu vrh Pelister 2601m.

Subota, 12. maj
    Preko Skoplja, Prilepa, Bitolja i Magarova, dolazimo oko 6 h u Nacionalni park «Pelister».
Dan je lep, sunčan, po neki oblak se jedva nazire. Pripremamo se za uspon dok kolona planinara prolazi pored nas. Srdačno i sa osmehom na licu nas pozdravljaju.
Sa parkirališta polazimo u 6.45 h, priključujemo se akciji,

prvu pauzu pravimo kod Lovačke kuće. Ljubazni domaćini dočekuju planinare sa čajem a naša grupa dobija i sendviče. Prijatno smo iznenadjeni gestom domaćina.
Domaćini nas dočekuju sa čajem

Na stazi je organizovana GSS.
Krećemo dalje ka vrhu Pelistera, čeka nas

Uz Veliku livadu
monotona staza - Velika livada. Dan je lep a društvo još bolje, puno novih planinara.

Naša grupa izlazi na vrh oko 11.45h, za sve planinare pripremljen je čaj.

Na vrhu Pelistera postoji spomen obeležje,
Grupa kod spomen obeležja

domaćini nas kratkim govorom podsećaju na Dimitra Ilievskog Murata. Vreme je lepo, sa vrha se vidi Galičica i Prespansko jezero, Kajmakčalan, Kožuf, Resen, Bitolj...

Prespansko jezero i Galičica

Oko 13 h polazimo svi zajedno istom stazom do Dečijeg odmarališta. U 16 h stižemo do autobusa. Umorni od noćnog putovanja žurimo da što pre stignemo u Strugu. U Strugu dolazimo u 18 h, smeštaj i slobodno popodne.

Nedelja, 13. maj
    Osvanuo je novi dan, vedar i sunčan. Pakujemo se i polazimo u obilazak manastirskog kompleksa Kalište, na 10-tak km od Struge.

O manastirskom kompleksu «Kališta»
Na samom bregu Ohridskog jezera u prirodnoj steni se nalazi manastir Presvete Bogorodice, u narodu poznat kao Kališki manastir. Manastirski kompleks sačinjava jedna novija crkva posvećena Svetom Petru i Pavlu i kamena crkva posvećena Sv. Atanasiju.
Crkva Presvete Bogorodice izgradjena je u XIV veku. Nova crkva je obnovljena 1977. godine, temelji datiraju od XVIII veka. Svake nedelje i za vreme praznika redovno se služi liturgija. U crkvi su uradjene freske u vizantijskom stilu. U crkvi se čuva ikona Presvete Bogorodice, vernici veruju da je isceliteljsko čudo. Za vreme II svetskog rata u nekoliko navrata ikona je bila bačena u jezero sa ciljem da se uništi, no svaki put se vraćala na breg jezera. Crkva Sv. Apostola Petra i Pavla, izgradjena je 1990. godine. Ispod crkve izvire izvor lekovite vode.

Crkva Presvete Bogorodice u Kalištu
Crkva Sv. Apostola Petra i Pavla

Kratka pauza u Strugi, fotografišemo se na mostu gde se talasi Ohridskog jezera pretaču u Crni Drim.

Most – Ohridsko jezero se pretače u Crni Drim

Struga je grad tradicije i nalazi se u jugozapadnom delu Makedonije i to, gledano geografski, na krajnjem severu Ohridskog jezera. Struga je udaljena od Ohrida 12 km. Po svojoj veličini i broju stanovnika je duplo manje mesto od Ohrida, struktura stanovnika je uravnotežena, pedeset odsto njih su Makedonci, a pedeset Albanci.

Nastavljamo put prema Svetom Naumu, udaljenom od Ohrida 32 km, u neposrednoj blizini makedonsko-albanske granice.

O manastiru Sveti Naum

Manastir Sveti Naum se nalazi na jednom od najlepših područja na Ohridskom jezeru.

Ostrvce okruženo zelenilom i izvorima Crnog Drima.
Crni Drim

Manastir je izgradjen na steni iznad jezera, odakle se pruža pogled na Ohridsko jezero i okolne planine. Manastirsku crkvu, posvećenu Svetom Arandjelu Mihailu, izgradio je prosvetitelj i učitelj Naum Ohridski 900. godine, učenik braće Ćirila i Metodija, savremenik i saradnik Klimenta Ohridskog. Sveti Naum umro je 910. godine sa najvišim monaškim činom i zato je u svim prestavkama naslikan kao monarh. Manastir je u pravoslavnom svetu, jezgro monaškog –života, koji se održava do danas preko delovanja Makedonske pravoslavne crkve.
Crkva, posvećena Svetom Arhandjelu, po svom izgledu bila je u obliku trolista, srušena je za vreme Turaka. Iz prvobitne manastirske crkve, ostali su značajni gagoljsko-ćirilični natpisi, izdubljeni u stubovima triblona, koji svedoče o najstarijoj slovenskoj pismenosti. Arheološkim iskopavanjima i proučavanjima Naumovog manastira utvrdjeno je da je na temeljima prve crkve, u periodu izmedju XVI i XVII veka izgradjena današnja crkva, koja je dogradjivana u četiri faze. Prvo je podignut naos u obliku krsta, zatim je izgradjena kapelica iznad grobnice Nauma, Priprata sa južnom prostorijom je nastala kasnije, a trem je izgradjen u XIX veku.

Manastir Sveti Naum, pogled sa jezera

Vreme je da podjemo u Ohrid, vozimo se neposredno uz obalu Ohridskoj jezera. Stižemo u Ohrid, imamo osećaj kao da se nalazimo na obali mora, jahte, brodići, labudovi u Ohridskom jezeru. Fotografišemo se svi zajedno u centru Ohrida na obali jezera,

ispred nas stari grad i Samuilova tvrdjava.
Pogled na Samuilovu tvrdjavu

O Ohridu

Drevni Ohrid, grad istorije i kulture, tradicije, poznat turistički centar u jugozapadnom delu Republike Makedonije.
Ohrid je sačuvao svoje jezgro u starom delu grada, na brdu ispod Samuilove tvrdjave. Strme i uske uličice, prekrasne zgrade stare gradske arhitekture, srednjovekovni hramovi sa živopisnim fasadama. U okvirima starih gradskih bedema može se videti više od očekivanog.

Ulicama Starog grada

Ohrid je grad-muzej, svaka crkva, freska ili ikona prestavlja raritet neprocenjive vrednosti, i sve to uz Ohridsko jezero, jedno od najstarijih na svetu.

U crkvi Sv. Klimenta iz 1295. godine pod imenom Sv.Bogorodica Perivlepta dočekuje nas kustos Jana koja nas je opčinila ljubaznošću. Puna pozitivne energije i ljubavi iznosi podatke o crkvama, manastirima i samom Ohridu.
Crkva Sv. Bogorodice Perilepte


Rano hrišćanska bazilika na Plaošniku
Crkva Sv. Jovan bogoslov - Kaneo

Bila je ovo još jedna lepa akcija na jugu Makedonije. Zahvaljujem se domaćinima na gostoprimstvu a grupi na saradnji.Beograd, 30. maj 2007.
vodja puta: Milanka Arsić
izveštaj: Milanka Arsić
fotografije: Jovan Sakka i Milanka Arsić
PD Pobeda, Beograd